SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: Hallituksen Itämeri-politiikka kaipaa enemmän tekoja Saaristomerellä

Jaa

Itämeremme tila on edelleen pääosin heikko, vaikka pientä paranemista on nähtävissä. 

Tänään 29.8. vietettävänä Itämeripäivänä eduskunnan Saaristomeriryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd) haluaa muistuttaa, että Saaristomeri on edelleen Suomen viimeinen hotspot-alue Itämeren suojelukomissio Helcomin listalla. Eloranta vaati hallitusta löytämään riittävät varat Saaristomeriohjelman toimien täysimääräiseen rahoittamiseen ja vaikuttamaan rahoituksen saamiseksi myös Euroopan unionilta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– Itämeren ja Saaristomeren tilanne on yhä erittäin huolestuttava ja muutos on ollut hyvin hidasta. Suurin ongelma on yhä ravinnekuormitus, joka näkyy erityisesti Saaristomerellä. Saaristomeri onkin ainoa maamme rannikkoalue, jossa meriympäristön tila ei ole lähtenyt paranemaan. Marinin hallituksen vuonna 2021 aloittaman Saaristomeriohjelman tavoite alueen saamisesta pois Helcomin hotspot-listalta vuoteen 2027 mennessä tulee saada toteutumaan. Tämä vaatii hallitukselta enemmän rahoitusta, muutakin kuin kauniita sanoja, Eloranta toteaa.

Orpon hallitus on sitoutunut Marinin hallituksen aloittaman Saaristomeriohjelman jatkamiseen ja sitoutunut kolmen pilottialueen perustamiseen, mutta näiden rahoituslähde on vielä epäselvä. Elorannan mukaan hallituksen sanat ja teot eivät kohtaa, kun hyville tavoitteille ei ole varattu vaadittavaa rahoitusta.

– Hallitusohjelmasta löytyy kattava kirjaus Saaristomeren tilanteen parantamisesta, mutta hallitus ei ole varannut tilanteen korjaamiseen vaadittavaa rahoitusta. Hallituksen on löydettävä rahoitus tämän tärkeän merialueen pelastamiseksi. Rahoitusta on pyrittävä saamaan alueelle myös Euroopan unionilta kestävän maatalouden kehittämiseen, kuten Varsinais-Suomen liitto on esittänyt. Saaristomeri maailman suurimpana saaristona, ainutlaatuisena meriluontokohteena, on valtava aarre, josta meidän on pidettävä huolta. Emme voi antaa sen olla meidän häpeäpilkkumme Itämerellä yhtään pidempään, Eloranta vaatii.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: Yksityisen kopioinnin korvausten uudistustaan kiirehtimällä hallitus välttäisi leikkaukset luoville aloille30.8.2024 08:25:00 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustajan, sivistysvaliokunnan jäsenen Eeva-Johanna Elorannan mukaan hallituksen suunnittelema yksityisen kopioinnin hyvityksen puolittaminen nykyisestä 11 miljoonasta eurosta 5,5 miljoonaan euroon on tuhoisa luovalle alalle ja vie pohjan hallituksen omalta selvitykseltä järjestelmän uudistamiseksi. Eloranta vaati hallitusta perumaan leikkauksen ja nopeuttamaan järjestelmän uudistusta eurooppalaisen mallin mukaan siirtämällä kustannus valtion budjetista kopiointiin käytettävien laitteiden ja alustojen hintoihin. Samalla vältyttäisiin ainakin osasta kulttuuriin suunnitelluista jättileikkauksista.

Tytti Tuppuraisen puhe 29.8. SDP:n puoluejohdon ja eduskuntaryhmän työvaliokunnan kesäkokouksessa29.8.2024 14:05:25 EEST | Tiedote

Hyvät ystävät, bästa kamrater. Hallituksen budjettiriihi lähestyy kovaa tahtia, ja tiedämmekin jo, miten sen juoni etenee. Hallitus jatkaa valitsemallaan tiellä. Kokoomus jatkaa keskeisen vaalilupauksensa rikkomista kuittaamalla budjetin, jossa otetaan ennätykselliset, lähes 13 miljardia euroa uutta velkaa. Perussuomalaiset taas jatkavat suomalaisille tärkeiden palveluiden määrätietoista alas ajamista, vaikka vielä ennen vaaleja he lupasivat nämä turvata. Nytt för denna period är nedskärningar som drabbar medborgarsamhället och försätter det finländska kulturfältet i stora svårigheter. Uutta tällä kaudella ovat leikkaukset, joilla vaikeutetaan kansalaisyhteiskunnan toimintaa ja ajetaan suomalainen kulttuurikenttä syvään ahdinkoon. Hallituksen velkamoto jyrää alleen kaiken sen, joka ei ehdi alta pois. Nyt hallituksen harvesterin alle ovat jäämässä monet järjestöt, joiden työtä on rakentaa tasa-arvoisempaa ja hyvinvoivempaa Suomea. Annan muutaman esimerkin. Joka toinen suomalainen nainen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye