Karttaekspertin vinkit sienimetsälle: tutki maastoja etukäteen kartalta ja ilmakuvilta
Herkkutatin löytää nuoresta metsästä, suppilovahveron parhaiten sammaleisilta rinteiltä. Suotuisat sieniapajat eivät jää sattuman varaan, kun niitä etsii suunnitelmallisesti karttojen ja ilmakuvien avulla.
Kartoista ja ilmakuvista voi haarukoida sieniapajiksi sopivia paikkoja, sillä eri sienet viihtyvät erilaisissa maastoissa. Herkkutattia esiintyy yleisesti koko maassa esimerkiksi nuorissa metsissä, metsien reunoilla tai haka- ja laidunmailla. Suppilovahverot taas viihtyvät sammaleisissa rinteissä ja kosteiden painanteiden reunoilla. Hyviä sienipaikkoja voi metsästää Maanmittauslaitoksen maksuttoman ja avoimen Karttapaikka-verkkopalvelun avulla. Palvelusta näkee, millaista maastoa missäkin on.
– Tunnistaudun sienihulluksi! Jos on sadepäivä, hyödynnän Karttapaikkaa ja suunnittelen uusia sienestyskohteita tulevien aurinkoisten päivien varalle. Kun vedet ovat vielä alkusyksyllä lämpimiä, etsin usein myös sellaisia sieniretkikohteita, jossa pääsee pulahtamaan lopuksi uimaan vaikka pieneen metsälampeen. Se kruunaa onnistuneen sienestyspäivän, kertoo Maanmittauslaitoksen peruspaikkatietopalveluiden johtaja Heli Laaksonen.
Hyödynnä Karttapaikkaa suppilovahveroiden etsinnässä näin:
- Katso maastokartoista ensin korkeuskäyriä ja etsi paikkoja, joissa on merkitty notkelmaan soistuma tai puustoinen suo – tällainen olisi potentiaalisesti sopivan kostea paikka.
- Seuraavaksi vaihda ilmakuvaan ja katso, miltä metsä näyttää. Suppilovahvero ei tarvitse erityisen vanhaa tai luonnontilaista metsää, mutta avohakkuilta ja taimikoista sitä ei kannata etsiä. Harjaantunut silmä erottaa karkeasti metsän ikäluokan sekä kuusi- ja mäntymetsät ilmakuvasta. Kuusimetsä on suppilovahveroiden löytymiselle otollisempi.
- Voit käyttää myös rinnevarjostusta pinnanmuotojen hahmottamiseen, mutta pelkät
korkeuskäyrät ovat periaatteessa riittävät.
Jos yksi hyvä sienipaikka on jo tiedossa ja haluna on löytää uusia paikkoja, niitä voidaan etsiä myös vertaamalla hyvän sienipaikan ilmakuvaa muihin alueisiin ja yrittämällä löytää samankaltaisia alueita.
Ethän eksy metsään
Metsään mennessä on aina hyvä ottaa mukaan jonkinlainen kartta tai vähintään kuvakaappaus puhelimen näytöllä näkyvästä kartasta, jotta nettiyhteyksien katketessakaan ei eksy.
– Karttapaikkaa kannattaa hyödyntää myös mobiilisti puhelimen selaimen kautta. Sillä näkee oman sijainnin paikannuspainikkeesta, Heli Laaksonen neuvoo.
– Maastokartta-taso toimii hyvin metsässä suunnistamiseen. Siinä näkyvät ne polut, jotka ovat Maanmittauslaitoksen maastotietokannassa. Poluista ei kuitenkaan ole tietoa kaiken kattavasti, ja metsässä risteileekin aina paljon enemmän polkuja sekä myös ojia kuin kartalla näkyy, Laaksonen muistuttaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heli LaaksonenJohtaja, peruspaikkatiedot
Puh:+358 40 098 8243heli.laaksonen@maanmittauslaitos.fiKuvat
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Huoneistotietojärjestelmä tarjoaa jatkossa vertailukelpoista tietoa taloyhtiöistä asunnon ostajalle21.11.2024 08:23:05 EET | Tiedote
Asunnon ostajat hyötyvät ensi vuodesta alkaen lainaa hakiessaan, kun taloyhtiöt lisäävät Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään yhtiöidensä remonttitiedot. Kiinteistönvälittäjät ja pankit saavat jatkossa vertailukelpoiset tiedot taloyhtiön kunnosta ja korjausvelan määrästä suoraan huoneistotietojärjestelmästä.
Maanmittauslaitos nousi parhaalle tasolle avoimen tieteen ja tutkimuksen seurannassa7.11.2024 08:24:19 EET | Tiedote
Maanmittauslaitos sai korkeimman sijoituksen arvioinnissa, jossa seurataan tieteen avoimuutta. Tieteen avoimuus edistää tutkitun tiedon hyödyntämistä ja laajaa käyttöä yhteiskunnassa.
Häirintä pilasi ilmakuvaukset Kaakkois-Suomessa, uhkana miljoonien eurojen seuraukset – Maanmittauslaitoksella ratkaisuja GNSS-häiriöihin varautumiseen2.10.2024 01:00:00 EEST | Tiedote
Satelliittipaikannuksen tahallinen häirintä aiheutti merkittävää haittaa Maanmittauslaitoksen vuotuisilla ilmakuvaus- ja laserkeilauslennoilla. Maanmittauslaitoksen tuottamat ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ovat kriittisen tärkeitä useille yhteiskunnan toiminnoille, kuten Puolustusvoimille ja Ruokavirastolle. Maanmittauslaitos on kehittänyt uutta osaamista, jolla voisi havaita myös ilmassa ja merellä tapahtuvan häirinnän.
Droonit ja tekoäly voivat tulevaisuudessa auttaa metsäpalojen torjunnassa25.9.2024 07:56:38 EEST | Tiedote
Suomessa testattiin viime viikolla onnistuneesti uudenlaista teknologiaa maastopalojen torjunnan avuksi. Droonit ja tekoäly voivat auttaa pelastusalan ammattilaisia merkittävästi metsäpalojen havaitsemisessa, tilanteen koordinoinnissa sekä sammutustoimien valinnassa.
Isännöitsijät yhtenäistävät seuraavaksi taloyhtiöiden remonttitiedot20.9.2024 07:56:09 EEST | Tiedote
Ensi vuonna isännöitsijöiden pitää ilmoittaa huoneistotietojärjestelmään taloyhtiöiden kunnossapito- ja muutostyötiedot. Ohjelmistotoimittajat testaavat jo järjestelmien välisiä yhteyksiä Maanmittauslaitoksen kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme