Hyvinvointialue käynnistää keskustelua palvelujen tuottamisesta yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa
Pirkanmaan hyvinvointialue käynnistää laajan kommentointikierroksen palvelujen tuottamisesta yhdessä yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa. Hyvinvointialue tekee parhaillaan strategisen monituottajuuden ohjelmaa.
Pirkanmaalla on ryhdytty etsimään ratkaisuja tilanteeseen, jossa ostopalvelujen kustannuskehitys on ollut poikkeuksellisen nopeaa ja asettanut suuria haasteita talouden hallinnalle. Ostopalvelua koskeva strateginen keskustelu alkoi keväällä 2024, kun aluehallitus perusti ostopalveluja tarkastelevan työryhmän ja ryhtyi valmistelemaan monituottajuuden ohjelmaa.
Monituottajuudella tarkoitetaan julkisesti rahoitettujen palveluiden tuottamista yhdessä yksityisen ja kolmannen sektorin tuottajien kanssa.
-Osana monituottajuuden strategista ohjelmaa Pirkanmaalla on tarpeen myös arvioida, täyttyykö meillä laissa säädetyt vaatimukset oman tuotannon osuudesta. Sosiaali- ja terveyshuollon järjestämislain mukaisesti palvelujen järjestäjän on varmistettava kaikissa olosuhteissa riittävä oman tuotannon osuus kaikissa palveluissa, kuvaa ohjelman tavoitteita konsernipalvelujohtaja Juhani Sand.
Pitkällä aikavälillä tavoitteena on, että väestön palvelutarpeet, palvelutuotannon mahdollisuudet sekä rahoitus ovat tasapainossa.
-Mitä paremmin sovitamme yhteen strategisen monituottajuuden ja kokonaiskustannusten hallinnan, sitä tehokkaammin pystymme vastaamaan sekä asiakkaiden palvelutarpeisiin että kansantalouden vaatimuksiin.
Näkemyksiä kerätään laajasti
Alkusyksyn aikana on jo ryhdytty keräämään hyvinvointialueen päättäjien näkemyksiä valmisteilla olevasta ohjelmasta. Hyvinvointialueen päättäjille kerrottiin ohjelman valmisteluvaiheen sisällöistä ja tavoitteista 29.8. ja toinen tilaisuus päättäjille pidetään 3.9. Seuraavaksi halutaan kuulla näkemyksiä hyvinvointialueen ostopalvelutuottajilta, järjestöiltä ja asiakkailta. Palvelutuottajia ja järjestöjä kutsutaan koolle syys-lokakuun aikana ja lisäksi kirjallista palautetta kysytään kohdennetusti. Asukkailta kerätään näkemyksiä asukasraadissa sekä myöhemmin osana laajempaa asukaskyselyä. Myös hyvinvointialueen henkilöstölle järjestetään tilaisuuksia osallistua ja kommentoida ohjelmaa.
Ostopalveluja yli puolet budjetista
Pirkanmaan hyvinvointialue ostaa erilaisia palveluja noin 1 560 miljoonalla eurolla, mikä tarkoittaa 57 prosenttia hyvinvointialueen koko budjetista. Ostopalvelut sisältävät esimerkiksi asumispalveluja ja sijaishuoltoa, henkilöstön vuokrausta, tietohallinnon palveluja sekä tytäryhtiöiltä hankittuja palveluja. Hyvinvointialueen tytäryhtiöitä ovat Coxa, Sydänsairaala, Keiturin Sote ja Tuomi Logistiikka.
Strategisen monituottajuuden ohjelma on keskeinen osa hyvinvointialueen seuraavan strategiakauden suunnittelua.
Yhteyshenkilöt
Konsernipalvelujohtaja Juhani Sand
Puh:044 719 5959juhani.sand@pirha.fiPirkanmaan hyvinvointialue
Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Tule kehittämään Ruoveden lähiasiointipistettä – kaikille avoin työpaja 28.1.202514.1.2025 11:28:10 EET | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialue järjestää tiistaina 28.1.2025 kello 17–19.30 asukastyöpajan, jossa kehitetään Ruoveden sosiaali- ja terveyspalvelujen lähiasiointipistettä. Työpaja pidetään Ruoveden yhtenäiskoululla (Kuruntie 6).
Aluehallitus hyväksyi erityisryhmien asumisen vuokrauksen periaatteet ja palautti uudelleen valmisteltavaksi vammaispalvelulain myöntämisperusteet13.1.2025 13:51:23 EET | Tiedote
Aluehallitus päätti erityisryhmien asumisen vuokrauksen periaatteiden yhdenmukaistamisesta. Vuokrien vuosittainen korotus ei ylitä seitsemän prosentin tai 40 euron korotusta kuukausivuokraan. Uuden vammaispalvelulain mukaiset myöntämisperusteet palautettiin uudelleen valmisteltavaksi, jotta vammaisneuvoston näkemyksiin voidaan paremmin perehtyä.
Aluehallitus käsittelee vammaispalvelujen myöntämisperusteita ja hallintosääntömuutoksia 13.1.8.1.2025 15:34:22 EET | Tiedote
Aluehallituksen vuoden ensimmäinen kokous pidetään 13.1. Asialistalla on muun muassa vammaispalvelujen myöntämisperusteet sekä viime kokouksessa pöydälle jääneet hallintosääntömuutokset.
Muutoksia talousneuvolassa asiointiin30.12.2024 14:37:50 EET | Tiedote
Talousneuvolan puhelinpalvelu on päättynyt. Jatkossa talousneuvolassa voi asioida seitsemässä vaihtuvassa toimipisteessä Lempäälässä, Kangasalla, Tampereella, Valkeakoskella ja Ylöjärvellä. Pirkanmaan talousneuvola on moniammatillinen palvelu, joka toteutetaan yhteistyössä Pirkanmaan hyvinvointialueen, Pirkanmaan oikeusaputoimiston, ulosottolaitoksen ja paikallisten toimijoiden kanssa.
Liikkumisen tuen uudet myöntämisperusteet otetaan käyttöön 1.1.202530.12.2024 10:34:02 EET | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallituksen 2.12.2024 hyväksymät liikkumisen tuen myöntämisperusteet tulevat käyttöön vuodenvaihteessa. Liikkumisen tukea voidaan myöntää joko vammaispalvelulain tai sosiaalihuoltolain perusteella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme