Finanssiala ry

Pankkibarometri: Kotitalouksien ja yritysten luotonkysyntä kääntyi vihdoin nousuun – myös odotukset piristyivät

Jaa

Kotitaloudet ovat kysyneet luottoja kesän 2024 aikana jonkin verran enemmän kuin vuosi sitten, selviää Finanssiala ry:n (FA) tuoreesta Pankkibarometrista. Pankinjohtajien odotukset kotitalouksien luotonkysynnästä loppuvuonna ovat selvässä nousussa. Yritysten luotonkysyntä on myös ollut lievässä kasvussa, ja luotonkysyntään odotetaan lisää piristymistä loppuvuoden aikana. Barometrikysely III/2024 tehtiin pankinjohtajille elokuussa.

Barometrin vastaajat arvioivat, että kotitalouksien luotonkysyntä on ollut kesällä vuodentakaista vilkkaampaa. Pitkään poikkeuksellisen alhaalla ollut saldoluku on jatkanut nousuaan. Lähes puolet vastaajista arvioi kysynnän vilkastuneen. Odotukset kotitalouksien luotonkysynnästä loppuvuoden aikana ovat erittäin korkeat. Luotonkysynnän odotuksia kuvaava saldoluku nousi merkittävästi. Yksikään vastaajista ei odota kysynnän vähenevän vuodentakaiseen verrattuna.

Sijoituskohteiden suosiossa tapahtui muutos: talletukset ovat menettäneet suosiotaan, ja rahalle etsitään nyt rohkeammin tuottoa osake- ja rahastosijoituksista.

Pankinjohtajat arvioivat barometrissa, että yrityksille on myönnetty kesän aikana hieman enemmän luottoja kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Saldoluku kuitenkin laski hienoisesti.

Myös yritysten luotonkysynnän odotukset loppuvuodelle ovat lievässä nousussa. Kolmannes vastaajista odottaa kysynnän vilkastuvan. Investointeihin, yrityskauppoihin ja -järjestelyihin käytettävien lainojen kysynnän odotetaan lisääntyvän. Samaan aikaan kuitenkin rahoituksen uudelleenjärjestelyjen kysyntä on edelleen vahvaa. Myös julkisen rahan käytön odotetaan edelleen kasvavan.

”Inflaatio euroalueella on helpottanut, ja markkinakorot ovat laskeneet. Kuluttajien luottamus omaan talouteensa on Tilastokeskuksen mukaan noussut loppukevään alhosta, mutta se on yhä matalalla tasolla. Kotitalouksien odotukset tulevalle syksylle ovat aavistuksen parantuneet ja oman asunnon pari vuotta kasaantunut hankintapaine voi alkaa purkautua”, sanoo Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Mariia Somerla.

Myös rakennustuotannossa myönnettyjen rakennuslupien ja aloitettujen rakennushankkeiden määrät ovat kääntyneet kasvuun.

”Yritysten luotonkysynnän merkittävää piristymistä joudutaan vielä odottamaan. Suomen talouskasvu on edelleen haurasta.” Somerla toteaa.

Pankkibarometrissään Finanssiala ry kysyy neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä.

Tutustu Pankkibarometri III/2024 -raporttiin

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa julkaisijasta Finanssiala ry

Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240
http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

FA: Avoimuusrekisteri on parasta, mitä kotimaiselle lobbaukselle on tapahtunut vuosikymmeniin3.9.2024 11:47:44 EEST | Tiedote

Kansankapitalismin edistäminen, vapaaehtoisen eläkesäästämisen merkitys lakisääteisen eläkejärjestelmän täydentäjänä ja sijoittamisen verokohtelun ennakoitavuus olivat Finanssiala ry:n (FA) lobbauksen tärkeimmät kotimaan aiheet avoimuusrekisterin ensimmäisessä toimintailmoituksessa. Päättäjätapaamisissa FA piti esillä parhaillaan valmistelussa olevan finanssialan kasvustrategian merkitystä rahoitus- ja vakuutusalan kasvun näkökulmasta.

FA:n Arno Ahosniemi: Suomen talous ei lähde nousuun Impivaaraan käpertymällä16.8.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

Finanssiala ry (FA) pitää hallituksen kaavailemaa kiristystä työperäisen maahanmuuton ehtoihin haitallisena sekä talouden että suomalaisten kannalta. FA vastustaa jyrkästi hallituksen suunnitelmaa kolmen kuukauden määräajasta, jona maahanmuuttajan pitäisi työsuhteen päätyttyä löytää uusi työpaikka tai poistua maasta. Uudistus vaikeuttaisi olennaisesti työperäistä maahanmuuttoa, jota Suomen työmarkkinat kaipaavat kipeästi.

FA:n Arno Ahosniemi: Tarvitsemme talouskasvua velkaantumisen tilalle14.8.2024 06:30:00 EEST | Tiedote

Velkaantumisen tilalle tarvitaan talouskasvua, muistuttaa Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi. Kaikesta sopeutuksesta huolimatta Suomi ottaa ensi vuonna yli 12 miljardia euroa lisää velkaa. Ahosniemi toteaa, että ilman sopeutustoimia velkaa olisi pitänyt ottaa vielä monta miljardia enemmän. Vaikka vyötä on kiristetty, velkaantuminen ei taitu. Velkalaivan kääntäminen vaatii lisää työtä, enemmän vastuunottoa jokaisen omasta taloudesta, työperäistä maahanmuuttoa ja vielä lisää menojen leikkauksia. Lisäksi tarvitaan ennakkoluulottomuutta ja riskinotolle sekä menestymiselle suopeampia asenteita, Ahosniemi toteaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye