Henkirikosten määrä kasvoi alkuvuonna – joka kolmas teko yleisellä paikalla
Henkirikosten määrä kasvoi tammi-kesäkuussa selvästi vuodentakaisesta. Viranomaisten tietoon tuli ensimmäisellä vuosipuoliskolla kaikkiaan 48 henkirikosta. Tämä oli 21 enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.
Luvut selviävät Tilastokeskuksen rikos- ja pakkokeinotilaston tuoreesta julkistuksesta.
Henkirikoksista 31:tä tutkitaan tappona ja 17:ää murhana.
Koko viime vuonna henkirikoksia tehtiin 57. Tämä oli koko tilastointihistorian pienin luku.
”Alkuvuoden kasvua selittää isoilta osin viime vuoden poikkeuksellisen pieni henkirikosten määrä. Henkirikoksissa trendi on ollut viime vuosina vähenemään päin. Tammi-kesäkuun 48 henkirikosta on kuitenkin suurin luku sitten alkuvuoden 2014”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Kimmo Haapakangas sanoo.
Tammi-kesäkuussa tietoon tulleista henkirikoksista 31 tehtiin yksityisasunnoissa tai muissa yksityisissä tiloissa, kolme ravintolassa ja 14 yleisillä paikoilla.
”Yleisillä paikoilla tehtyjen henkirikosten osuus on ollut tätä suurempi viimeksi vuonna 2015”, Haapakangas taustoittaa.
Henkirikoksen yrityksiä viranomaisten tietoon tuli kaikkiaan 180. Näistä yksityisissä tiloissa tehtiin 101 ja yleisellä paikalla tai ravintolassa 79.
”Siinä missä henkirikosten määrä kasvoi selvästi edellisvuodesta, henkirikosten yritysten määrä pysyi suurin piirtein viime vuoden tasolla.”
Henkirikosten ohella myös seksuaalirikosten määrässä nähtiin alkuvuonna kasvua. Raiskausten määrä kasvoi noin 11 prosenttia ja kaikkien seksuaalirikosten määrä 21 prosenttia.
”Seksuaalirikoksista noin joka neljännessä tekopaikkana oli internet”, Haapakangas kertoo.
Uusi seksuaalirikoslaki tuli voimaan vuoden 2023 alusta ja muutti rikosten nimikkeitä ja perusteita. Uuden lain myötä tietoon tulleiden seksuaalirikosten määrä on lisääntynyt aiemmasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kimmo HaapakangasYliaktuaari
Puh:029 551 3252kimmo.haapakangas@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Joka kymmenes havainnut tai kokenut kunniaan liittyvää väkivaltaa20.12.2024 10:05:27 EET | Tiedote
Miltei joka kymmenes 16–74-vuotias on havainnut tai kokenut kunniaan liittyvää väkivaltaa Suomessa. Kunniaan liittyvää väkivaltaa koetaan ja havaitaan ikäryhmittäin tarkasteltuna eniten nuorimpien joukossa eli 16–34-vuotiaiden ikäryhmissä.
Työolotutkimus: Jo joka kymmenes palkansaaja käyttää tekoälyä apuna työssään17.12.2024 08:38:52 EET | Tiedote
Reilulla neljänneksellä (28 %) palkansaajista oli työpaikalla käytössä tekoälyyn perustuvaa teknologiaa, kuten chatbotteja, virtuaalisia avustajia, puheentunnistusta, konenäköä, konekääntämistä tai koneoppimiseen perustuvaa data-analyysia syksyllä 2023. Lisäksi noin joka kymmenes oli itse tekemisissä tekoälyn kanssa.
Muistutuskutsu 17.12.: Uusi työolotutkimus kertoo työelämästä murrosten keskellä12.12.2024 08:50:43 EET | Kutsu
Vihreä siirtymä, tekoäly, lisääntynyt etätyö, koronakriisin jäljet, muutokset työmarkkinoiden rakenteissa... Miten suomalaiset palkansaajat kokevat työnsä murroksen keskellä? Mitä myönteistä ja mitä kielteistä työoloissa on nähtävissä?
Yhä harvempi uusi ylioppilas jatkaa välittömästi opintojaan12.12.2024 08:03:07 EET | Uutinen
Kevään 2023 ylioppilaista 65,5 % jäi jatkokoulutuksen ulkopuolelle valmistumisvuonnaan. Ilman koulutuspaikkaa jääneiden osuus kasvoi noin 1,5 prosenttiyksikköä edeltävästä vuodesta.
Joka neljäs suomalainen on kokenut vainoamista5.12.2024 08:11:53 EET | Tiedote
Joka kolmas (30 %) nainen ja joka viides (19 %) mies on kokenut vainoamista jossain vaiheessa elämäänsä. Vainoamista kokevat tyypillisimmin naiset ja alle 35-vuotiaat. Sekä naisten että miesten kokemassa vainoamisessa tekijä on tyypillisimmin mies. Sukupuolistunut väkivalta ja lähisuhdeväkivalta Suomessa 2021 -tutkimus osoittaa, että sekä parisuhteissa että niiden ulkopuolella tapahtuva vainoaminen on yleistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme