Ville Aslak Raasakka nostaa sävellyksillään esille erilaisia ympäristötuhoja
Kivihiilivoimaloiden, öljynporauslauttojen ja metsähakkuiden äänimaisemat muuttuvat musiikiksi SibaRecordsin uudella julkaisulla.
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian levymerkin SibaRecordsin tuoreella levyllä Coal, Wood, Oil kuullaan säveltäjä Ville Aslak Raasakan uusia teoksia, joissa hän käsittelee kivihiilen, öljyn ja puun kaivamista, poraamista ja hakkuuta, energiankäyttöä ja erilaisten prosessien lopputuotteiden leviämistä takaisin luontoon.
Öljynporauslautoilta tulen loimuun - äänimateriaali toimii sävellystyön rakennuspalikoina
Levyllä kuultavat sävellykset pohjautuvat kenttätallenteisiin, joita Raasakka keräsi suomalaisesta kivihiilivoimalasta, brittiläiseltä öljynporauslautalta, petrokemian sivutuotteisiin perustuvista kosmetiikkatuotteista ja metsähakkuista. Kerätyt äänet vaihtelevat hyvin hiljaisista, lähes kuulumattomista voimakkaisiin koneiden tuottamiin ääniin. Raasakan sävellyksissä ne muuttuvat musiikiksi.
Everyday etudes No. 1: garden (2015) käsittelee kaupunkilaisen suhdetta luontoon puutarhojen kautta. Coal power station (2016) vie kuulijan vuosi sitten suljettuun Helsingin Hanasaaren kivihiilivoimalaan. Everyday etudes No.3: fireplace (2021) tuo kuulijan lähelle tulen tekemisen ja puun polttamisen ääniä, ja teoksessa Tree bark (2020) puhallinsoittimet tulkitsevat puunkuoren hiljaisimpia ääniä. Everyday etudes No.2: benzene (2019) tuo petrokemian tuotteisiin perustuvien kauneustuotteiden äänet ja niihin liittyvän mainosmusiikin taidemusiikin kontekstiin, ja Oil rig (2020) hyödyntää kamarimusiikin keinoin brittiläisen öljynporauslautan, öljyn ja työntekijöiden ääniä.
Äänimaisemia ihmisen ja luonnon yhteyksistä ja rajapinnoilta
Raasakka on jo pitkään halunnut nostaa sävellystyössään esiin ekologisia teemoja. Huoli luonnon monimuotoisuuden häviämisestä sai hänet tarttumaan ympäristöaiheisiin ja kommentoimaan niitä musiikin keinoin. Hän haluaa tuoda sävellystensä kautta esiin asioita, jotka usein muuten jäävät huomaamatta.
“Teoksillani tuon konserttisaliin ääniä paikoista, joihin tavalliset ihmiset eivät pääse, kuten voimalaitoksista ja porauslautoilta. Nostan esille ympäristön kannalta huomaamattomia asioita, kuten kauneustuotteet, sekä asioita, joiden vaikutuksia ei tunneta tarpeeksi hyvin, kuten puun poltosta syntyvät pienhiukkaspäästöt”, Raasakka kertoo.
Julkaisun teoksissa ihmisen suhde luontoon näyttäytyy eräänlaisena tilojen ja esineiden verkostona, johon olemme yhteydessä läsnäolomme, toimintamme ja kulutuksemme kautta. Kun omia tekojaan tarkastelee aistien ja tunteiden avulla, voi avautua uusi näkökulma siihen, miten ihminen vaikuttaa ja asemoituu monimutkaisessa ympäristöverkostossa.
Ville Raasakka viimeistelee tohtorintutkintoa ekologisesta säveltämisestä Sibelius-Akatemiassa, jossa hän myös opettaa ekologisia sävellyksen ja äänitaiteen menetelmiä.
Albumilla esiintyvät Zagros, Earth Ears Ensemble, Lambis Pavlou (piano), Kazutaka Morita (esineet), Maria Puusaari (viulu) ja Eeva Rysä (sello).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville Aslak Raasakka
puh. 040 848 7811
ville.raasakka@uniarts.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Alkuperäiskansojen taide ja oma tieto esille Kuva/Tilan Palaamisia-näyttelyssä28.11.2024 11:40:00 EET | Tiedote
Palaamisia – Different Points of Return -näyttely käsittelee alkuperäiskansojen taidetta, perinteitä ja yhteisöjen kulttuurista itseilmaisua. Näyttely esittelee teoksia ja projekteja, joissa alkuperäiskansojen oma tieto, käsitteet ja käytännöt nousevat keskiöön, tarjoten vaihtoehdon kolonialistisille näkökulmille.
Uusi maisteriohjelma tukemaan suomalaisen musiikin vienti- ja kasvumahdollisuuksia25.11.2024 08:25:16 EET | Tiedote
Music Business -koulutusohjelma tuo uudenlaista kaupallista osaamista kotimaiseen musiikkiteollisuuteen digitalisaation ja kuluttajakäyttäytymisen murroksessa. Englanninkielinen maisteriohjelma käynnistyy Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa syksyllä 2025 Teoston kulttuurisäätiön tuella.
Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus: 140 vuotta ponnahduslautana musiikin huippuammattilaisuuteen20.11.2024 14:02:00 EET | Tiedote
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus täyttää tänä vuonna 140 vuotta. Valtakunnallisestikin merkittävää koulutusta juhlistetaan muun muassa konsertilla joulukuussa.
Ranskalainen urkumusiikki innosti etsimään luovuutta suomalaisessa jumalanpalveluksessa14.11.2024 14:07:00 EET | Tiedote
Anna Pulli-Huomo löysi tohtorintutkinnossaan uusia näkökulmia siihen, miten musiikki voi vahvistaa osallisuuden kokemusta jumalanpalveluksessa.
Väitös: Musiikkikorkeakouluilla tärkeä rooli sosiaalisen kestävyyden edistämisessä12.11.2024 16:32:00 EET | Tiedote
Outi Niemensivu on väitöstutkimuksessaan selvittänyt, miten taideyliopistojen kansainvälistymisen ja sosiaalisen kestävyyden periaatteet kohtaavat ja toteutuvat paikallisessa kulttuuren välisessä kontekstissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme