Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan 3.9. kokouksen ennakkotiedote

Jaa

Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan kokous on tiistaina 3. syyskuuta klo 16.15. Lautakunta aloittaa tässä kokouksessa toimialan ensi vuoden talousarvioehdotuksen ja vuosien 2025–2027 taloussuunnitelman käsittelyn.

Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan ensi vuoden talousarvioehdotuksen pohjana on käytetty valtionvarainministeriön keväällä julkaisemia rahoituslaskelmia. Lopulliset rahoituslaskelmat vahvistuvat syys-lokakuussa, jolloin myös talousarvioehdotusta päivitetään tarvittaessa.

Tammi-kesäkuun 2024 tietojen mukaan toimialan tämän vuoden tuloksen ennustetaan jäävän noin 33 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, mikä on noin 1 % toimintamenoista.

Toimiala tavoittelee ensi vuonna 52,9 miljoonan euron ylijäämäistä tulosta, jotta pystytään kattamaan vuoden 2024 alijäämä ja ennen kaikkea varautumaan vuosien 2026–2027 huomattavan niukkaan valtion rahoitukseen ja myös lukuisiin toimintaympäristön epävarmuustekijöihin.

Toimialalla on edelleen jatkettava määrätietoisesti talouden tasapainottamiseksi käynnistettyä muutosohjelmaa. Muutosohjelman toteuttamisessa keskitytään vuonna 2025 muun muassa palvelujen tuotantotapojen tarkasteluun sekä mahdollisuuksiin lisätä tuloja. Lautakunnan linjauksen mukaisesti talouden tasapainottamisessa hyödynnetään ensisijaisesti keinoja, jotka eivät heikennä helsinkiläisten palveluja.

”Olemme onnistuneet toteuttamaan muutosohjelmaa suunnitellusti. Ohjelman puoliväliarviointi on keväällä 2025, ja täsmennämme tarvittaessa sen perustella toimenpiteitämme”, toimialajohtaja Juha Jolkkonen kertoo.

Toiminnan painopisteitä vuonna 2025 ovat muun muassa riittävän ja osaavan henkilöstön varmistaminen, lainmukaisten ja asiakaslähtöisten peruspalvelujen turvaaminen helsinkiläiselle sekä tarkoituksenmukainen työnjako, yhteistyö ja kumppanuus perus- ja erityistason palvelujen järjestämisessä HUSin ja Uudenmaan hyvinvointialueiden kanssa.

”Palvelujen järjestämisen ja talouden suunnittelua vaikeuttavat pidemmällä aikavälillä valtion rahoituksen riittämättömyys Helsingin tarpeisiin nähden sekä mahdolliset kesken talousarviokausien Helsingille ja hyvinvointialueille tulevat rahoituksen ja tehtävien muutokset”, Jolkkonen summaa tilannetta.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan valtion rahoitus ja tulot ovat tämänhetkisen tiedon mukaan vuonna 2025 yhteensä noin 3,2 miljardia euroa.

Lisämenoja vuodelle 2025 tuovat erityisesti palkankorotukset (44 miljoonaa euroa), yleinen kustannustason nousu (38 miljoonaa euroa), väestön palvelutarpeen kasvu (18 miljoonaa euroa) ja HUS-yhtymän maksuosuuden kasvu (24 miljoonaa euroa).

Lisätietoa:

Linkit

  1. Kokouksen esityslista liitteineen
  2. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan talousarvioehdotus 2025 ja talousarviosuunnitelma 2025–2027
  3. Kokouksen päätöstiedote julkaistaan sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan verkkosivuilla kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta helsinkiläisille yhteistyöllä ja vahvalla osaamisella

Toinen linja 4A

PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)

www.hel.fi/sotepe

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye