Maahanmuuttovirasto

Gränsförfarandet har införts den 1 september 2024

Dela

Lagändringarna som gäller gränsförfarandet är nu i kraft. I lagen trädde samtidigt i kraft nya grunder på vilka Migrationsverket kan behandla asylansökningar vid påskyndat förfarande. De nya bestämmelserna trädde i kraft i utlänningslagen, och de anknyter inte till gränslagen som stadfästes den 16 juli 2024.

Gränsförfarandet kan tillämpas på sökande som har lämnat in sin asylansökan vid Finlands yttre gräns den 1 september 2024 eller senare. Ändringarna som gäller påskyndat förfarande gäller för sin del alla, även asylansökningar som lämnats in före den 1 september 2024.

Syftet med gränsförfarandet är att effektivisera prövningen av ansökningar som antagligen är ogrundade och återsändningen av sökande som har fått ett negativt beslut. Gränsförfarandet ska också fungera som ett hanteringsverktyg bland annat vid instrumentaliserad inresa. Genom gränsförfarandet kan man också hindra asylsökande från att resa vidare till andra EU-länder.

Migrationsverket prövar alltid asylansökningarna individuellt och grundligt oavsett om ansökan behandlas i ett gränsförfarande eller inte. De asylsökande som hänvisas till gränsförfarandet får också samma rådgivning som andra asylsökande och har rätt till rättshjälp.

Gränsförfarandet skiljer sig dock från behandlingen av andra asylansökningar på följande sätt:

  • Vid gränsförfarandet måste Migrationsverket enligt lag fatta ett beslut på asylansökan inom fyra veckor från det att ansökan lämnades in.
  • Under gränsförfarandet får asylsökanden utan särskilt tillstånd inte lämna området för den förläggning som anvisats honom eller henne.

Gränsmyndigheterna kan hänvisa en ansökan till gränsförfarandet, om grunderna för ansökan tyder på att Migrationsverket kan avvisa ansökan utan prövning eller behandla ansökan vid påskyndat förfarande.

Avvisande utan prövning innebär att Migrationsverket inte prövar grunderna för asylansökan vid ett asylsamtal. Migrationsverket kan besluta att avvisa en ansökan utan prövning, om verket efter en preliminär prövning av ansökan konstaterar att det inte finns grunder att fortsätta att pröva ansökan.

Påskyndat förfarande innebär att Migrationsverket behandlar asylansökan snabbare än vanligt. Om Migrationsverket avslår en asylansökan vid påskyndat förfarande, kan ansökan betraktas som uppenbart ogrundad.

Villkoren för att Migrationsverket kan avvisa en ansökan utan prövning eller behandla en ansökan vid påskyndat förfarande fastställs i utlänningslagen.

Ytterligare information till medier:

Nyckelord

Kontakter

Roosa Simola, processägare, 0295 433 713, fornamn.efternamn@migri.fi

Länkar

Migrationsverket

Migrationsverket är en beslutsfattande organisation i immigrations-, asyl-, flykting- och medborgarskapsärenden och upprätthåller systemet för mottagande.

Följ Maahanmuuttovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Maahanmuuttovirasto

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye