Rajamenettely on otettu käyttöön 1.9.2024
Rajamenettelyn lakimuutokset ovat nyt voimassa. Samalla lakiin tuli voimaan uusia perusteita, joiden myötä Maahanmuuttovirasto voi käsitellä turvapaikkahakemuksen nopeutetussa menettelyssä. Uudet säännökset tulivat voimaan ulkomaalaislakiin, eivätkä ne liity 16.7.2024 vahvistettuun rajalakiin.
Rajamenettelyyn voidaan ohjata hakijat, jotka ovat jättäneet turvapaikkahakemuksen Suomen ulkorajalla 1.9.2024 tai sen jälkeen. Nopeutetun menettelyn muutokset puolestaan koskevat kaikkia, myös ennen 1.9.2024, jätettyjä turvapaikkahakemuksia.
Rajamenettelyn tavoitteena on tehostaa todennäköisesti perusteettomien hakemusten tutkintaa ja kielteisen päätöksen saavien hakijoiden palauttamista. Sen tavoite on myös toimia yhtenä hallinnan työkaluna muun muassa välineellistetyn maahantulon tilanteissa. Lisäksi rajamenettelyllä voidaan estää turvapaikanhakijoiden edelleen liikkumista muihin EU-maihin.
Maahanmuuttovirasto tutkii turvapaikkahakemukset aina yksilöllisesti ja perusteellisesti riippumatta siitä, ohjataanko hakemus rajamenettelyyn vai ei. Rajamenettelyyn ohjautuvat turvapaikanhakijat saavat myös samaa neuvontaa kuin muut turvapaikanhakijat ja ovat oikeutettuja oikeusapuun.
Rajamenettely eroaa kuitenkin muiden turvapaikkahakemusten käsittelystä seuraavasti:
- Lain mukaan Maahanmuuttoviraston pitää rajamenettelyssä tehdä päätös turvapaikkahakemukseen neljän viikon kuluessa siitä, kun hakemus on jätetty.
- Rajamenettelyn aikana turvapaikanhakija ei saa poistua hänelle määrätyn vastaanottokeskuksen alueelta ilman erillistä lupaa.
Rajaviranomainen voi ohjata rajamenettelyyn vain sellaiset hakemukset, joiden perusteet viittaavat siihen, että Maahanmuuttovirasto voi jättää hakemuksen tutkimatta tai se voi käsitellä hakemuksen nopeutetussa menettelyssä.
Tutkimatta jättäminen tarkoittaa, että Maahanmuuttovirasto ei tutki turvapaikkahakemuksen perusteita puhuttelussa. Maahanmuuttovirasto voi tehdä päätöksen tutkimatta jättämisestä, jos se hakemuksen alustavan tutkinnan jälkeen toteaa, että tutkinnan jatkamiselle ei ole perusteita.
Nopeutettu menettely tarkoittaa, että Maahanmuuttovirasto käsittelee turvapaikkahakemuksen tavallista nopeammin. Jos Maahanmuuttovirasto hylkää turvapaikkahakemuksen nopeutetussa menettelyssä, se voi katsoa turvapaikkahakemuksen ilmeisen perusteettomaksi.
Edellytykset, joiden mukaan Maahanmuuttovirasto voi jättää hakemuksen tutkimatta tai käsitellä hakemuksen nopeutetussa menettelyssä, on määritelty ulkomaalaislaissa.
Lisätietoa medialle:
- Verkkosivu: Rajamenettely | Maahanmuuttovirasto (migri.fi)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
prosessinomistaja Roosa Simola, 0295 433 713, etunimi.sukunimi@migri.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Kutsu mediatilaisuuteen: Maahanmuuton tilastot 20247.1.2025 14:48:16 EET | Kutsu
Miltä näyttää työperäisen maahanmuuton ja kansainvälisen suojelun tilanne? Millaisia tuloksia on saavutettu jälkivalvonnassa? Kuinka paljon ukrainalaisia on saapunut Suomeen viime vuonna? Miten Lähi-idän konfliktit vaikuttavat hakemusmääriin? Entä mitä on odotettavissa vuonna 2025?
The validity periods of international protection permits will be shortened and protection becomes temporary2.1.2025 11:16:01 EET | Press release
Changes will be made to permits issued on the basis of international protection as of 2 January 2025, when the amendments to the Aliens Act enter into force.
Tillstånden för internationellt skydd blir kortare och skyddet blir tillfälligt2.1.2025 11:12:29 EET | Pressmeddelande
Tillstånden för internationellt skydd ändras den 2 januari 2025 när ändringarna i utlänningslagen träder i kraft.
Kansainvälisen suojelun lupien kestot lyhenevät ja suojelu muuttuu väliaikaiseksi2.1.2025 11:10:24 EET | Tiedote
Kansainvälisen suojelun lupiin tulee muutoksia 2.1.2025 alkaen, kun ulkomaalaislain muutokset tulevat voimaan.
New minimum income limit as of 1 January 2025 for the residence permit for an employed person20.12.2024 10:11:19 EET | Press release
The minimum income limit for a residence permit for an employed person will increase as of 1 January 2025 because of amendments to legislation. A foreign employee who arrives in Finland with a residence permit for an employed person will have to earn at least 1,600 euros per month for his or her work in Finland. The purpose of the amendments is to ensure that employees who move to Finland for work are paid a salary that is sufficient to cover their living costs. The new legislation supports the Government’s objective to increase the amount of full-time employment in Finland.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme