Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Opiskeluhuoltopalveluille on valunut iso vastuu lasten ja nuorten mielenterveysongelmien hoidosta - palveluita kehitettävä kokonaisuutena hyvinvointialueilla

Jaa

Koulujen ja oppilaitosten opiskeluhuoltopalveluissa työskentelevät käyttävät merkittävän osan työajastaan oppilaiden ja opiskelijoiden mielenterveysongelmiin.

THL:n selvitysten mukaan lukuvuonna 2023–2024 toisella asteella työskentelevien opiskeluhuoltopalvelujen ammattilaisten asiakastyöhön käyttämästä ajasta 40–80 prosenttia menimielenterveysongelmiin. Perusopetuksessa vastaava luku oli 20–40 prosenttia. Tilanne oli samanlainen jo edellisessä selvityksessä vuonna 2022.

Opiskeluhuoltopalvelujen ammattilaisia ovat koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat ja lääkärit sekä psykologit ja kuraattorit. 

”Opiskeluhuoltopalvelujen tehtävä on tarjota varhaista tukea ja ehkäistä ongelmia. Muiden palvelujen puuttuessa niistä on kuitenkin muodostunut lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalvelu eikä ehkäisevälle työlle jää aikaa”, sanoo THL:n ylilääkäri Marke Hietanen-Peltola.

Opiskeluhuollon palvelut tulee pitää hyvinvointialueilla 

Kaikki opiskeluhuoltopalvelut siirtyivät kunnista hyvinvointialueiden vastuulle vuoden 2023 alun sote-uudistuksessa. Tuoreesta uudistuksesta huolimatta hallitus on pohtinut palvelujen siirtämistä takaisin kuntiin.

THL katsoo, että opiskeluhuoltopalvelut on vastedeskin syytä pitää hyvinvointialueilla. Alueiden järjestämisvastuu antaa hyvät lähtökohdat palvelujen saatavuuden ja laadun yhdenmukaistamiselle.

”Pelot siitä, että palvelut karkaisivat pois kouluista tai että ammattilaisten yhteistyö vaikeutuisi, eivät ole toteutuneet. Kyselymme mukaan 80 prosenttia opiskeluhuoltopalvelujen ammattilaista arvioi, että yhteistyö esimerkiksi rehtorin tai opettajien kanssa on säilynyt ennallaan tai parantunut verrattuna aikaan ennen sote-uudistusta”, Hietanen-Peltola sanoo.

”Opiskeluhuollossa näkyvät lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen puutteet. Ensisijaisen tärkeää olisi nyt yhdenmukaistaa palveluja kansallisesti, esimerkiksi THL:n ehdottaman kolmiportaisen mallin mukaan.”

Kolmiportaisessa mallissa opiskeluhuoltopalvelujen rooli olisi ehkäistä mielenterveysongelmia ja tarjota tukea lieviin ongelmiin. Kun ongelmat ovat keskivaikeita tai vaikeita, siirryttäisiin perustason mielenterveyspalveluihin, jossa olisi erilliset resurssit ja kohdennettua osaamista. Vaikeimmissa tapauksissa lapsi tai nuori saisi lasten- ja nuorisopsykiatrisen erikoissairaanhoidon apua. 

Palvelujen saatavuudessa ja tasalaatuisuudessa vielä tekemistä

Sote-uudistuksen tavoitteena on muiden muassa yhdenmukaistaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuutta ja laatua koko maassa.

Opiskeluhuoltopalveluissa hyvinvointialueiden lähtötilanne vaihteli merkittävästi riippuen siitä, millä tavoin palvelut oli aiemmin järjestetty kunnissa ja kuntayhtymissä. Lisäksi sote-henkilöstön saatavuuden ongelmat koskevat myös opiskeluhuoltoa. Pulaa on jo vuosia ollut eritoten opiskeluhuollon psykologeista ja lääkäreistä.

”Opiskeluhuoltopalvelujen kehittäminen alueilla on hyvin eri vaiheessa, mikä luonnollisesti vaikuttaa palvelujen saatavuuteen ja yhdenmukaisuuteen. Katsomme kuitenkin, että niitä tulee kehittää osana hyvinvointialueita. Poukkoilu asiassa ei ratkaise esimerkiksi henkilöstöpulaa”, Hietanen-Peltola sanoo.

Lisätiedot:

Tutkimuksesta tiiviisti: Opiskeluhuoltopalvelujen ammattilaisten näkemyksiä työn muutoksista sote-uudistuksessa - OPA 2024 -tuloksia 

Työpaperi: Opiskeluhuoltopalvelujen selvitys 2024  

Marke Hietanen-Peltola
ylilääkäri
THL
p. 029 524 7294
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 41/20243.10.2024 15:10:46 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 3.10. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 8.10. Omaishoidon tilannekuva ja suositukset. Millainen on omaishoidon tilanne hyvinvointialueilla ja miten omaishoidon tuen kansalliset myöntämisperusteet toteutuvat? Julkaisemme tilannekuvan ja suositukset kansallisesti yhtenäisistä käytännöistä. Lisätietoa: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 to 10.10. Vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyys. Julkaisemme vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyyden seurannan tulokset sekä koko maan ja hyvinvointialueide

THL viikolla 40/202426.9.2024 15:24:47 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 26.9. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 1.10. Korkeakouluopiskelijoiden toimeentulo ja velkaantuminen, kriisinkestävyys ja kokemukset turvallisuudesta. Miten opiskelijoiden toimeentulo on kehittynyt ja miten he pärjäävät arjessaan? Miten opiskelijat suhtautuvat tulevaisuuteensa? Julkaisemme tuoreita tuloksia keväällä 2024 toteutetusta Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (KOTT). Tutkimukseen osallistui yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoita ympäri Suomen. Rapo

THL viikolla 38/202412.9.2024 15:37:43 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 12.9. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset ma 16.9. Ennakkotieto vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyyskyselystä: ulkoiluun liittyvät tulokset. Lisätietoja: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 Blogit ti 17.9. Elina Kärkkäinen, Timo Sinervo ja Visa Väisänen: Sote-palvelujen katvealueet ja henkilöstön riittävyys otettava huomioon palvelujen turvaamiseksi ke 18.9. Fadumo Mohamed, suunnittelija ja Mimmi Koukkula, erityisasiantuntija: Miehet on otettava tiiviimmin mukaan silpomisen vastaiseen työ

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye