Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Under sommaren var algläget varierande på grund av växlande väderlek (landskapen i Österbotten)

Dela

NTM-centralen i Södra Österbottens alguppföljning inleddes i början av juni i Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten. I vårt område följs algläget upp varje vecka på fasta kontrollplatser från juni till september. NTM-centralen i Södra Österbotten meddelar om situationen på torsdagar åtminstone till slutet av augusti.

På hösten informerar vi om blågröna alger vid behov. Förekomsten av blågröna alger bedöms med ögat enligt en skala från 0 (inga alger) till 3 (mycket rikligt med blågröna alger). Uppföljningen genomförs i samarbete med Finlands miljöcentral, kommunerna och privatpersoner.

Den första observationen av blågröna alger på de fasta kontrollplatserna i de österbottniska landskapen gjordes i juni vecka 25 i Karperöfjärden i Korsholm. Under den sista veckan i juni gjordes fler observationer och även de första rikliga förekomsterna av blågröna alger observerades i Alajärvi och Peränne i Etseri. Under de första veckorna i juli var algläget lugnt, endast enskilda små observationer gjordes i insjöarna. Under den senare hälften av juli ökade observationerna igen och även i kustområdet noterades de första observationerna av blågröna alger, bland annat i Replotfjärden observerades rikligt med alger under vecka 29. I månadsskiftet juli–augusti under vecka 31 antecknades endast en observation om en liten förekomst av blågröna alger i Purmosjön. Det ostadiga vädret i juli dämpade rikligare förekomster av blågröna algblomningar.

Början av augusti förde med sig sommarens hittills rikligaste blågröna algblomningarna. Vecka 32 och 33 observerade blågröna alger såväl i insjövattnen som i kustområdet och rikliga observationer gjordes bland annat i Alajärvi, Kuortaneenjärvi och Purmosjön. I Evijärvi och Esse å observerades dessutom en ovanligt kraftig algblomning som färgade vattnet helt och hållet grönt. Efter detta minskade observationerna igen och under den sista veckan i augusti har inte en endaste observation av blågröna alger i de österbottniska landskapen förts in i Järvi-meriwiki. Endast i Esse å har observationer av blågröna algförekomster gjorts i samband med annan uppföljning.

Enligt Finlands miljöcentrals satellitobservationer började de blågröna algerna öka ut på öppet hav i Bottenhavet i mitten av juli och toppen nåddes i slutet av juli. Det svala och regniga vädret i början av augusti samt vindarna som blandade upp vattenmassan minskade de blågröna algblomningarna ut på öppet hav i Bottenhavet. Det blågröna algläget ut på öppet hav kan följas i Finlands miljöcentrals Tarkka-tjänst med hjälp av barometrarna för blågröna alger som samlats ihop av satellitmaterialet.

Observationerna i uppföljningen av blågröna alger ger information om läget på kontrollplatsen endast vid tidpunkten i fråga och läget kan förändras snabbt om väderleksförhållandena förändras. Blågröna alger, dvs. cyanobakterier, förekommer naturligt i vattendragen. När förhållandena är gynnsamma kan de blågröna algerna skapa massförekomster. För att växa till sig behöver blågröna alger näringsämnen och ljus samt värme, som bidrar till att de växer snabbare. Kraftigt regn leder till att näringsämnen rinner ut i vattendragen, vilket skapar gynnsamma förhållanden för att algerna ska växa till sig. Små mängder blågröna alger syns i vattnet som grön- eller gulaktiga gryn och när de driver in till stranden, kan det uppstå smala ränder av alger i strandvattnet. Om vädret är blåsigt är det svårare att se algerna, eftersom vinden löser upp algflaken på vattenytan och bidrar till att de blandas upp i vattenmassan.

Innan man tar sig ett dopp eller använder sjö- eller havsvatten är det skäl att granska vattnet med tanke på eventuella blågröna alger. Om det syns blågröna alger i vattnet är det bäst att undvika att simma och inte använda vattnet i bastun eller som hushållsvatten.

Aktuella uppgifter om algläget finns i Järvi-Meriwiki (ww.jarviwiki.fi). Medborgarna kan också meddela sina observationer i samma tjänst. Med Havaintolähetti-appen går det enkelt att spara observationer även med mobiltelefonen. Observationer av blågröna alger kan också meddelas till NTM-centralen i Södra Österbottens alguppföljningstelefon på nummer 0295 027 990.

Kontakter

Alguppföljningstelefon 0295 027 990
Järvi-meriwiki www.jarviwiki.fi

Länkar

Om oss

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Andra språk

Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Beaktande av flodpärlmusslor på NTM-centralen i Södra Österbottens verksamhetsområde (landskapen i Österbotten)29.8.2024 14:36:20 EEST | Tiedote

Flodpärlmusslan är en storväxt blötdjursart som lever på bottnen av strömmande vatten. Flodpärlmusslan växer långsamt och den kan bli till och med 280 år gammal. I Finland är flodpärlmusslan en starkt hotad art och arten fridlystes som första ryggradslösa art år 1955. På basis av naturvårdslagen och -förordningen är flodpärlmusslan en hotad, särskilt skyddad och fridlyst art. På NTM-centralen i Södra Österbottens verksamhetsområde finns flodpärlmusslor i två åar, dvs. Lappfjärds å-Storå och Esse å.

Jokihelmisimpukoiden huomiointi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimialueella (Pohjalaismaakunnat)29.8.2024 14:36:20 EEST | Tiedote

Jokihelmisimpukka eli raakku on virtaavien vesien pohjalla elävä suurikokoinen nilviäislaji. Raakku kasvaa hitaasti ja se voi elää jopa 280-vuotiaaksi. Suomessa raakku on erittäin uhanalainen laji, ja se rauhoitettiin ensimmäisenä selkärangattomana lajina vuonna 1955. Raakku on luonnonsuojelulain ja -asetuksen perusteella uhanalainen, erityisesti suojeltu ja rauhoitettu laji. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella sijaitsee kaksi raakkujokea; Lapväärtin-Isojoki ja Ähtävänjoki.

Lugnare algläge i landskapen i Österbotten än under de senaste veckorna22.8.2024 11:55:00 EEST | Tiedote

Vid de observationspunkter som hör till den riksomfattande uppföljningen av blågröna alger i området för NTM-centralen i Södra Österbotten observerades under vecka 34 en liten mängd blågröna alger i Purmojärvi, Larsmosjön och Peränne. I kustområdena observerades en liten mängd blågröna alger vid Rotarys observationsplatser i Skatskärsviken i Närpes och vid Vackergrund i Kaskö. Förutom vid observationspunkterna för den riksomfattande uppföljningen har rikligt med blågröna alger observerats i Evijärvi, Esse å och Räyringinjärvi och små mängder har observerats i havsområdet utanför Bergö samt vid Västerbådan utanför Karleby.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye