Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Alv-korotus aiheuttaa ongelmia yli puolelle pk-yrityksistä

Jaa

Sunnuntaina voimaan tuleva yleisen arvonlisäkannan korotus on aiheuttanut ongelmia 54 prosentille pk-yrityksistä, kertoo tuore Yrittäjägallup. – Ongelmat koskevat valtaisaa joukkoa yrityksiä. Muutokseen valmistautuneiden osuus on varsin hyvä, mutta mattimyöhäisiä saisi olla paljon vähemmän, sanoo Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki.

Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki. Kuva: Markus Sommers
Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki. Kuva: Markus Sommers

Yleinen arvonlisäkanta nousee 1. syyskuuta 25,5 prosenttiin. Tuore Yrittäjägallup kertoo, että 1,5 prosenttiyksikön alv-korotus on aiheuttanut ongelmia yli puolelle (54 prosenttia) pk-yrityksistä. Näistä vastaajista 10 prosentilla ongelmia on ollut paljon. 
 
– Jonkin verran ongelmia raportoineista naisten osuus on miehiä selvästi suurempi, joten kyselyn perusteella muutokseen valmistautuminen vaikuttaa koetelleen kovemmin naisvetoisia yrityksiä, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki sanoo. 
 
Yrittäjägallupiin vastasi 14.–26. elokuuta 1 112 mikro- ja pk-yritysten edustajaa. Vastaajista 45 prosenttia oli yksinyrittäjiä.  

Täysin valmiita alv-korotukseen on vajaa puolet vastaajista

 
12 prosenttia Yrittäjägallupin vastaajista kertoi, etteivät he ole lainkaan valmiita 1. syyskuuta voimaan tulevaan alv-korotukseen. 43 prosenttia sanoi olevansa täysin valmiita muutokseen ja 42 prosenttia melko valmiita. 
 
– Yrittäjät ovat kesästä huolimatta valmistautuneet hyvin muutokseen. Siihen mekin olemme yrittäjäjärjestössä kannustaneet. Täysin valmistautumattomien osuus on kuitenkin huolestuttavan suuri. Lisäksi erittäin monella on hommia vielä ihan kalkkiviivoilla. Esittämämme muutoksen voimaantulon lykkääminen olisi monelle tullut tarpeeseen, Kurki sanoo.   
 
Arvioitaessa alv-korotuksen vaikutuksia omaan yritykseen 46 prosenttia vastaajista kertoo nostaneensa hintojaan. Noin joka viides (26 prosenttia) arvioi alv-korotuksen heikentävän yrityksensä tulosta. 
 
Hallinnollinen taakka on lisääntynyt joka kuudennella vastaajalla. Tietojärjestelmiään ovat uudistaneet korotuksen takia lähinnä teollisuusyritykset. 
 
– Moni pieni yritys ottaa takkiinsa, ja osalla arvonlisäveron alarajahuojennuksen poistuminen vuodenvaihteessa vaikeuttaa tilannetta entisestään. 
 
Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.

Näin kysyttiin

Yrittäjien Verianilla teettämään tutkimukseen vastasi 1 122 pk-yritysten edustajaa 14.−26.8.2024.  Tutkimustulosten luottamusväli on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye