Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

Fimea on luokitellut bentsyylibentsoaattia sisältävän BioNix -valmisteen eläinlääkkeeksi

Jaa

Hevosten ihon hoitoon tarkoitettu BioNix 500 ml Eclipse Biofarmab on luokiteltu eläinlääkkeeksi. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päätti valmisteen luokittelusta 2.9.2024. Päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Fimea käynnisti valmisteen luokitteluprosessin keväällä 2024, kun ilmeni, että hevosten hoitoon tarkoitettua BioNix-valmistetta käytettiin ohjeiden vastaisesti aikuisten ja lasten iholle syyhypunkkitartunnan hoitoon.  

Ohjeiden vastainen tai eläimille tarkoitettujen valmisteiden käyttö ihmisille on terveysriski. Ihmisten syyhypunkin hoitoon on apteekeista saatavilla itsehoitolääkkeinä permetriiniä sisältävää voidetta sekä kesällä Suomen markkinoille tullutta bentsyylibentsoaattia ja disulfiraamia sisältävää voidetta. Lisäksi lääkäri voi määrätä ivermektiiniä sisältäviä tabletteja, jotka ovat reseptivalmisteita.

BioNix-valmiste täyttää eläinlääkkeen kriteerit 

BioNix 500 ml Eclipse Biofarmab -valmiste täyttää eläinlääkkeen määritelmän niin vaikutustensa kuin alkuperäisen esitystapansa perusteella.  

Valmiste sisältää merkittävän määrän bentsyylibentsoaattia, joka on tunnettu lääkeaine ja saa aikaan lääkenormien tarkoittaman farmakologisen vaikutuksen sairauksien hoitamiseksi. Tätä lääkeainetta käytetään EU:n alueella eläinlääkkeissä ihon ulkoloisia tappavan tehonsa vuoksi esimerkiksi syyhypunkkeja ja korvapunkkeja vastaan.  

Valmisteen alkuperäinen esitystapa hevosten kesäihottuman hoitoon on katsottu sairauden hoidoksi. Kesäihottuma on kausittain uusiutuva hevosten allerginen ihosairaus, jonka tyypillinen oire on kutina ja sen seurauksena aiheutuvat ihovauriot ja ihotulehdus. Valmisteen väitettiin myös vähentävän bakteerien kasvua iholla, vähentävän ihoärsytystä ja kutinaa.  

Eläinlääkkeeltä edellytetään myyntilupaa 

Eläinlääkkeille tulee hakea Fimealta myyntilupa. Myyntilupaprosessissa arvioidaan valmisteen teho, turvallisuus ja laatu. Eläinlääkkeen saa tuoda kauppaan vasta myyntiluvan myöntämisen jälkeen. Eläinlääkkeitä saavat Suomessa toimittaa vain apteekit sekä eläinlääkärit.  

Eläinlääkkeeksi luokiteltua valmistetta ei saa pitää kaupan biosidina tai vapaan kaupan valmisteena. Maahantuoja on vastuussa maahantuomastaan tuotteesta, sen myynnistä ja oikean myyntikanavan valitsemisesta.  

Maahantuoja on myös vastuussa siitä, että lääkkeeksi luokiteltu valmiste poistetaan tuotetta myyvien kauppojen hyllyiltä. Valvontaviranomaiset voivat puuttua tuotteen lainvastaiseen myyntiin. 

Fimean tehtävänä on lääkelain mukaan tarvittaessa päättää, luokitellaanko aine tai valmiste lääkkeeksi. Luokittelu tehdään valmistekohtaisesti koostumuksen ja käyttötarkoituksen arvioinnin perusteella.

Lue lisää

Lääkkeeksi luokittelun perusteet (fimea.fi)

Fimean Lääkehaku 

Lisätietoja antavat

Piia Vuorela, johtaja,  p. 029 522 3510 

Kristiina Pellas, yliproviisori, p. 029 522 3422 

Minna Leppänen, eläinlääkäri, p. 029 522 3369 

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi 

Avainsanat

Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo lääkkeitä, lääkinnällisiä laitteita, veri- ja kudostuotteita, biopankkeja sekä kehittää lääkealaa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

Erityisluvan hakeminen sähköisesti on pian mahdollista4.9.2024 15:17:38 EEST | Tiedote

Fimea rakentaa parhaillaan uutta erityislupien asianhallinta- ja asiointijärjestelmää (ERKKA), joka mahdollistaa erityisluvan hakemisen verkkopalvelussa sähköisesti. Sähköisen asiointipalvelun käyttöönotto tulee muuttamaan kaikkien osallisten toimintaa. Erityislupahakemus tehdään ja lähetetään Fimealle jatkossa ensisijaisesti sähköisessä asiointipalvelussa. Fimea antaa myös erityislupapäätöksen tiedoksi Erkassa.

Felaktigt märkta Paramax Rap 500 mg-tablettförpackningar ska returneras till apoteket23.7.2024 11:02:16 EEST | Tiedote

Fimea har tillsammans med läkemedelstillverkaren och innehavaren av försäljningstillståndet Vitabalans Oy utrett ett produktfel som handlar om att det eventuellt finns felaktiga förpackningspåskrifter på egenvårdsförpackningen med 30 tabletter av läkemedlet Paramax Rap 500 mg. Enligt tillverkarens anmälan kan folien i Paramax Rap 500 mg-tabletternas blisterförpackning ha fel läkemedelsnamn. Hittills har felaktigt märkta folier hittats i en (1) förpackning. Fimea påminner om att felaktigt märkta läkemedel alltid ska returneras till apoteket för att innehavaren av försäljningstillståndet ska kunna utreda felet. Felaktigt märkta läkemedel ska inte användas, även om läkemedlet verkar adekvat. Enligt tillverkaren gäller felet följande tillverkningsparti av egenvårdsförpackningar av läkemedlet Paramax Rap 500 mg: Vnr-nummer 019288 förpackningsstorlek 30 tabletter partinummer 1104401 sista användningsdag 09/2028 Tillverkaren har återkallat läkemedelspartiet från apoteken. Inga avvikelser har

Virheellisesti merkityt Paramax Rap 500 mg -tablettipakkaukset tulee palauttaa apteekkiin23.7.2024 11:02:16 EEST | Tiedote

Fimea on selvittänyt lääkevalmistaja ja myyntiluvan haltija Vitabalans Oy:n kanssa tuotevirhetapausta, jossa Paramax Rap 500 mg -lääkkeen 30 tabletin itsehoitopakkauksessa on mahdollisesti virheellisiä pakkausmerkintöjä. Valmistajan ilmoituksen mukaan Paramax Rap 500 mg -tablettien läpipainopakkauksen foliossa saattaa olla väärä lääkkeen nimi. Toistaiseksi yhdestä pakkauksesta on löytynyt virheellisesti merkittyjä folioita. Fimea muistuttaa, että virheellisesti merkityt lääkkeet tulee aina palauttaa apteekkiin, jotta myyntiluvan haltija voi selvittää virhettä. Virheellisesti merkittyjä lääkkeitä ei tule käyttää, vaikka lääke näyttäisi asianmukaiselta. Valmistajan mukaan virhe koskee Paramax Rap 500 mg -lääkkeen itsehoitopakkauksen valmistuserää: vnr-numero 019288 pakkauskoko 30 tablettia eränumero 1104401 viimeinen käyttöpäivä 09/2028 Valmistaja on vetänyt lääke-erän pois apteekeista. Muissa erissä ei ole havaittu poikkeamia. Lisätietoja Lisätietoja tuotevirheestä ja mahdollisista pala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye