Oulun yliopiston ensimmäinen vastuullisuusraportti on julkaistu
Oulun yliopiston vastuullisuusraportissa tarkastellaan yliopiston toimintaa kestävän kehityksen ja vastuullisuuden näkökulmasta kattaen kaikki osa-alueet: tutkimuksen, koulutuksen, yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen sekä yliopiston omat toiminnot.
Oulun yliopiston vastuullisuusraportissa perehdytään siihen, miten yliopisto on edistänyt toiminnallaan kestävää kehitystä ja vastuullisuutta eri tavoin. YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (Agenda 2030) toimivat viitekehyksenä toiminnan tarkastelulle. Vastuullisuusraportin julkaiseminen on osa Oulun yliopiston päivitetyn strategian mukaista kehittämistyötä.
”Oulun yliopiston strategiassa olemme linjanneet, että ekologinen, kulttuurinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys ja vastuullisuus ovat lähtökohtana kaikelle toiminnallemme. Toimintamme läpäiseviä teemoja ovat globaalit haasteet, jotka pohjautuvat YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin", sanoo kehitysjohtaja Johanna Bluemink.
Oulun yliopiston tutkimustoimintaa suunnataan erityisesti suurten kestävyyshaasteiden ratkaisemiseen. Vuonna 2023 Oulun yliopistolla aloitti kaksi uutta Suomen Akatemian rahoittamaa profilaatiohanketta, joiden teemat liittyvät suoraan YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Frontiers of Arctic and Global Resilience (FRONT) tutkii resilienssin rakentamista ja etsii ratkaisuja monimutkaisiin kestävyyshaasteisiin. Hydrogen Future as a Climate Change Solution (H2FUTURE) tutkii tulevaisuusorientoituneita ratkaisuja puhtaaseen vedyntuotantoon. Digitaaliset vedet -lippulaivassa puolestaan tavoitellaan vesien tutkimuksen ja vesivarojen digitaalisen mallintamisen avulla kestäviä ratkaisuja vesivarojen hallintaan.
Kestävän kehityksen opintotarjontaa kehitetään yliopistossa aktiivisesti. Vuonna 2023 Oulun yliopisto liittyi kestävyysopintojen kansalliseen verkostoon ja pilotoi kestävyyskoulutusta yliopistossa opettaville.
Myös kulttuurisen ja sosiaalisen kestävyyden ja vastuullisuuden ulottuvuudet nähdään Oulun yliopistossa tärkeinä. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyötä on vahvistettu sisäisillä kehittämistoimilla. Ensimmäinen monimuotoisuuden kehittämisen asiantuntija aloitti tehtävässään vuonna 2023.
”Viime vuonna olemme saaneet isoja asioita edistymään erityisesti tutkimuksessa, kampuksen hiilijalanjäljen laskemisessa ja sosiaalisen kestävyyden edistämisessä", kertoo kestävyyden ja vastuullisuuden asiantuntija Anni Huovinen.
”Tulevana lukuvuonna Oulun yliopiston kestävyyden ja vastuullisuuden työryhmä haluaisi ottaa erityiseksi kehittämiskohteeksi kestävän kehityksen edistämisen koulutuksessa.”
Kestävyys ja vastuullisuus huomioidaan myös kampusten arkisessa toiminnassa. Oulun yliopiston hiilijalanjälki on laskenut vertailuvuoteen 2019 nähden 33,6 prosenttia. Vuonna 2023 suurimman osan yliopiston hiilijalanjäljestä aiheuttivat hankinnat ja yliopiston ulkopuolelle tehdyt työmatkat. Vuonna 2023 Oulun yliopisto käytti hiilineutraalia kaukolämpöä ja sähköä. Yliopisto myös luopui öljyn käytöstä Kontinkankaan kampuksella, päivitti matkustusohjeen ja otti käyttöön työsuhdepyöräedun henkilöstölle. Yliopisto tähtää hiilijalanjäljen puolittamiseen vuoden 2019 vertailutasoon nähden vuoteen 2025 mennessä, ja hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä.
Lisätietoa:
Anni Huovinen
Kestävyyden ja vastuullisuuden asiantuntija
Oulun yliopisto
+358505759130
Anni.huovinen@oulu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Leena HirvonenViestinnän johtava asiantuntijaOulun yliopisto
Strateginen ja organisaatioviestintä, media- ja yhteiskuntasuhteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopisto luopuu X:stä – painotus muihin sosiaalisen median kanaviin14.1.2025 13:15:00 EET | Tiedote
Oulun yliopisto lopettaa yliopistotason viestinnän X-palvelussa. Päätös koskee yliopiston päätason tiliä (@UniOulu) ja yliopiston viestinnän tuottamaa sisältöä. Ohjaus X-kanavalle poistuu yliopiston Oulu.fi-verkkosivulta sekä esimerkiksi yliopiston sidosryhmäuutiskirjeistä.
Entä jos pimeys olisikin voimavara? – Art of Darkness -hanke tutkii pimeyden roolia osana Euroopan kulttuuriperintökohteita. Tervetuloa avajaistapahtumaan 15.1. Oulun yliopistolle13.1.2025 12:03:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 alussa käynnistyy Horisontti Eurooppa -rahoitteinen tutkimushanke Art of Darkness as Cultural Heritage of Urban Landscape, jonka tavoitteena on löytää pimeys uudelleen kaupunkimaisemien ja kulttuuriperintökohteiden arvokkaana kulttuurisena, esteettisenä ja ekologisena voimavarana.
Kahdelle 6G-professorille merkittävä IEEE Fellow -arvonimi13.1.2025 06:57:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston professorit Aarno Pärssinen ja Mika Ylianttila ovat saaneet merkittävän kansainvälisen huomionosoituksen. Maailman johtava teknologiaa edistävä ammatillinen järjestö IEEE on myöntänyt heille IEEE Fellow -arvonimen. Se myönnetään henkilöille, joilla on erityisen merkittäviä ansioita teknologian kehittämisessä maailmanlaajuisesti. Sekä Pärssinen että Ylianttila työskentelevät Suomen Akatemian 6G-lippulaivaohjelmassa.
Two Finnish 6G professors awarded prestigious IEEE Fellow honour13.1.2025 06:56:00 EET | Tiedote
Professors Aarno Pärssinen and Mika Ylianttila from the University of Oulu have received significant international recognition. The world's leading professional organization for advancing technology, IEEE, has awarded them the title of IEEE Fellow. It is awarded to individuals who have made particularly significant contributions to the development of technology worldwide. Both Pärssinen and Ylianttila work on the 6G Flagship program.
Oulun yliopistolle 13,3 miljoonaa euroa tutkimuksen profiloimiseen – aiheina turvallisuus, terveys ja luonnon monimuotoisuus10.1.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi vuosille 2025–2030.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme