ELY-keskukset

Kainuun kuntien välistä linja-autoliikennettä vähennetään kesäkuusta 2025 alkaen (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on käynnistänyt tarjouskilpailun, jossa kilpailutetaan Kainuun kuntien välinen linja-autoliikenne vuosille 2025–2028. Uuden sopimuskauden käynnistyessä 2.6.2025 osa nykyisistä linja-autovuoroista lakkaa rahoituksen vähäisyyden vuoksi. Nykyisessä muodossaan liikenne jatkuu 1.6.2025 asti.

Bussipysäkin merkki, taustalla pihlajanmarjoja.

Uudella sopimuskaudella ELY-keskus pystyy säilyttämään tarpeellisimmat linja-autovuorot, jotka palvelevat työmatka-, opiskelu- ja liityntäyhteyksiä. Työmatkayhteyksiä järjestetään eri suunnista Kajaaniin ja Kajaanista Sotkamoon. Myös toisen asteen opiskelijoiden kulkuyhteyksiä Kajaaniin säilytetään. Junaliikenteen liityntäyhteyksiä järjestetään Kajaanista eri puolille Kainuuta. Osalle säilyvistä vuoroista tehdään uuden sopimuskauden alkaessa reitti- ja aikataulumuutoksia. Lopulliset aikataulut varmistuvat tarjouskilpailun ratkaisun ja liikennöintisopimusten solmimisen jälkeen.

Päätökset vuorojen lakkaamisesta on tehty matkustajamäärien perusteella. Lakkaavia vuoroja ovat esimerkiksi vähän käytetyt työmatkayhteydet Kajaanista Paltamoon sekä lukiolaisia kuljettavat vuorot Hyrynsalmelta Suomussalmelle. Vähän matkustajia kerännyttä kesä- ja viikonloppuliikennettä vähennetään. Kuhmon ja Nurmeksen välinen liikenne lakkaa kokonaan. 

Liikenteen vähentämisen syynä on joukkoliikenteen hankintakustannusten kasvu. Vuodesta 2021 alkaen kustannukset ovat kasvaneet voimakkaasti, mutta ELY-keskuksen käyttöön osoitettu perusrahoitus on säilynyt ennallaan. Tämän vuoksi ELY-keskus ei enää voi hankkia yhtä paljon liikennettä kuin aikaisemmin.

Keskeiset muutokset reiteittäin on kerrottu alla.

Kuhmo-Sotkamo-Kajaani

Sotkamon ja Kajaanin välillä suurin osa vuoroista ajetaan jatkossa Kontinjoen kautta. Pohjavaaran kautta ajetaan arkipäivisin työmatkustajia ja toisen asteen opiskelijoita kuljettavia vuoroja. Vuokatin taajama-asutuksen saavutettavuutta parannetaan ajamalla osa Kontinjoen kautta kulkevista vuoroista Kuikkalammentien ja Pohjavaarantien kautta. Makkosenmäen kautta ajetaan vuoroja iltapäivisin myös kesäkaudella.

Talvikaudella arkipäivisin lakkaavat Makkosenmäeltä Kajaaniin 6.15 ja 14.55, Kajaanista Makkosenmäelle 7.35 ja 16.30, Kajaanista Sotkamoon 8.45, Sotkamosta Kajaaniin 10.00, sekä Kuhmosta Sotkamoon 19.40 lähtevät vuorot. Kajaanista Kuhmoon 10.50 lähtevää vuoroa aikaistetaan siten, että vuorolle on parempi vaihtoyhteys Kajaaniin saapuvilta aamujunilta. Lisäksi Kajaanista Kuhmoon 16.15 lähtevä vuoro päättyy jatkossa Makkosenmäelle, eikä vuoroa ajeta enää Kuhmoon asti.

Kesäkaudella arkipäivisin lakkaavat Makkosenmäeltä Kajaaniin 5.20 ja 7.35, Kajaanista Sotkamoon 6.45, 8.45 ja 14.15, Sotkamosta Kajaaniin 10.00 ja 15.10, Kajaanista Kuhmoon 12.35 sekä Kuhmosta Kajaaniin 15.30 lähtevät vuorot. Kajaanista Kuhmoon 10.50 lähtevää vuoroa aikaistetaan siten, että vuorolle on parempi vaihtoyhteys Kajaaniin saapuvilta aamujunilta. Kajaanista Kuhmoon 16.15 lähtevä vuoro päättyy jatkossa Makkosenmäelle, eikä vuoroa ajeta enää Kuhmoon asti. Lisäksi Makkosenmäeltä Kajaaniin käynnistyy uusi vuoro, jonka lähtöaika on 17.05.

Puolanka-Paltamo-Kajaani

Talvikaudella arkipäivisin lakkaavat Paltamosta Kajaaniin 5.55, 7.55 ja 16.10, Kajaanista Paltamoon 7.00, 15.10 ja 17.45 (ma-to), Kajaanista Puolangalle 9.45 (pe) ja 17.45 (pe) sekä Puolangalta Kajaaniin 12.45 (pe) lähtevät vuorot.

Kesäkaudella arkipäivisin lakkaavat Paltamosta Kajaaniin 5.55, 7.55 ja 16.10, Kajaanista Paltamoon 7.00, 15.10 ja 17.45 (ma-to), Kajaanista Puolangalle 9.45 (pe) ja 17.45 (pe) sekä Puolangalta Kajaaniin 12.45 (pe) lähtevät vuorot. Lakkaavia aamuvuoroja korvaavat Puolangalta Kajaaniin 6.00 ja Kajaanista Puolangalle 7.50 lähtevät uudet vuorot.

Lauantailiikenne reitillä lakkaa kokonaan. Sunnuntaisin lakkaavat Puolangalta Kajaaniin 18.40 ja Kajaanista Puolangalle 20.40 lähtevät vuorot.

Kuusamo-Suomussalmi-Kajaani

Reitin arkipäiväliikennettä järjestellään uudelleen: jatkossa vuoro Kuusamosta Kajaaniin lähtee kesäkaudella 9.40 ja talvikaudella 10.20. Nykyistä vuoroa korvaa Suomussalmen kirkonkylältä Kajaaniin 10.05 lähtevä vuoro. Lisäksi Suomussalmen kirkonkylältä Kajaaniin käynnistyy uusi vuoro, jonka lähtöaika on 14.10.

Talvikaudella arkipäivisin lakkaavat Hyrynsalmelta Suomussalmelle 7.30, Suomussalmelta Kajaaniin 8.25, Suomussalmelta Hyrynsalmelle 14.30, Suomussalmen kirkonkylältä Kajaaniin 16.00 sekä Kajaanista Suomussalmen kirkonkylälle 18.10 lähtevät vuorot. 

Hossan kautta liikennöidään jatkossakin arkipäivinä ja sunnuntaisin kesäkaudella. Liikenne Hossaan talvikauden alussa lakkaa.

Kuhmo-Nurmes

Liikenne reitillä lakkaa kokonaan.

Yhteyshenkilöt

Asiakaspalautteet: Liikenteen asiakaspalvelu, www.palautevayla.fi/aspa tai 0295 020 600

Median yhteydenotot: Joukkoliikennevastaava Samuli Kallio, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, 0295 038 000

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kesän 2024 päällystystyöt jatkuvat syyskuun loppuun saakka Itä-Suomessa (Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo)3.9.2024 10:22:05 EEST | Tiedote

Poutasäät ovat suosineet pääosin koko kesän ajan päällystystöiden toteutusta, joten työt ovat edenneet hyvin. Suunnitellut päällystysohjelman mukaiset kohteet toteutetaan. Niiden pituuksiin on tehty pieniä tarkennuksia. Esitettyjen päällystyskohteiden lisäksi tiestöllä tehdään vielä syksyn mittaan paikkausluonteisia päällystystöitä.

Bedömning av havsmiljöns tillstånd: Små förbättringar i tillståndet av Finlands havsområden, helhetsbilden fortfarande dålig28.8.2024 09:02:27 EEST | Tiedote

Finlands miljöcentral, miljöministeriet och Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland informerar om en ny webbpublikation: Östersjöns tillstånd är fortfarande i huvudsak dåligt. I alla havsområden stör övergödningens inverkan naturens mångfald och näringsvävens funktion. Den skadliga utvecklingen håller dock möjligtvis på att brytas. Även om förändringen inte är stor jämfört med den föregående tillståndsbedömningen som publicerades 2018, syns en liten förändring till det bättre i uppföljningen på längre sikt.

Meriympäristön tila-arvio: Suomen merialueiden tilassa pieniä parannuksia, kokonaiskuva edelleen heikko28.8.2024 09:02:27 EEST | Tiedote

Suomen ympäristökeskus, ympäristöministeriö ja Varsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus tiedottavat uudesta verkkojulkaisusta: Itämeren tila on edelleen pääosin heikko. Kaikilla merialueilla rehevöitymisen vaikutukset häiritsevät luonnon monimuotoisuutta ja ravintoverkon toimivuutta. Haitallinen kehitys saattaa olla kuitenkin taittumassa. Vaikka muutos ei ole suurta verrattuna edelliseen, vuonna 2018 julkaistuun tila-arvioon, pidemmän aikavälin seurannassa näkyy pientä muutosta parempaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye