Svenska handelshögskolan

Laittomien yritysten innovatiivisia ratkaisuja voidaan hyödyntää myös yhteiskunnassa

Jaa

Mikä motivoi epävirallisessa taloudessa toimivia innovaattoreita ja miksi he jatkavat laitonta yritystoimintaa? Uusi tutkimus paljastaa kontekstien ja yrittäjien kokemusten roolin heidän päätöksessään harjoittaa laittomia yrityksiä.

Adobe Stock Photo / Darika

Väitöskirjassaan Moses Osofero tutkii epävirallisia yrityksiä perustavien yrittäjien motivaatiota ja sitä, miten he perustelevat yritystoimintansa jatkamista.

– Havaitsin, että poliittiset ratkaisut ja niiden toimeenpano sekä yksilön kokemukset, kuten vastoinkäymiset, vaikuttavat ratkaisevasti yrittäjien päätökseen jatkaa epävirallisessa taloudessa, Osofero toteaa. 

Aiemmissa tutkimuksissa on keskitytty suurelta osin arvioimaan epävirallisen talouden kokoa ja vaikutuksia viralliseen valtavirtatalouteen. Se on koettu ensisijaisesti kielteiseksi asiaksi, ja pääpaino on ollut interventioissa, joilla sen toimijoita pyritään rankaisemaan.

– Tutkimukseni paljastaa monipuolisia ja innovatiivisia ratkaisuja, jotka syntyvät epävirallisessa taloudessa. Yksi hyvä esimerkki ovat kryptovaluutat: ne kehitettiin alun perin laittomia toimintoja varten, mutta ne saivat jalansijaa muussakin kaupankäynnissä. Toinen esimerkki löytyy Nigerian öljyalueelta, jossa työttömät ja vastoinkäymisiä kohdanneet nuoret perustivat paikallisia pienjalostamoja ja alkoivat jalostaa varastettua raakaöljyä ja myydä valmiita tuotteita paikallisesti ja kansainvälisesti, Osofero sanoo.

Näitä ja monia muita epävirallisesta taloudesta nousevia innovaatioita voidaan hyödyntää vain, jos hallitukset ja poliitikot pyrkivät ymmärtämään epävirallisen talouden toimijoita ja heidän toimintansa taustalla olevia syitä.

– Uusi lähestymistapa, jossa korostettaisiin epävirallisen talouden toimijoiden motiivien ja perustelujen ymmärtämistä, antaisi meille uuden näkökulman. Se voisi johtaa tehokkaampaan politiikkaan ja innostaa meidät tutkimaan innovatiivisia taloudellisia ratkaisuja, jotka syntyvät huonomaineisessa epävirallisessa taloudessa, Osofero tiivistää.

Koko väitöskirja on luettavissa täällä: Understanding Enterpreneurship in the Informal Economy: Theories, Justifications and Motivations

Moses Osofero puolustaa väitöskirjaansa 5. syyskuuta klo 12.00 Kauppakorkeakoulu Hankenissa osoitteessa Arkadiankatu 22, Helsinki.

Väitöstilaisuus järjestetään hybridimuotoisena. Osallistua voi tulemalla paikan päälle tai videoyhteyden välityksellä. Videokokoukseen voi osallistua tästä linkistä: https://go.hanken.fi/defence-osofero

Lisätietoja:

Moses Osofero
Puhelinnumero: 0453100163
Sähköposti: moses.osofero@hanken.fi

Vastaväittäjä: Manuel Hess, Grenoble Ecole de Management
Kustos: Joakim Wincent

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Kauppakorkeakoulu Hanken on Suomen vanhin kauppakorkeakoulu, joka toimii
Helsingissä ja Vaasassa. Se on johtava, kansainvälisesti akkreditoitu yliopisto, jolla on yli
sadan vuoden kokemus koulutuksesta ja tutkimuksesta talouden ja kauppatieteiden aloilta.
Kaikki Hankenin opetus perustuu sen korkeatasoiseen tutkimukseen. Hankenilla on läheiset
suhteet yritysmaailmaan ja yli 14 000 alumnin verkosto yli 70 maassa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Svenska handelshögskolan

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye