Yhteisöllisyydestä apua ikääntymisen tuomiin haasteisiin taloyhtiöissä
Yhteisöllisyydestä on apua asukkaiden ikääntymisen ja heikentyneen toimintakyvyn tuomissa haasteissa taloyhtiöissä. Kiinteistöliiton jäsenyhdistysten sekä ympäristöministeriön Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -hanke teki taloyhtiöille kyselyn, jonka vastaajista noin 60 prosenttia kertoi, että heidän taloyhtiössään huolehditaan naapureista ja tarjotaan naapuriapua. Vastaajien mielestä taloyhtiöissä on tarvetta yhteisölliselle toiminnalle ja sitä edistävälle vastuuhenkilölle.
Kyselyn tulosten perusteella yli puolet taloyhtiöistä on kohdannut asukkaiden ikääntymiseen liittyviä haasteita. Suomen väestöstä lähes joka kymmenes on vähintään 75-vuotias, ja heistä yli 90 prosenttia asuu omissa kodeissaan, pääosin tavallisissa taloyhtiöissä.
”Kyselyn vastaajista noin kolmasosa kertoi, että heidän taloyhtiössään on yhteisöllistä toimintaa, kuten erilaisia tapahtumia ja juhlia. Tällaiset tilaisuudet ovat erityisen arvokkaita ikääntyneille, joiden elämänpiiri saattaa olla kutistunut esimerkiksi liikkumiseen liittyvien rajoitteiden takia. Kun naapurit tulevat yhteisissä tilaisuuksissa tutuiksi, myös kynnys avun pyytämiseen madaltuu”, sanoo Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -hankkeen hanketyöntekijä Maura Tiuraniemi.
Ikääntyneiden taloyhtiöissä eniten yhteisöllistä toimintaa
Kyselyn tulosten perusteella yhteisöllinen toiminta taloyhtiöissä on sitä organisoidumpaa, mitä enemmän yhtiössä asuu ikääntyviä. Näissä taloyhtiöissä yhteisöllistä toimintaa suunnittelee ja toteuttaa usein nimetty vastuuhenkilö. Jos ikääntyneitä asukkaita on vain vähän, yhteisöllisyys perustuu usein vapaamuotoisempaan naapureista huolehtimiseen ja auttamiseen.
Uudehkot ja isoimmat taloyhtiöt toteuttavat yhteisöllisyyttä muita järjestäytyneemmin. Kyselyn perusteella taloyhtiöissä toivotaan tietoa yhteisöllisyyden toteuttamisen tavoista. Samoin taloyhtiöissä kaivataan tietoa ikääntyneiden ja muistioireisten tukemiseen sopivista keinoista.
Yhteisen toiminnan mahdollistavia yhteisiä tiloja oli harvemmassa kuin joka kolmannessa vastaajataloyhtiöistä. Vanhoissa taloyhtiöissä niitä on muita enemmän, mutta niihin ei aina ole esteetöntä kulkua.
”Yhteistä toimintaa on mahdollista toteuttaa taloyhtiössä joko oma-aloitteisesti tai erilaisten järjestötoimijoiden avulla. Hankkeen taloyhtiöpiloteissa kokeillaan niistä molempia. Muutamassa pilottikokeilussa taloyhtiön esteellisiä tai vajaakäytössä olevia tiloja muutetaan esteettömiksi kerhotiloiksi, minkä jälkeen niissä aletaan järjestää asukkaiden toivomaa toimintaa”, Maura Tiuraniemi kertoo.
Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -hanke toteutti keväällä 2024 Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöille verkkokyselyn, johon tuli noin 3000 vastausta eri puolilta Suomea.
Lisätiedot medialle:
Hanketyöntekijä, sosionomi Maura Tiuraniemi
Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -hanke
puh. 02 7249203
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Asuminen, kodit ja kunnat - Kiinteistöliiton ja Suomen Vuokranantajien kuntavaalikiertue15.1.2025 09:03:00 EET | Tiedote
Kuntavaalit ovat asumisen ja asukkaiden toimivan arjen kannalta tärkeimmät vaalit. Esimerkiksi asumisen kustannukset määräytyvät isoilta osin kunnallisessa päätöksenteossa ja vaihtelevat huomattavasti eri kaupungeissa ja kunnissa. Kaukolämmön, veden ja jätehuollon hinnat ovat asioita, joista kuntien ja kaupunkien poliittiset luottamushenkilöt ovat mukana päättämässä. Kunnan asukkaiden on siksi tärkeää tietää, mitä kunta- ja aluevaaleissa ehdolla olevat ajattelevat asumiseen liittyvistä asioista.
Taloyhtiöiden hoitokuluissa tuntuvaa kasvua myös vuonna 202510.1.2025 10:05:00 EET | Tiedote
Taloyhtiöiden hoitokulut jatkavat tuntuvaa kasvuaan myös tänä vuonna. Kulujen kehityksessä on kuitenkin merkittäviä paikkakuntakohtaisia eroja. Kiinteistöliitto on päivittänyt syksyllä julkaistua, taloyhtiöille tarkoitettua talousarvio-ohjeistustaan.
Turvallista ja sopuisaa joulua taloyhtiöihin!17.12.2024 09:03:00 EET | Tiedote
Pian on aika rauhoittua joulunviettoon. Jotta joulu sujuisi taloyhtiöissä turvallisesti ja sopuisasti, kokosimme jouluiset vinkit muistilistaksi.
Rakennusten omistajilla vuosi aikaa huolehtia palovaroitinasiat kuntoon27.11.2024 08:01:00 EET | Tiedote
Taloyhtiöillä ja muilla rakennusten omistajilla on runsas vuosi aikaa huolehtia palovaroittimia koskevat asiat kuntoon, sillä tämän vuoden alussa voimaan tulleen pelastuslain siirtymäaika päättyy vuoden 2025 lopussa. Sen jälkeen rakennuksen omistaja vastaa siitä, että kaikissa asunnoissa on toimivat palovaroittimet.
Taloyhtiö on vastuussa myös jalkakäytävän liukkaudentorjunnasta20.11.2024 13:59:40 EET | Tiedote
Sää on muuttunut eteläistä Suomea myöten talviseksi, ja Kiinteistöliiton lakineuvontaan tulee jokatalviseen tapaan kysymyksiä koskien taloyhtiöiden talvikunnossapitoon liittyviä vastuita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme