Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

VAMK kehittää koulutusta generatiivisen tekoälyn ja syväteknologian avulla

Jaa

Vaasan ammattikorkeakoulu oli mukana INCREDIT-hankkeessa, jonka tavoitteena oli edistää syväteknologiaa ja tekoälyä koulutuksessa. Toukokuusta 2023 heinäkuuhun 2024 kestäneessä hankkeessa oli mukana yliopistoja ympäri Eurooppaa ja sen puitteissa keskityttiin tekoälyn integroimiseen opintokokonaisuuksiin sekä opiskelijoiden tekoälytaitojen kehittämiseen ja yrittäjähenkisyyden edistämiseen.

Kolme henkilöä istuu pöydän ääressä keskustelemassa VAMKin aulassa. Taustalla näkyy useita muita opiskelijoita.
INCREDIT-hankkeen puitteissa VAMK integroi edistyneitä teknologioita, kuten tekoälyä, moniin eri alojen opintokokonaisuuksiin. Kasper Dalkarl/ VAMK

Vaasan ammattikorkeakoulu osallistui Euroopan innovaatioteknologiainstituutin (EIT) rahoittamaan Interdisciplinary Creative Education in Deep Tech-hankkeeseen (INCREDIT). Toukokuusta 2023 heinäkuuhun 2024 kestäneen Aalto-yliopiston johtaman hankeen budjetti oli 750 000 euroa. Hankkeessa oli mukana korkeakouluja kolmesta eri maasta; Uumajan yliopisto Ruotsista, Hanken School of Economics ja VAMK Suomesta sekä Universidad de La Rioja Espanjasta. Lisäksi mukana oli monia julkisia ja yksityisiä organisaatioita. Hankkeen tavoitteena oli tehdä syväteknologiasektorista helpommin lähestyttävä ja edistää yrittäjähenkisyyttä opiskelijoiden keskuudessa.

Hankkeen puitteissa VAMK integroi edistyneitä teknologioita, kuten tekoälyä (AI), moniin eri alojen opintokokonaisuuksiin.

”Esimerkiksi Terapeuttiset menetelmät -kurssilla 81 opiskelijaa harjoitteli tekoälyn käyttöä luodakseen ja kouluttaakseen generatiivisen esikoulutetun transformerimallin (GPT) terapeuttisiin vuorovaikutuksiin. Rahoitus- ja riskienhallintakurssilla 22 opiskelijaa tutki tekoälyn sovelluksia taloudellisessa ennustamisessa ja riskien arvioinnissa. Yhteensä VAMK koulutti hankkeen aikana 358 opiskelijaa ja ohjasi 92 opiskelijaa tekoälyn käytössä”, kertoo Tero Ulvinen, VAMKin hankkeen projektipäällikkö ja tietojenkäsittelyn lehtori.

Generatiivinen tekoäly on ollut Vaasan ammattikorkeakoulussa hankkeen merkittävä painopiste, ja VAMK on muun muassa ottanut käyttöön tekoälyohjatut tutor- ja mentoribotit parantamaan oppimiskokemuksia.

”Henkilökuntaa on myös koulutettu käyttämään tekoälyä hallinnollisissa ja tutkimustehtävissä, mikä on lisännyt tehokkuutta ja tuottavuutta. Aiomme jatkaa tekoälyn integrointia myös tekniikan ulkopuolisille aloille ja tuoda tekoälyliiketoimintasisältöä tietotekniikan kursseille”, jatkaa Ulvinen.

Pedagogiset ja eettiset näkökulmat ovat olleet keskeisiä ja erityistä painoarvoa on annettu tekoälyn vastuulliselle ja tehokkaalle käytölle koulutuksessa. Koulutustilaisuuksissa on käsitelty muun muassa tekoälyn eettistä käyttöä, ennakkoluulojen hallintaa ja yksityisyyden suojaa.

Kumppanuus ja yhteistyö isossa roolissa

Hankkeen menestykselliseen etenemiseen ovat vaikuttaneet strategiset kumppanuudet. Erityisesti yhteistyöllä Uumajan yliopiston kanssa ja sen puitteissa tapahtuneella laajalla tietojenvaihdolla, muun muassa tekoälyliiketoiminnan koulutuksessa, on ollut positiivinen vaikutus.

”INCREDIT-projekti on tarjonnut arvokkaita oivalluksia siitä, kuinka voimme integroida generatiivisen tekoälyn kursseihimme ja käytäntöihimme, valmistaen samalla opiskelijoitamme ja henkilökuntaamme tulevaisuuteen”, toteaa Ulvinen.

”Hanke on merkittävästi rikastuttanut liiketalouden opintokokonaisuuksia. Sisällyttämällä tekoälyn käyttöä opetukseen annamme opiskelijoille välineitä, joita he tarvitsevat menestyäkseen nopeasti kehittyvässä teknologiaympäristössä”, sanoo Elina Martin, VAMKin liiketalouden yksikönjohtaja.

”VAMOK pitää tätä aloitetta tärkeänä askeleena tarjota opiskelijoille ajankohtaisia käytännön taitoja tulevaisuutta varten”, iloitsee Jenna Kivijärvi, Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta VAMOKin toiminnanjohtaja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kolme henkilöä istuu pöydän ääressä keskustelemassa VAMKin aulassa. Taustalla näkyy useita muita opiskelijoita.
INCREDIT-hankkeen puitteissa VAMK integroi edistyneitä teknologioita, kuten tekoälyä, moniin eri alojen opintokokonaisuuksiin.
Kasper Dalkarl/ VAMK
Lataa

Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3 700 ja henkilöstöä 200. VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Oppimassa kohti oikeudenmukaisempaa tekoälyä: CHARLIE-hankkeen kurssit ja peli pilotointivaiheessa17.12.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Vaasan ammattikorkeakoulun Muotoilukeskus MUOVA on mukana EU:n Erasmus+-ohjelman rahoittamassa CHARLIE-hankkeessa, joka keskittyy tekoälyn algoritmisen vinouman tunnistamiseen ja lieventämiseen. CHARLIE-hankkeessa MUOVA ja hankekumppanit ovat kehittäneet eettisen tekoälyn innovatiivisia oppimisratkaisuja eri kohderyhmille: korkeakouluopiskelijoille, aikuisopiskelijoille ja nuorille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye