Kuntaliitto on pyrkinyt keventämään byrokratiaa ja lisäämään palvelujen toimivuutta, selviää avoimuusrekisteristä
Ensimmäisen kolmen kuukauden raportointijakson (1.4.-30.6.2024) aikana Kuntaliitto on raportoinut avoimuusrekisteriin vaikuttamista 176 kontaktointia yhteensä 66 eri aiheesta. Avoimuusrekisteriin ilmoitetun vaikuttamistoiminnan lisäksi Kuntaliitto valvoo kuntien etua osana lukuisia työryhmiä sekä antamalla lausuntoja että osallistumalla kuulemistilaisuuksiin. Orpon hallituskauden ensimmäisen vuoden aikana Kuntaliitto on edustanut kuntia 125 työryhmässä, antanut 317 lausuntoa hallituksen esityksiin ja ollut kuultavana eduskunnan valiokunnissa 75 kertaa. Tämä toiminta ei näy avoimuusrekisterin luvuissa.

Avoimuusrekisteri antaa keinon avata organisaatioiden vaikuttamista aiempaa avoimemmin ja tehdä näkyväksi päätöksentekoon liittyvää epävirallista vaikuttamistoimintaa, nk. ”lobbausta”, jota tehdään virallisten työryhmien ja kuulemisten kuten lausuntokierrosten ja valiokuntakuulemisten ulkopuolella. Ensimmäisen kolmen kuukauden raportointijakson (1.4.-30.6.2024) aikana Kuntaliitto on raportoinut avoimuusrekisteriin vaikuttamista 176 kontaktointia yhteensä 66 eri aiheesta.
Avoimuusrekisteriin ilmoitetun vaikuttamistoiminnan lisäksi Kuntaliitto valvoo kuntien etua osana lukuisia työryhmiä sekä antamalla lausuntoja että osallistumalla kuulemistilaisuuksiin. Orpon hallituskauden ensimmäisen vuoden aikana Kuntaliitto on edustanut kuntia 125 työryhmässä, antanut 317 lausuntoa hallituksen esityksiin ja ollut kuultavana eduskunnan valiokunnissa 75 kertaa. Tämä toiminta ei näy avoimuusrekisterin luvuissa.
– Kuntaliitto edustaa kaikkia Suomen kaupunkeja ja kuntia, jotka puolestaan varmistavat, että me kaikki saamme laadukkaita palveluja, ja että kaikkialla Suomessa on hyvä elää. Kaupunkien ja kuntien tehtäväkenttä on hyvin laaja, ja siksi on välttämätöntä, että niiden puolestapuhuja Kuntaliitto vaikuttaa yhteiskunnallisesti kattavasti, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen kommentoi liiton vaikuttamistoiminnan lukuja.
Raportointijakson aikana Kuntaliitto on keskittynyt vaikuttamisessa etenkin kuntien toimintaa jäykistävän normituksen keventämiseen, maankäyttö- ja rakentamislain uudistamiseen sekä TE-palvelujen siirtämisen mahdollistamiseen valtiolta kunnille.
– Kaikki kolme vaikuttamiskokonaisuutta tähtäävät sujuvampaan yhteiskuntaan, elinvoimaisempiin alueisiin sekä joustavampaan ja tehokkaampaan toimintaan kunnissa, Karhunen toteaa.
Toimivien hankintarakenteiden rikkominen huolestuttaa
Erityisenä huolenaiheena on ollut hallituksen suunnitelma rajoittaa kuntien sidosyksikköhankintojen käyttöä asettamalla mekaanisia ja keinotekoisia rajoituksia.
– Vain harvojen yhtiöiden toimintaan liittyvät epäkohdat ratkotaan nyt rikkomalla satojen laillisten ja hyvin toimivien, tärkeitä peruspalveluja tarjoavien kuntayhtiöiden olemassaolo. Jos lakimuutos etenee hallituksen kaavailujen mukaan, mm. jätehuollon, ateria- ja ICT-palvelujen, puhtaus- ja kunnossapitopalvelujen sekä muiden tukipalvelujen yhtiöt joudutaan käytännössä purkamaan ja rakentamaan uudelleen, Minna Karhunen toteaa.
TOP 3 Kuntaliiton vaikuttamiskohteista
- Kuntien normien keventämisen ja kokeilujen ohjelma on osa hallitusohjelmaa, ja sen tavoitteena on kuntien toimintaa jäykistävien normien vähentäminen. Kun sääntelyä kevennetään, kuntien on mahdollista toimia entistäkin vaikuttavammin ja taloudellisesti kestävämmin. Ne voivat myös tuottaa paikallisiin tarpeisiin ja resursseihin paremmin vastaavia palveluita. Norminpurku on maan hallituksen tärkein kuntakenttää kehittävä hanke, ja Kuntaliitto on ollut mukana keräämässä ehdotuksia kevennettäviksi normeiksi sekä edistänyt normien keventämistä ja lakikokeiluja.
- Maankäyttö- ja rakentamislain (MRL) uudistuksen liittyvät lakiuudistukset (rakentamislaki ja lunastuslaki) ovat keskeisiä kuntien elinympäristöjen ja elinvoimaisuuden edistämisen työvälineitä. Rakentamislain ja lunastuslain uudistuksilla on suuria vaikutuksia kuntien toimintaan ja yhdyskuntarakentamisen rahoituspohjaan. Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistukseen vaikuttaminen on meille ja kunnille tärkeää erityisesti lainsäädännön eheyden ja kuntien toimivien prosessien näkökulmasta. MRL-uudistukseen kuuluu myös muita osa-alueita, joiden lainsäädäntöuudistukset ovat käynnissä ja joihin vaikutamme aktiivisesti mm. työryhmissä.
- TE2024-uudistukseen valmistautumisen tilannekuva ja haasteet: TE- ja kotouttamispalvelut siirtyvät kuntien vastuulle vuoden 2025 alusta alkaen ja Kuntaliitto tukee kuntia tämän suuren muutoksen valmistelussa. Kuntaliitto pyrkii toiminnallaan edistämään TE-uudistuksen tavoitteiden toteutumista työllisyyden lisääntymisestä ja pitkäaikaistyöttömyyden vähentämisestä siten, että uudistus toteutetaan kustannusneutraalisti ja palvelujen toteutukseen annetaan riittävät toimintavapaudet.
Tutustu toimintailmoituksiimme vaikuttamisrekisterissä.
Mikä avoimuusrekisteri?
Avoimuusrekisterin tarkoitus on tehdä päätöksenteosta kansallisella tasolla läpinäkyvämpää. Rekisteriin ilmoitetaan suunnitelmallisesta vaikuttamistyöstä ja vaikuttamistyön neuvonnasta.
Avoimuusrekisteriin ei ilmoiteta muodollista edunvalvontatyötä kuten pyydetyt lausunnot, kuulemiset tai ministeriöiden (julkisuuslainsäädännön piiriin kuuluvien) toimielinten työhön osallistuminen. Kuntaliiton lausunnot löydät koottuina osoitteesta kuntaliitto.fi/lausunnot.
Lisätietoja
José Valanta
Yhteysjohtaja
puh. +358 50 523 1116
Jose.Valanta@kuntaliitto.fi
Laura Lyly
Erityisasiantuntija
puh. +358 50 439 5068
Laura.Lyly@kuntaliitto.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maija Ruohoviestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 340 3541maija.ruoho@kuntaliitto.fiLinkit
Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään. Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Sex sökande intervjuas för posten som vice vd vid Kommunförbundet25.4.2025 12:29:00 EEST | Pressmeddelande
Bland de sökande till den lediga posten som vice verkställande direktör vid Kommunförbundet har sex personer valts till intervju. Sammanlagt 18 personer hade sökt posten.
Kuntaliiton varatoimitusjohtajaksi haastatellaan kuusi hakijaa25.4.2025 09:06:16 EEST | Tiedote
Avoinna olevaa Kuntaliiton varatoimitusjohtajan paikkaa hakeneiden keskuudesta on valittu kuusi henkilöä haastatteluun. Tehtävää haki yhteensä 18 henkilöä.
Kuntaliitto on pettynyt kuntien rahoituksen leikkauksista: verotulomenetykset korvattava23.4.2025 22:42:41 EEST | Tiedote
Kuntaliitto on tyrmistynyt, että hallitus täyttää veronkevennyksistä aiheutuvaa rahoitusvajetta leikkaamalla kuntien valtionosuuksia. Leikkaus iskee suoraan suomalaisten peruspalveluihin ja kasvun edellytyksiin, kuten koulutukseen.
Kuntavaalit: Istuvia valtuutettuja enemmän kuin 20 vuoteen, mutta valtuustojen vaihtuvuus vaihtelee suuresti puolueittain ja kunnittain17.4.2025 15:23:04 EEST | Tiedote
Kevään kuntavaaleissa nähtiin yhdistelmä jatkuvuutta ja uudistumista. Enemmistö valituista on istuvia valtuutettuja – enemmän kuin kertaakaan yli kahteen vuosikymmeneen – mutta samaan aikaan yli 50 kunnassa valtuusto meni lähes uusiksi. Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom pitää valtuutettujen vaihtuvuutta kokonaisuutena tänä vuonna hyvin vähäisenä.
Vice vd-posten vid Kommunförbundet söktes av 1817.4.2025 14:52:58 EEST | Pressmeddelande
Posten som vice vd vid Kommunförbundet har sökts av 18 personer. Ansökningstiden gick ut 16.4.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme