Hollannissa sudet hyökänneet lasten kimppuun
Suden tai susien on raportoitu hyökänneen kaksi eri kertaa lasten kimppuun Hollannissa kuluvan kesän aikana. Susi hyökkäsi 5-vuotiaan tytön päälle tätä purren heinäkuun puolivälissä Leusdenissa, Amsterdamista 50 kilometriä kaakkoon. Toinen tapaus sattui kuun lopussa lähellä edellistä paikkaa Austerlitzissa, kun susi kaatoi tytön.
Molemmissa tapauksissa hyökänneeksi eläimeksi varmistui susi DNA-näyteanalyysien perusteella. Viranomaiset ovat varoittaneet ihmisiä ulkoilemasta lasten kanssa tietyillä metsäisillä susien asuttamilla ulkoilualueilla.
Hollannissa on raportoitu myös suden tappamasta koirasta tätä ulkoilutettaessa, ja toisesta tapauksesta, jossa koiraa raadeltiin. Edellisten tapausten lisäksi sudet ovat hyökänneet Hollannissa satojen kotieläinten kimppuun tämän vuoden aikana. Kotieläinvahingot ovat nyt merkittävästi suurempia kuin viime vuonna.
Vuonna 2023 Hollannissa raportoitiin susilaumoja olevan vähintään yhdeksän. Susia on maassa kaikkiaan vähintään viisikymmentä.
Romaniassa karhut tappavat ihmisiä
Yle uutisoi heinäkuussa Romanian ympäristöministeriltä saatuna tietona, että karhut ovat tappaneet 26 ihmistä ja haavoittaneet 274 ihmistä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Kun karhu tappoi tänä kesänä vaeltajan, maa lopetti karhun suojelun EU:n suojelumääräyksistä huolimatta ja myönsi metsästysluvan 500 karhulle. Romaniassa karhujen määrä on kasvanut 8000 eläimen tasolle, kun karhun metsästys on ollut kiellettyä kahdeksan vuoden ajan.
Suomessa kaikkien suurpetojen metsästys on estetty
Kaikkien suurpetojen metsästys Suomessa on estetty, kun oikeuslaitos on systemaattisesti hylännyt jo muutaman vuoden ajan suurpetojen metsästykseen myönnetyt poikkeusluvat. Oikeuden päätösten jälkeen riistaviranomainen ei ole viimeisen vuoden aikana myöntänyt suden ja karhun kannanhoidollisen metsästyksen poikkeuslupia Lieksaan myönnettyä karhulupaa lukuun ottamatta. Senkin hallinto-oikeus asetti toimeenpanokieltoon valituksen jälkeen.
Suomen Metsästäjäliitto katsoo, että Suomen suurpetotilanne on kestämätön. Susia on Suomessa Luonnonvarakeskuksen (Luke) virallisen tilaston mukaan tänä kesänä jopa noin 500, karhuja on noin 2000, ilveksiä vähän enemmän. Metsästäjät arvioivat suurpetoja olevan jopa selkeästi enemmän kuin mitä Luke arvioi.
Ruotsissa karhua, sutta ja ilvestä sekä Virossa karhua metsästetään samojen EU-suojelukriteerien alaisuudessa kuin Suomessa. Suomessa kuitenkin oikeuslaitos estää suurpetojen metsästyksen eikä viranomainen myönnä enää poikkeuslupia. Metsästäjäliitto kysyykin, kuka ottaa tilanteesta vastuun, kun suurpeto hyökkää ihmisen kimppuun?
Lue lisää:
- Hollannin tapauksista on uutisoinut niin Hollannin valtion yleisradio NOS: https://nos.nl/artikel/2532430-dna-onderzoek-bevestigt-wolf-weer-betrokken-bij-incident-met-kind kuin myös riippumaton brittiläinen media Guardian: https://www.theguardian.com/world/article/2024/aug/01/wolf-sparks-warning-to-keep-children-out-of-forest-in-netherlands
- Ylen 15.7.2024 uutinen Romanian karhuhyökkäyksistä löytyy täältä: https://yle.fi/a/74-20099867
Yhteyshenkilöt
Jaakko SilpolaToiminnanjohtajaMetsästäjäliitto
Puh:050 406 4836jaakko.silpola@metsastajaliitto.fiSuomen Metsästäjäliitto on valtakunnallinen metsästäjien etujärjestö, jonka jäseninä on noin 145 000 metsästäjää ja 2 700 metsästysseuraa. Tehtävämme on edistää metsästystä, luotoelämyksiä ja luonnonvarojen kestävää käyttöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Metsästäjäliitto ry
Suden suojelutason alentaminen ei yksin riitä kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseen2.4.2025 15:44:08 EEST | Uutinen
Suden ja muiden suurpetojen kannanhoito edellyttää kansallisella tasolla tehtävää lajinmäärittämistä suotuisalle suojelutasolle. Tämä on välttämätöntä, jotta suurpetojen, myös suden, kestävä ja hallittu kannanhoito voidaan toteuttaa tulevaisuudessa.
Metsästäjäliitto muistuttaa pesimärauhasta – kevät on luonnon herkintä aikaa21.3.2025 15:46:41 EET | Uutinen
YK:n maailman metsäpäivää vietetään 21.3.2025 teemalla Metsä ja ruoka. Metsät tarjoavat ravintoa niin ihmiselle kuin eläimille. Kevät on riistan lisääntymisen ja uusiutumisen aikaa. Metsästäjäliitto muistuttaa, että pesimärauhan kunnioittaminen on jokaisen luonnossa liikkujan vastuulla – myös koiranulkoiluttajien.
EU esittää suden suojelun lieventämistä8.3.2025 09:09:36 EET | Uutinen
EU:n komissio ehdotti perjantaina 7.3.2025, että susien suojeluasemaa lievennetään. Läpi mennessään esitys hyödyntää Suomea vain, mikäli maassa katsotaan, että susikanta on suotuisalla suojelun tasolla. Metsästäjäliitto kannustaa toimijoita lausumaan suurpetolain esityksestä.
EU:n rajoitus lyijyammusten käytölle julkaistu6.3.2025 09:30:19 EET | Uutinen
Helmikuun 2025 lopussa julkaistiin pitkään valmisteltu Euroopan komission oikeudellinen ehdotus lyijyn käytön rajoittamisesta ammuksissa ja kalastusvälineissä. Rajoitusten on tarkoitus vähentää ihmisten terveyteen ja ympäristöön kohdistuvia riskejä. Ensimmäinen esittely tehtiin EU:n Reach-komiteassa 27. helmikuuta. Komitea koostuu EU:n jäsenvaltioiden ja komission kansallisista edustajista. Nyt asiasta alkaa keskustelu Reach-komiteassa, jonka seuraava kokous on huhtikuussa.
Suomen suurpetopolitiikka jumissa – mitä voimme oppia Ruotsista?12.2.2025 15:39:35 EET | Kutsu
Suomen Metsästäjäliitto ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) kutsuvat tiedotusvälineet, kansanedustajat ja maa- ja metsätalousministeriön edustajat infotilaisuuteen, jossa käsitellään Ruotsin suurpetopolitiikkaa, -hallintoa ja suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen järjestelmää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme