Helsingfors universitet

Rektor Sari Lindblom: "Vi bygger nu upp hur vi är som nation i vår tid och i framtiden"

Jaa

I sitt inskriptionstal lyfte rektor Sari Lindblom fram bland annat vetenskapens och forskningens betydelse när det gäller att hitta lösningar för förändringar i samhället, universitetets betydelse som identitetsskapare och högskoleutbildningens tillgänglighet.

Rektor Sari Lindblom.
Rektor Sari Lindblom. Pekka Lähteenmäki

Rektor Lindblom tog i sitt inskriptionstal den 2 september upp hur de globala samhälleliga omvälvningarna under de senaste åren påverkar även universiteten och vetenskapen.

– När samhället omkring oss förändras har universitetet en aktiv roll genom vetenskapen och forskningen som samtalspartner och lösningssökare.

Helsingfors universitet har i nästan 385 år utbildat finländska experter för samhället.

– Vi har främjat utvecklingen av den finländska identiteten och landets jämställdhetssträvanden, uppbyggandet av välfärdssamhället, utvecklingen av ekonomin och tekniken samt Finlands internationella samverkan och relationer till globala sammanslutningar, sade Lindblom.

En av de viktigaste utvecklingstrenderna i Finland under de senaste decennierna har varit den växande betydelsen av internationella relationer. Det påverkar också utvecklingen av den nationella identiteten.

– Universitetet är ett viktigt ställe där vi omdefinierar vår identitet i en föränderlig värld. Hos oss möts kulturer, nationaliteter och generationer. Vi för en samhälleligt synlig kritisk diskussion, bedriver vetenskaplig forskning och påverkar samhället genom att öppna möjligheter för en ny förståelse. Vi bygger nu upp hur vi är som nation i vår tid och i framtiden, sammanfattar Sari Lindblom.

Vetenskap och lärande tillhör alla

Rektor Lindblom påminde om att universitetet också betjänar samhället.

– Det innebär en möjlighet att arbeta för ett sådant samhälle som vi anser vara värt att sträva efter. När vi utbildar vidsynta experter inom olika områden främjar vi också jämställdhet och likabehandling.

En av spetsarna i Helsingfors universitets strategi är att vetenskap och lärande tillhör alla.

– Därför gör vi val för att möjliggöra att allt fler kan avlägga en högskoleexamen. De kommande decennierna kommer Finland att behöva allt mer kompetens på hög nivå, berättade rektorn.

Lindblom betonade att en höjning av utbildningsnivån kräver både långsiktiga satsningar av staten och förnyelseförmåga av universiteten.

– I det nuvarande regeringsprogrammet har regeringen förbundit sig att höja finländarnas utbildningsnivå. Universitetet har modiga experter och mångsidig kompetens för att med allt större genomslag kunna omvandla forskningsbaserad kunskap till praxis. Vi måste säkerställa att vår utbildning är relevant och att vi kan svara på samhällets behov.

***

Rektor Sari Lindbloms tal vid universitetets inskription 2.9.2024

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingfors universitet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye