Perheyritysten liitto ry

PerheyritysPULSSI: Perheyritysten investoinnit yhä kasvussa

Jaa

Perheyritysten investoinneissa näkyy yhä positiivinen vire. Perheyritysten liiton PerheyritysPULSSI-kyselyn mukaan 32 prosenttia perheyrityksistä kertoo investoivansa tänä vuonna enemmän kuin viime vuonna. Investointiaikeet ovat kasvaneet alkuvuoden arvioista. Perheyritysten tilauskannat ovat kuitenkin tippuneet kevään lukemista, ja myös liikevaihdon kehitys on laskussa. 

Perheyritysten liiton PerheyritysPULSSI -kysely tarkastelee neljä kertaa vuodessa perheyritysten investointeja, suhdannenäkymiä, liikevaihtoa ja työllisyyttä.

”Perheyritysten investointiaikeissa näkyy kasvua, kun tilannetta vertaa vaikkapa tämän kevään lukuihin. Korkeat korot ja epävakaa geopoliittinen tilanne ovat jarruttaneet monen yrityksen investointeja. Kyselymme mukaan vastaajayritykset arvioivat, että myös työmarkkinahäiriöillä on ollut vaikutusta investointien lykkäämiseen”, kertoo Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen. ”Moni yritys toivoisi investointitukien sijaan verohelpotuksia investointien vauhdittajiksi”, hän jatkaa. 

Perheyritysten liiton tyypillisen jäsenyrityksen liikevaihto on noin 10 miljoonaa euroa ja se työllistää 40 henkilöä. Useita sukupolvia nähneistä perheyrityksistä moni on vientiyritys. Kalantilainen perheyritys Vahterus Oy on keskittynyt levylämmönsiirtimien valmistukseen. Yritys työllistää Suomessa 500 henkilöä ja sen liikevaihto on 100 M€. 

”Aloitimme kesällä 30-vuotisen historiamme suurimman investoinnin, joka valmistuu ensi vuoden aikana. Näemme, että tälle investoinnille on ollut selkeä tarve, sillä liikevaihtomme kasvoi jo viime vuonna 38 prosenttia”, kertoo Vahteruksen toimitusjohtaja Mauri Kontu. ”Lähes kaikki Vahteruksen tuotannosta menee vientiin, josta 65 prosenttia suuntautuu Eurooppaan”, hän jatkaa.

Vahterus on Minna Vanhala-Harmasen mukaan esimerkki innovatiivisesta, suomalaisesta perheyrityksestä, joka investoi talouden epävarmoina aikoina.

”Kasvu löytyy perheyrityksistä”, Vanhala-Harmanen painottaa. 

Osaajapula ei hellitä 

Vanhala-Harmanen on huolissaan siitä, että perheyritysten osaajapula ei tunnu helpottavan. 
Perheyrityksistä 63 prosenttia arvioi, että niiden on vaikea löytää osaajia. 

”Vain 24 prosenttia PULSSI-kyselyn vastaajista kokee, että osaavaa työvoimaa on helppo löytää. Vielä tämän vuoden toukokuussa 36 prosenttia kertoi, että osaajia oli hyvin saatavilla. Yritykset olisivat valmiita tarjoamaan työpaikkoja ja laajentamaan toimintaa, mutta työvoimapulan takia nämä verotulot jäävät valtiolta saamatta. Osaajapula syö Suomen talouskasvua”, hän sanoo.  

Perheyritysten henkilömäärässä ei ole odotettavissa suuria pudotuksia. Vielä viime vuoden lopulla 38 prosenttia vastaajayrityksistä arvioi, että niiden henkilöstömäärä laskee, nyt näin ilmoittaa 24 prosenttia vastaajista. 

”Perheyritykset ovat Suomen työllisyyden selkäranka ja pitävät kiinni työtekijöistään vaikeinakin aikoina. Perheyritykset työllistävät 70 prosenttia Suomen yksityissektorin työntekijöistä, ja uudet työpaikat syntyvät nimenomaan Mittelstand-yrityksiin, joista kasvuhakuisimmat ovat perheyrityksiä ”, Vanhala-Harmanen korostaa.

Suhdanteissa ollaan perheyrityksissä monella tapaa odottavalla kannalla. 

”Näkymät eivät ole yhtä synkät kuin reilu vuosi sitten, mutta kevään odottavan myönteisistä suhdannenäkymistä on otettu hieman takapakkia. Moni yritys arvioikin, että nyt ollaan taloustilanteessa pohjalukemissa, ja käänne suhdanteissa parempaan tapahtuisi vasta ensi keväänä”, Vanhala-Harmanen sanoo. 


PerheyritysPULSSI on Perheyritysten liiton neljä kertaa vuodessa jäsenilleen tekemä kysely. Suurin osa vastaajista on omistajia yrityksissä, joiden liikevaihto on 10–50 miljoonaa euroa ja jotka työllistävät 10–250 henkeä. Vastaajat ovat tyypillisesti omistajayrittäjiä teollisuuden, palveluiden ja kaupan aloilta. Kyselyyn vastasi 108 perheyritysten edustajaa 20. - 25.8.2024 välisenä aikana. 

Lisätiedot:

Minna Vanhala-Harmanen, Perheyritysten liitto, toimitusjohtaja, minna.vanhala-harmanen@perheyritys.fi, p. 040 0511 786

Mauri Kontu, Vahterus Oy, 
toimitusjohtaja, Mauri.Kontu@vahterus.com, p. 044 742 7010

Tiina Tikander, Perheyritysten liitto, viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö, tiina.tikander@perheyritys.fi, p. 050 589 0185

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Perheyrityksen liitto edustaa suomalaisia perheyrityksiä ja niiden omistajia sekä edistää niiden roolia yhteiskunnassa. Perheyritysten liiton 500 jäsenyritystä työllistävät yhteensä n. 180 000 henkilöä. Liiton keskivertojäsenyrityksen liikevaihto on noin 10 miljoonaa euroa ja jäsenyritysten yhteenlaskettu liikevaihto 40,5 mrd. euroa.  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Perheyritysten liitto ry

PerheyritysPULSSI: Perheyritykset raportoivat nyt ensimmäisiä merkkejä talouden noususta5.6.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

Perheyritysten liiton PerheyritysPULSSIn mukaan Perheyritysten tilauskannat ja investoinnit ovat kääntyneet kasvuun. Perheyrityksissä arvioidaan, että ne investoivat tänä vuonna 31 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Myös tilauskannat ovat elpymässä: nyt jopa 34 prosenttia ilmoittaa tilauskantojen kasvusta, kun vastaava luku oli vain 18 prosenttia vielä viime vuoden marraskuussa.

Poliittisilla lakoilla tuntuvia vaikutuksia - lykkäävät perheyritysten rekrytointeja20.3.2024 06:00:00 EET | Tiedote

Poliittisista lakoista on aiheutunut suomalaisten perheyritysten toiminnalle paljon haittaa. Perheyritysten liiton jäsenyritykset ilmoittavat, että lakoista on seurannut 84 prosentille perheyrityksistä haittaa. Jopa yli kolmannes yrityksistä arvioi, että haittaa on aiheutunut erittäin tai melko paljon. Satamien sulkemiseen kohdistuneet lakot ovat suoraan heikentäneet kasvunäkymiä ja tulosodotuksia sekä vähentäneet investointeja. Poliittiset lakot jarruttavat myös perheyritysten rekrytointeja ja aiheuttavat lomautuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye