Maatilojen valvonnat Pohjois-Savossa hyvässä vauhdissa – tukea hakevien tilojen keskikoko jatkaa kasvuaan
Pelto- ja eläintukien valvonnat ovat käynnissä Pohjois-Savossa ja saadaan päätökseen ajallaan. Pohjois-Savossa jätettiin tänä vuonna tukihakemuksia 3038 kappaletta, mikä on 96 hakemusta vähemmän kuin edellisvuonna. Tukihakemuksen tietoja voi muuttaa 2.10. asti. Tukea hakevien tilojen keskikoko on kasvanut vuodesta 2013 yhteensä 31 prosenttia, tilojen määrä on kuitenkin vähentynyt 22 prosenttia.
Peltotukien haku päättyi 18.6. Peltotukihakemuksia Pohjois-Savossa jätettiin tänä vuonna 3038 kappaletta, mikä on 96 hakemusta vähemmän kuin edellisvuonna. Koko maassa peltotukia haki yhteensä noin 42 200 maatilaa.
Pohjois-Savossa peltotukia haettiin hyvin pitkälti samoihin toimenpiteisiin kuin aiemminkin. Maakunnan maataloustuotanto painottuu nautakarjatalouteen ja pelloilla kasvatetaan eniten nurmea sekä rehuviljaa. Tukea hakevien tilojen keskikoko on kasvanut. Vuonna 2013 Pohjois-Savossa oli 3850 tilaa, joilla käytössä oleva maatalousmaa oli keskimäärin 39 hehtaaria. Vuonna 2023 vastaavat luvut olivat 3014 tilaa, joilla oli käytössä 51 hehtaaria maatalousmaata.
Saman suuntainen kehitys jatkuu edelleen, tilojen määrä vähenee, samalla kun tilojen keskikoko kasvaa. Yhteensä maatalousmaata 2013 oli Pohjois-Savossa 146 385 hehtaaria ja vuonna 2023 153 432 hehtaaria
Kesäkuusta lähtien käynnistyivät ELY-keskuksen tilakäynnit, joilla valvotaan tukiehtojen toteutumista, Pohjois-Savossa tilakäynnit ovat hyvässä vauhdissa ja peltovalvonta saadaan päätökseen ajallaan marraskuuhun mennessä.
-Valvonnassa haastavaa on tällä hetkellä niin kutsuttujen ”ikiheinien” viljely, kun pysyvien nurmien vaatimukset ja tukiehtojen mukaisen markkinakelpoisen sadon tuottamisen vaatimukset ovat hiukan ristiriitaisia, eivätkä oikein sovi hyvin suomalaiseen maataloustuotantoon ja kasvuolosuhteisiin. Tämä ongelma koskee kuitenkin enemmän tiloja, jotka eivät harjoita niin aktiivista tuotantoa, kommentoi Pohjois-Savon ELY-keskuksen valvontapäällikkö Pauli Lehtonen.
Eläinvalvonnat etenevät suunnitellusti
Kotieläintiloilla tehtävä eläintukien valvonta aloitettiin Pohjois-Savossa jo toukokuussa, sen piirissä on noin 900 maatilaa. Eläinvalvonnat etenevät suunnitellussa aikataulussa ja saadaan tehtyä määräaikoihin mennessä. Eläintukien valvonnan lisäksi ELY-keskuksen tarkastajat tekevät parhaillaan eläinten tunnistamisen ja rekisteröinnin valvontaa.
Tunnistamisen ja rekisteröinnin valvontaa tehdään kaikille eläintenpitäjille, myös niille, jotka eivät hae tukia. Valvonnassa tarkastetaan eläinten merkintä ja eläinrekisteritiedot sekä niiden pitopaikkojen ja toimitaan liittyvät tiedot eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterissä.
Lähes jokaisella ilmoitetulla lohkolla tulee tehdä 15.9. mennessä jokin maataloustoimi
Tukiehdoissa on vaatimus kasvukauden aikaisesta maataloustoiminnasta, mikä tarkoittaa, että lähes jokaisella lohkolla tulee tehdä 15.9. mennessä jokin maataloustoimi, kuten sadonkorjuu tai laiduntaminen. Luonnonhoitonurmilla niittovaatimus on joka toinen vuosi. Kylvö tulee tehdä 30.6. mennessä. Tukiehtojen toteutumista seurataan kaikilla lohkoilla satelliittiaineiston avulla.
-Nykymallinen valvonta, jossa kaikkia peltoja valvotaan satelliittitietojen avulla, on tasapuolinen kaikille hakijoille, Lehtonen mainitsee.
Mikäli peltolohkolla ei kasvukauden aikana havaita maataloustoimintaa, viljelijälle lähetetään selvityspyyntö elokuusta lähtien. Selvityspyyntöön voi vastata lähettämällä kohteena olevalta lohkolta valokuvan, joka osoittaa suoritetun maataloustoimen. Tai tekemällä vaaditun maataloustoimen 15.9. mennessä. Myös tukihakemuksen muuttaminen todellista tilannetta vastaavaksi on mahdollista.
Satelliittiseurantaa on laajennettu viime vuodesta, jonka myötä selvityspyyntöjä voi kesän ja syksyn aikana tulla tiloille myös muista tukiehdoista. Nämä selvityspyynnöt käsitellään tuet myöntävillä kuntien YT-toiminta-alueilla.
Tukihakemuksen tietoja voi muuttaa 2.10. asti. Jos viljelijä huomaa tukihakemuksessaan korjattavaa, kannattaa muutos tehdä mahdollisimman pian, sillä jos tilalle ilmoitetaan paikalla tehtävästä peltovalvonnasta, muutosmahdollisuus poistuu.
Peltovalvonta on paitsi edellytys tukien maksamiselle myös tärkeää viljelijöiden oikeusturvan ja tasapuolisen kohtelun vuoksi. Viljelijätukia rahoitetaan EU:n maataloustukirahastosta, EU:n maaseuturahastosta ja kansallisista varoista.
Eläinten tunnistamisen ja rekisteröinnin tavoitteena on seurata eläinten jäljitettävyyttä elintarvikkeeksi. Myös mahdolliset eläintaudit voidaan jäljittää tehokkaasti, kun tiedetään tarkkaan missä kukin eläin on ollut.
Maatalousmaan kehityksen luvut Luonnonvarakeskuksen tilastoista Tilastohakemisto | Luonnonvarakeskus (luke.fi)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pauli LehtonenValvontapäällikköPohjois-Savon ELY-keskus
Puh:+358 295 026 593pauli.lehtonen@ely-keskus.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Ylä-Savon ja Siilinjärven liikenneturvallisuudessa huomioidaan erityisesti koulujen saattoliikenne, nuoret, ikäihmiset ja liikennesäännöt15.1.2025 10:40:33 EET | Tiedote
Juuri valmistuneessa Ylä-Savon ja Siilinjärven liikenneturvallisuussuunnitelmassa kehitystyötä tehdään aktiivisella viestinnällä ja vaikuttamistyöllä. Kuntien liikenneturvallisuusryhmillä on ollut iso rooli suunnitelman kehittämisessä.
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 31.12.202431.12.2024 13:49:41 EET | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,16. Taso on 6 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Joulukuun alusta muutos on +11 cm. Viimeinkin nopea pinnannousu alkoi. Noin 15 m3/s varovaiset lisäjuoksutukset otettiin käyttöön joulukuun puolessa välissä, jotta talven aikana ei tapahtuisi suuria pinnankorkeusvaihteluita. Iisalmen reitillä virtaama on ajankohdalle tyypillisesti vähenevä. Säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä on tarkoitus vakauttaa vesipinnat sunnilleen kesäkorkeuksiin. Nilsiän reitin ja Juojärven vedenkorkeudet ovat säännöstelylupien puitteissa. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 20 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 75,94. Pinta on Haukivedelläkin noussut joulukuussa muutaman sentin. Saimaalla lisäjuoksutus on lopetettu ja nyt ollaan pyrkimässä luonnontilaista vesitasetta kohti juoksuttamalla luonnonmukaista purkautumista vähemmän. Säännöstelemättömällä R
Marraskuussa Pohjois-Savossa 12 566 työtöntä työnhakijaa23.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Pohjois-Savossa oli marraskuun lopussa 12 566 työtöntä työnhakijaa, mikä on 922 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin vuosi sitten (7,9 %). Näistä lomautettuja oli 1 544, mikä on 87 lomautettua enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan (6,0 %).
Maatilat investoivat viime vuosia huomattavasti enemmän Pohjois-Savossa19.12.2024 07:41:55 EET | Tiedote
Maatalouden investointitukia on haettu vuonna 2024 kappalemäärällisesti lähes kaksinkertainen määrä ja euromäärällisesti yli kolminkertainen summa aikaisempaan vuoteen verraten. Eniten investointeja myönnettiin Kuopion alueelle Pohjois-Savossa. Suurin osa myönnetystä avustuksesta kohdistui lypsykarjatalouden rakentamisinvestointeihin.
Pohjois-Savon TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025 – Asiakkailta ei vaadita toimenpiteitä11.12.2024 10:50:06 EET | Tiedote
Ensi vuoden alusta lukien Pohjois-Savon TE-palveluista vastaavat Keski-Savon, Kuopion ja Ylä-Savon työllisyysalueet. Uudistuksen yhteydessä TE-toimistot lakkaavat. Pohjois-Savon TE-toimistosta ja ELY-keskuksesta siirtyy työllisyysalueille yli 180 asiantuntijaa. Asiakkailta ei vaadita toimenpiteitä, mutta asioinnissa tapahtuu loppuvuodesta muutoksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme