Pohjois-Savon ELY-keskusPohjois-Savon ELY-keskus

Maatilojen valvonnat Pohjois-Savossa hyvässä vauhdissa – tukea hakevien tilojen keskikoko jatkaa kasvuaan

Jaa

Pelto- ja eläintukien valvonnat ovat käynnissä Pohjois-Savossa ja saadaan päätökseen ajallaan. Pohjois-Savossa jätettiin tänä vuonna tukihakemuksia 3038 kappaletta, mikä on 96 hakemusta vähemmän kuin edellisvuonna. Tukihakemuksen tietoja voi muuttaa 2.10. asti. Tukea hakevien tilojen keskikoko on kasvanut vuodesta 2013 yhteensä 31 prosenttia, tilojen määrä on kuitenkin vähentynyt 22 prosenttia.

Kuvassa peltomaisemaa Pohjois-Savosta. Kuva: Kimmo Haapanen, Pohjois-Savon ELY-keskus
Kuvassa peltomaisemaa Pohjois-Savosta. Kuva: Kimmo Haapanen, Pohjois-Savon ELY-keskus

Peltotukien haku päättyi 18.6. Peltotukihakemuksia Pohjois-Savossa jätettiin tänä vuonna 3038 kappaletta, mikä on 96 hakemusta vähemmän kuin edellisvuonna. Koko maassa peltotukia haki yhteensä noin 42 200 maatilaa.  

Pohjois-Savossa peltotukia haettiin hyvin pitkälti samoihin toimenpiteisiin kuin aiemminkin. Maakunnan maataloustuotanto painottuu nautakarjatalouteen ja pelloilla kasvatetaan eniten nurmea sekä rehuviljaa. Tukea hakevien tilojen keskikoko on kasvanut. Vuonna 2013 Pohjois-Savossa oli 3850 tilaa, joilla käytössä oleva maatalousmaa oli keskimäärin 39 hehtaaria. Vuonna 2023 vastaavat luvut olivat 3014 tilaa, joilla oli käytössä 51 hehtaaria maatalousmaata.  

Saman suuntainen kehitys jatkuu edelleen, tilojen määrä vähenee, samalla kun tilojen keskikoko kasvaa. Yhteensä maatalousmaata 2013 oli Pohjois-Savossa 146 385 hehtaaria ja vuonna 2023 153 432 hehtaaria  

Kesäkuusta lähtien käynnistyivät ELY-keskuksen tilakäynnit, joilla valvotaan tukiehtojen toteutumista, Pohjois-Savossa tilakäynnit ovat hyvässä vauhdissa ja peltovalvonta saadaan päätökseen ajallaan marraskuuhun mennessä.  

-Valvonnassa haastavaa on tällä hetkellä niin kutsuttujen ”ikiheinien” viljely, kun pysyvien nurmien vaatimukset ja tukiehtojen mukaisen markkinakelpoisen sadon tuottamisen vaatimukset ovat hiukan ristiriitaisia, eivätkä oikein sovi hyvin suomalaiseen maataloustuotantoon ja kasvuolosuhteisiin. Tämä ongelma koskee kuitenkin enemmän tiloja, jotka eivät harjoita niin aktiivista tuotantoa, kommentoi Pohjois-Savon ELY-keskuksen valvontapäällikkö Pauli Lehtonen

Eläinvalvonnat etenevät suunnitellusti   

Kotieläintiloilla tehtävä eläintukien valvonta aloitettiin Pohjois-Savossa jo toukokuussa, sen piirissä on noin 900 maatilaa. Eläinvalvonnat etenevät suunnitellussa aikataulussa ja saadaan tehtyä määräaikoihin mennessä. Eläintukien valvonnan lisäksi ELY-keskuksen tarkastajat tekevät parhaillaan eläinten tunnistamisen ja rekisteröinnin valvontaa.   

Tunnistamisen ja rekisteröinnin valvontaa tehdään kaikille eläintenpitäjille, myös niille, jotka eivät hae tukia. Valvonnassa tarkastetaan eläinten merkintä ja eläinrekisteritiedot sekä niiden pitopaikkojen ja toimitaan liittyvät tiedot eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterissä.  

Lähes jokaisella ilmoitetulla lohkolla tulee tehdä 15.9. mennessä jokin maataloustoimi  

Tukiehdoissa on vaatimus kasvukauden aikaisesta maataloustoiminnasta, mikä tarkoittaa, että lähes jokaisella lohkolla tulee tehdä 15.9. mennessä jokin maataloustoimi, kuten sadonkorjuu tai laiduntaminen. Luonnonhoitonurmilla niittovaatimus on joka toinen vuosi.  Kylvö tulee tehdä 30.6. mennessä.  Tukiehtojen toteutumista seurataan kaikilla lohkoilla satelliittiaineiston avulla.   

-Nykymallinen valvonta, jossa kaikkia peltoja valvotaan satelliittitietojen avulla, on tasapuolinen kaikille hakijoille, Lehtonen mainitsee.  

Mikäli peltolohkolla ei kasvukauden aikana havaita maataloustoimintaa, viljelijälle lähetetään selvityspyyntö elokuusta lähtien. Selvityspyyntöön voi vastata lähettämällä kohteena olevalta lohkolta valokuvan, joka osoittaa suoritetun maataloustoimen. Tai tekemällä vaaditun maataloustoimen 15.9. mennessä. Myös tukihakemuksen muuttaminen todellista tilannetta vastaavaksi on mahdollista.   

Satelliittiseurantaa on laajennettu viime vuodesta, jonka myötä selvityspyyntöjä voi kesän ja syksyn aikana tulla tiloille myös muista tukiehdoista. Nämä selvityspyynnöt käsitellään tuet myöntävillä kuntien YT-toiminta-alueilla.   

Tukihakemuksen tietoja voi muuttaa 2.10. asti. Jos viljelijä huomaa tukihakemuksessaan korjattavaa, kannattaa muutos tehdä mahdollisimman pian, sillä jos tilalle ilmoitetaan paikalla tehtävästä peltovalvonnasta, muutosmahdollisuus poistuu.   

Peltovalvonta on paitsi edellytys tukien maksamiselle myös tärkeää viljelijöiden oikeusturvan ja tasapuolisen kohtelun vuoksi. Viljelijätukia rahoitetaan EU:n maataloustukirahastosta, EU:n maaseuturahastosta ja kansallisista varoista.  

Eläinten tunnistamisen ja rekisteröinnin tavoitteena on seurata eläinten jäljitettävyyttä elintarvikkeeksi. Myös mahdolliset eläintaudit voidaan jäljittää tehokkaasti, kun tiedetään tarkkaan missä kukin eläin on ollut.  

Maatalousmaan kehityksen luvut Luonnonvarakeskuksen tilastoista Tilastohakemisto | Luonnonvarakeskus (luke.fi) 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.8.202429.8.2024 12:40:26 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 81,83. Taso on 15 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Lisäjuoksutukset Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta lopetettiin kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Pinnan aleneminen on ollut silti huomattavan nopeaa. Kevään tulvahuipusta pinta on alentunut tasan metrin. Elokuussa muutos on -15 cm ja pinnan aleneminen on edelleen mahdollista kuivan säätilan jatkuessa, mutta pinnan lasku hidastuu. Iisalmen reitillä kesäkorkeudet on pystytty säilyttämään, kun juoksutukset on pienennetty pintojen säilyttämiseksi. Sama koskee myös Pohjois-Savon muita säännösteltyjä vesistöjä - Nilsiän reittiä ja Juojärveä. Pohjois-Savon muut säännöstellyt järvet purkautuvat kokonaan säännöstelypatojensa kautta. Tämä on merkittävä ero verrattuna Kallaveteen, joka purkautuu merkittäviltä osin luonnonkoskien kautta, joiden virtausta ei vähävetisenä aikana voida sulkea. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 15 cm yli ajankohdan keskimääräisen tas

Tulevaisuusvaltakokeilu nostaa lasten ja nuorten äänen Pohjois-Savon ilmastotyöhön22.8.2024 10:40:29 EEST | Tiedote

Pohjois-Savossa on havahduttu siihen, että lasten ja nuorten näkemyksiä ei huomioida tarpeeksi ilmastotyössä. Tähän vastaten Pohjois-Savon ELY-keskus käynnistää syksynä 2024 Horisontin maalaajat –kokeilun, joka on osa Suomen itsenäisyysrahasto Sitran Tulevaisuusvalta-ohjelmaa. Mukaan etsitään 4.-9-luokkalaisia pohjoissavolaisia koululaisryhmiä hahmottamaan alueen tulevaisuutta osana Pohjois-Savon ilmastotyön kehittämistä.

ELY-keskuksen elinkeinokatsaus: Pohjois-Savon yritystoimintaan ja maaseudun kehittämiseen sekä työpaikkojen täyttymiseen lähes 60 miljoonaa euroa.21.8.2024 09:01:24 EEST | Tiedote

Tänä vuonna kesäkuun loppuun mennessä Pohjois-Savon elinkeinojen kehittämistä on rahoitettu yhteensä liki 60 miljoonalla eurolla. Tiedot ilmenevät Pohjois-Savon ELY-keskuksen elinkeinokatsauksesta ajalta 1.1.-30.6.2024. Yritys- ja kehittämisrahoituksen elinkeinokatsauksessa tarkastellaan ELY-keskuksen myöntämiä kansallisia ja EU-rahoituksia maakunnan elinkeinojen kehittämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye