Akavan Erityisalat

Ei pelkkiä seiniä! -mielenilmaus 2.9. Museoviraston leikkauksia vastaan

Jaa

Tule mielenilmaukseen kulttuuriperinnön puolesta sekä Museoviraston yt-neuvotteluja ja museoalan leikkauksia vastaan! Paikka ja aika: Kansallismuseo, Helsinki, ma 2.9. klo 16.30- 17.30. 

Mielenilmauksen järjestävät Akavan Erityisalat ja sen jäsenjärjestö Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

Kansallismuseomme on parhaillaan remontissa suljettuna ja lipputulot jäävät saamatta. Budjettileikkaukset uhkaavat viivästyttää museon avautumista.
Kansallismuseomme on parhaillaan remontissa suljettuna ja lipputulot jäävät saamatta. Budjettileikkaukset uhkaavat viivästyttää museon avautumista.

Leikkaus henkilöstöstä on leikkaus Suomen kulttuuriperinnöstä! 

Museovirasto on tänään perjantaina käynnistänyt lähes koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Yt-menettelyssä neuvotellaan jopa 30 hengen irtisanomisesta ja 150 hengen lomautuksesta. Taustalla on viraston pysyvä rahoitusvaje ja hallituksen viime kevään kehysriihessä päätetyt kertaleikkaukset.

- Näin mittavat leikkaukset uhkaavat halvaannuttaa vain noin 300 henkeä työllistävän Museoviraston toiminnan, varoittaa Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry:n toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä

- Onko päättäjien tarkoitus pitää yllä pelkkiä seiniä? Jo nyt 60 % Museoviraston budjetista kuluu valtion Senaatti-kiinteistöjen perimiin jatkuvasti kohoaviin tilavuokriin, joille virasto ei voi mitään. Tällöin säästökohteeksi jää armotta henkilöstö, joka tuottaa ne kiinnostavat museosisällöt, pitää ovet auki ja palvelee sekä tekee lakisääteiset viranomaistyöt.

Museovirasto toimii valtakunnallisena kulttuuriperinnön ja kulttuuriympäristön suojelusta vastaavana asiantuntijaviranomaisena.

- Museovirasto on Suomen kulttuuriperinnön lippulaivavirasto. Virastolla ja siihen kuuluvalla Suomen kansallismuseolla on vastuu laajoista ja mittaamattoman arvokkaista kansallisista ja kulttuurihistoriallisista kokoelmista. Museovirasto on kulttuuriperintömme ykkösasiantuntija ja lupaviranomainen, joka kehittää museoalaa valtakunnallisesti ja valvoo, ettei kukaan pääse tuhoamaan kulttuuriperintöämme, Katariina Mäkelä kuvaa. 

- Moni ei tiedä, että Museovirasto vastaa muun muassa kymmenestä museokohteesta eri puolilla Suomea. Niistä tutuimpia ovat Kansallismuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Hämeen linna ja Olavinlinna. Miten käy näiden mm. matkailuelinkeinolle keskeisten kohteiden, jos henkilöstöä ei riitä enää kehittämään niiden kokoelmia tai pitämään ovia auki. 

- Kokoonnumme 2.9. remontissa olevan Kansallismuseon eteen vastustamaan suomalaisen kulttuuriperinnön leikkauksia. Viivästyttävätkö leikkaukset myös upean Kansallismuseomme avaamista laajennettuna ja kansainvälisen tason avajaisnäyttelyllä? Rahoitusta hankkeelle ei ole vielä myönnetty, Mäkelä pohtii.

***

Mielenilmauksen järjestävät: Akavan Erityisalat ja sen jäsenjärjestö Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL. 

Lisätiedot: 

toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä p. 040 7747 620, MAL, 
katariina.makela@malry.fi

neuvottelupäällikkö Jaakko Korpisaari, puh. 040 774 7620, Akavan Erityisalat, jaakko.korpisaari@akavanerityisalat.fi

Museoviraston henkilöstöedustajat:

pääluottamusmies, JUKO*), Mervi Saarenmaa, puh. +358 295 33 6373, mervi.saarenmaa@museovirasto.fi

luottamusmies, JHL, Mari Aaltonen, puh. +358 295 33 6122,
mari.aaltonen@museovirasto.fi

*) Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn luottamusmies edustaa Museoviraston akavalaista henkilöstöä, joka on valtaosiltaan järjestäytynyt Akavan Erityisaloihin ja siellä Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliittoon.

Yhteyshenkilöt

Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, Akavan Erityisalat, puh. 040 525 8582

Tietoa julkaisijasta

Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän, liike-elämän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä toimivien ammattiliitto, johon kuuluu 20 jäsenyhdistystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

Liitot: Maan hallitus on lyhytnäköisesti hylkäämässä kulttuurin23.8.2024 07:26:56 EEST | Tiedote

Kulttuuri- ja museoalojen potentiaali maamme elinvoiman lähteenä ja työllistäjänä jää hyödyntämättä, mikäli ennakoidut leikkaukset budjettiriihessä toteutuvat. Uhkana ovat kulttuurialoja vuosiksi näivettävät irtisanomiset, varoittavat Akavan Erityisalat ja sen jäsenjärjestöt Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU, Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL sekä Kuntien asiantuntijat - KUMULA.

Suomen Suuhygienistiliitto SSHL: Suuhygienistin hoidosta vihdoin Kela-korvaus ilman hammaslääkärin lähetettä20.6.2024 11:17:04 EEST | Tiedote

Suuhygienistin hoidosta tulee saada Kela-korvaus ilman hammaslääkärin lähetettä, kuten sairausvakuutuslain muutosesityksessä nyt linjataan. Uudistus madaltaisi merkittävästi kynnystä hakeutua suusairauksia ehkäisevään hoitoon ja säästäisi yhteiskunnan rahaa, Suomen Suuhygienistiliitto SSHL ry sanoo. Lakiesityksen lausuntoaika päättyy 23.6.2024. Suomen Suuhygienistiliitto on Akavan Erityisalojen jäsenjärjestö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye