Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Beaktande av flodpärlmusslor på NTM-centralen i Södra Österbottens verksamhetsområde (landskapen i Österbotten)

Dela

Flodpärlmusslan är en storväxt blötdjursart som lever på bottnen av strömmande vatten. Flodpärlmusslan växer långsamt och den kan bli till och med 280 år gammal. I Finland är flodpärlmusslan en starkt hotad art och arten fridlystes som första ryggradslösa art år 1955. På basis av naturvårdslagen och -förordningen är flodpärlmusslan en hotad, särskilt skyddad och fridlyst art. På NTM-centralen i Södra Österbottens verksamhetsområde finns flodpärlmusslor i två åar, dvs. Lappfjärds å-Storå och Esse å.

Flodpärlmussla.
Flodpärlmussla. NTM-centralen i Södra Österbotten.

Flodpärlmusslan är en storväxt blötdjursart som lever på bottnen av strömmande vatten. Flodpärlmusslan växer långsamt och den kan bli till och med 280 år gammal. I Finland är flodpärlmusslan en starkt hotad art och arten fridlystes som första ryggradslösa art år 1955. På basis av naturvårdslagen och -förordningen är flodpärlmusslan en hotad, särskilt skyddad och fridlyst art.

 I Finland finns flodpärlmussla i cirka 150 åar i norra, västra och södra Finland. I Norra Österbotten och i Lappland finns cirka 90 % av hela landets bestånd av flodpärlmusslor. I Finland söder om Uleåborg vet man att det finns flodpärlmussla i mindre än tio åar. Endast i två av dessa vet man att flodpärlmusslan förökar sig. Flodpärlmusslans krav på livsmiljön är ovanligt hårda framför allt i larvstadiet och för unga individer. I synnerhet ymnigt strömmande åar och bäckar, som är skuggiga, svala, rena och syrerika är gynnsamma för flodpärlmusslan.

På NTM-centralen i Södra Österbottens verksamhetsområde finns flodpärlmusslor i två åar, dvs. Lappfjärds å-Storå och Esse å. Flodpärlmusslorna har inte konstaterats föröka sig i någon av åarna på årtionden. Man har dock lyckats stärka åarnas bestånd av flodpärlmusslor med hjälp av EU-projekt.

Både Lappfjärds å-Storå och Esse å hör till nätverket Natura 2000. Flodpärlmusslan ligger också till grund för skyddet av dessa Naturaområden, dvs. populationen får inte avsevärt försämras som en följd av ett projekt, en plan eller en åtgärd. Naturaområdenas naturvärden tryggas bland annat via anmälningsförfarande eller förfarande med Naturabedömning, i vilken man strävar efter att konsekvenserna som skyddsgrunderna utsätts för på grund av ett projekt eller en plan som påverkar Naturaområdet ska ligga på en godtagbar nivå.

NTM-centralerna främjar också hänsyn till flodpärlmusslorna bland annat genom att övervaka anmälningarna enligt skogslagen. NTM-centralerna och skogscentralerna har utvecklat en enhetlig anvisning för behandling av skogscentralens automatiska anmälningar i ett projekt som leds av NTM-centralen i Södra Österbotten. När avverkningar utförs i närheten av flodpärlmusslans livsmiljö, skickas anvisningen om att flodpärlmusslan ska beaktas såväl till markägaren som till den part som utför avverkningarna. Vid behov ger NTM-centralen noggrannare anvisningar för avverkningen. Anvisningar om hur flodpärlmussla ska beaktas finns också på NTM-centralens webbsida i miljo.fi 

Även med anvisningar för anmälningar och tillståndsansökningar enligt vattenlagen och kan man i viss mån styra beaktandet av flodpärlmusslorna. Detsamma gäller också anmälnings- och tillståndsförfaranden enligt andra lagar, planläggningar och MKB-processer. I praktiken är det dock särskilt svårt att bedöma projektens samverkan exempelvis om flera dikningsprojekt är förlagda till samma avrinningsområde. Alla förändringar av förhållandena i avrinningsområdena är en risk för flodpärlmusslan. Exempelvis avverkningar, iståndsättande dikningar, jordbearbetning, hyggesbränning, gödsling och vägbygge som utförs i närheten av vattendrag kan ändra flödesförhållandena och mikroklimatet så att det blir olämpligt för flodpärlmusslan och artens värdarter. Vid sidan av försurning är dessutom närsalter och partiklar som runnit ut i en å eller bäck särskilt skadliga för flodpärlmusslorna och värdfisken. 

Kontakter

Naturskyddsenheten chef Leena Rinkineva-Kantola, tfn 0295 027 920
Överinspektör Toni Etholén, tfn 0295 027 783

Länkar

Om oss

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Andra språk

Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Lugnare algläge i landskapen i Österbotten än under de senaste veckorna22.8.2024 11:55:00 EEST | Tiedote

Vid de observationspunkter som hör till den riksomfattande uppföljningen av blågröna alger i området för NTM-centralen i Södra Österbotten observerades under vecka 34 en liten mängd blågröna alger i Purmojärvi, Larsmosjön och Peränne. I kustområdena observerades en liten mängd blågröna alger vid Rotarys observationsplatser i Skatskärsviken i Närpes och vid Vackergrund i Kaskö. Förutom vid observationspunkterna för den riksomfattande uppföljningen har rikligt med blågröna alger observerats i Evijärvi, Esse å och Räyringinjärvi och små mängder har observerats i havsområdet utanför Bergö samt vid Västerbådan utanför Karleby.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye