Basam Books

Titus Liviuksen Hannibalin sota – Suuria menetyksiä vie lukijan keskelle sodan synkkää epätietoisuutta: mihin pitkittynyt valloitussota johtaa?

Jaa

Toisen puunilaissodan (218‒202 eaa.) historiasta kertovan kymmenosaisen sarjan viides osa Hannibalin sota – Suuria menetyksiä kuvaa sodan vaarallisimpia vuosia, jolloin eri rintamilta kantautuu järkyttäviä uutisia. Se kertoo myös sankarillisuudesta ja epätoivon keskeltä viriävästä uudesta toivosta.

Antiikin Rooman kansallishistorioitsija Titus Liviuksen valtavan historiateoksen kirjat 21-30 kattavat antiikin Rooman traumaattisimmat vuodet 218-202 eaa., jolloin Karthago kävi julmaa valloitussotaa Rooman valtakuntaa vastaan. Teoksen 25. kirjassa Livius kuvaa tapahtumia Italiassa, Hispaniassa ja Sisiliassa sodan synkeimpiä vuosina 212-211. Etelä-Italiassa Hannibal onnistuu valtaamaan Tarentumin satamakaupungin, ja kaupungissa asuneet roomalaiset surmataan. Rooma menettää suuria, sotilaiden ja koko Rooman arvostamia päälliköitä sotakentille, mahtava Syrakusan kaupunki tuhotaan ja ajan etevin tiedemies ja arkkitehti Arkhimedes saa surmansa ymmärtämättömän sotilaan miekasta. Saarretuissa kaupungeissa ihmiset näkevät nälkää ja puhkeaa vaarallinen kulkutauti, joka ei säästä sen enempää vihollista kuin omaa väestöäkään.

Livius ei kuitenkaan halua valaa toivottomuutta roomalaisiin lukijoihinsa vaan osoittaa, kuinka isänmaan rakkaus saa aikaan ihmeitä. Nuori Lucius Marcius nousee kannustamaan Hispanian joukkojen eloon jääneet sotilaat uuteen vastarintaan ja saa heidän taistelutahtonsa jälleen nousemaan.

Liviusta lukiessaan huomaa, kuinka ajankohtaista kuvaus on, sillä historia toistaa itseään rajulla tavalla. Hyökkääjän viha ja julmuus näyttäytyy yhtä lailla meidänkin aikanamme. Kauniit, vanhat kaupungit hävitetään maan tasalle ja siviiliväestöä kuolee turhaan. Toisaalta nousee kirkkaasti esiin suurten johtajien merkitys, heidän kykynsä valaa rohkeutta ja nostaa niin sotilaiden kuin kaikkien kansalaisten uskoa tulevaan. Kannustavana voimana hyökkäyssodan julmuuksien keskellä on rakkaus kotimaata kohtaan.

Arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt: Anita Salo

anita@basambooks.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anita SaloViestintävastaavaBasam Books Oy

Viestintä, sosiaalinen media, tiedotteet, arvostelukappaleet

anita@basambooks.fi

Kuvat

Joanna Kallela
Lataa
Leila Kaarros
Lataa

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Basam Books on riippumaton helsinkiläinen yleiskustantamo. Meidät tunnetaan erityisesti laadukkaan hyvinvointi- ja työelämäkirjallisuuden, kaunokirjallisten klassikoiden sekä runouden kustantajana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Basam Books

Riikka Szalain koskettava runokokoelma tutkii surun ja ilon sävyjä puolison menetyksen jälkeen27.9.2024 08:11:00 EEST | Tiedote

Kukko lensi kuusenlatvaan ja kiekui koko päivän. Minä nakkelin pudonneita käpyjä ikkunaan, kunnes tulit ulos. Sinun paitasi oli valoa täynnä, minun mieleni oli kirkas. Sinä tulit paidanhihat palaen. En minä sinua nähnyt, vaan itseni. Käärmeet vartioivat uniasi, mustasukkaiset kuun poikaset. Niiden veri, suolalla maustettu, makeus pisaroi pintaan. Siltä niityltä, josta minä sinulle kerroin, katosivat lampaat syksyllä, mutta tilalle ilmestyi myyriä. Ne elivät elämäänsä eteenpäin siitäkin huolimatta, että sinä et saattanut minua sinne asti seurata.

Miten kohdata lasten ilmasto- ja ympäristötunteet? Uutuuskirja "IIK! Iso A tuli taloon" avaa keskustelun kodeissa ja kouluissa16.9.2024 08:15:00 EEST | Tiedote

Miksi keskustelu ilmastoahdistuksesta keskittyy nuoriin, ja miksi kirjallisuudessa on vielä vähän tarinoita, jotka käsittelevät lasten ympäristötunteita? Entä kuinka selittää pienelle koululaiselle globaaleja ympäristöhaasteita lisäämättä huolta ja ahdistusta? Näihin kysymyksiin pureutuu rohkeasti kirjailija Piia Heikkinen uudessa lastenkirjassaan “IIK! Iso A tuli taloon”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye