Espoon seurakuntayhtymä

Renoveringen av Hagalunds kyrka tävlar om Finlandiapriset i arkitektur 2024

Dela

Fem objekt tävlar om Finlandiapriset i arkitektur – mottagaren av priset utses av krigsreporter Antti Kuronen. Kandidater till Finlandiapriset i arkitektur 2024 är Hyytiälä skogsstation i Juupajoki, Lamminrahka skolcentrum i Kangasala, institutbyggnaden Lastu i Träskända, Tammela Stadion i Tammerfors samt den grundläggande renoveringen av Hagalunds kyrka.

Kyrksalen i Hagalunds kyrka.
Kyrksalen i Hagalunds kyrka. Bild: AFKS Hannu Rytky.

Vinnaren av priset som delas ut av Finlands Arkitektförbund utses den 7 oktober av Antti Kuronen, känd som Yles utrikesredaktör i krisområden.

Antti Kuronen är en av de mest erfarna krigsreportrarna i Finland och har via Yles nyheter blivit känd för tittarna när han rapporterat om bland annat krisen i Mellanöstern och Rysslands anfall i Ukraina.

– När jag rest runt till olika konflikter i världen har jag ofta tänkt på arkitekturen. Hurdana byggnader har man satsat på? Är den ståtligaste byggnaden i ett avlägset område en skola eller en religiös byggnad? Verkar storstädernas centrum och glesbygden höra hemma i olika världar?

– I Finland är det fint att det satsas på allmännyttiga byggnader på olika håll i landet, inte enbart i städernas centrum. Jämlikhet, att ingen lämnas utanför, är ett viktigt värde i Finland, bedömer Antti Kuronen arkitekturen i Finland.

Finalisterna till Finlandiapriset i arkitektur väljs varje år av en jury med växlande medlemmar. 

– Juryn kom i kontakt med arkitekturens grundläggande egenskaper under intensiva diskussioner och i samband med introduktionen till objekten. Vi bedömde naturligt ljus och skugga, lokalserier, materialets känslighet och dimensionen. Ett viktigt bedömningskriterium var också hur arkitekturen klarar tid och användning och vad den representerar i vår tid”, berättar juryns ordförande, professor Jenni Reuter, om valet av objekt.

Förutom Jenni Reuter består juryn också av arkitekterna Harri Hautajärvi och Kirsi Korhonen samt professor Matti Sanaksenaho. Juryns sekreterare var arkitekt Paula Huotelin.

Vid den grundläggande renoveringen av Hagalunds kyrka bevarades Ruusuvuoris ursprungliga arkitektur

Hagalunds kyrka, som planerades av Aarno Ruusuvuori år 1965, är en central byggnad i trädgårdsstadens centrum. Det har förekommit fukttekniska problem i kyrkan och ventilationen behövde förbättras. Vid den grundläggande renoveringen som färdigställdes 2021 har man lyckats göra kyrkan till en betydligt mer välfungerande, hälsosam och trygg miljö för användarna.

Renoveringen av kyrkan representerar dagens restaureringsideal, enligt vilket nya tillägg ska vara så diskreta som möjligt. I de viktigaste lokalerna har teknik, rörledningar och kanaler byggts in så att de är dolda. Enligt juryn är det finaste med den grundläggande renoveringen känslan att inget har gjorts i byggnaden och att det fortfarande finns patina kvar. 

För planeringen av den grundläggande renoveringen av Hagalunds kyrka ansvarade Jari Frondelius (huvudplanerare), Jaakko KeppoJuha Salmenperä och Riitta Tuomisto (projektarkitekt) vid AFKS Arkkitehdit. Arkitektbyrån planerade också daghemmet Martta Wendelin, som fick Finlandiapriset i arkitektur 2023.

– Renovering gav mer utrymme för ljus, som kommer till kyrkan från fönster i taket och litet nedanför. Bredvid kyrkosalen finns Valo-cafe, som är en ny mötesplats för alla åldrar, säger kyrkoherde Päivi Linnoinen från Tapiolan seurakunta. 

Finlandiapriset i arkitektur 

Finlandiapriset i arkitektur delas ut för planering eller renoveringsplanering av en byggnad eller byggnadsgrupp, som blivit klar under de senaste tre åren. Priset kan också delas ut till antingen en finländsk eller en utländsk arkitekt eller arkitektbyrå för ett arbete som planerats i Finland eller till en finländsk arkitekt eller arkitektbyrå för ett arbete som planerats utomlands. 

Syftet med priset är att öka uppskattningen av kreativ högkvalitativ arkitektur samt lyfta fram arkitekturens kulturella värde och välfärdsökande betydelse.

Medlemmarna i juryn för Finlandiapriset i arkitektur utses av SAFAs styrelse. Juryn väljer finalisterna till priset, och bland dessa utses vinnaren av en domare som byts ut varje år.

Finlandiapriset i arkitektur delas i år ut för elfte gången. 

Finlands Arkitektförbund SAFA är en yrkes- och ideell organisation för arkitekter. Förbundet arbetar aktivt för att främja arkitekturen och en högkvalitativ levnadsmiljö. Medlemmarna i Finlands Arkitektförbund, som grundades 1892, består av cirka 3 100 arkitekter som avlagt universitetsexamen. Dessutom har SAFA över 600 studentmedlemmar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hagalunds kyrka.
Hagalunds kyrka.
Bild: AFKS Hannu Rytky.
Ladda ned bild
Mötesrum i Hagalunds kyrka.
Mötesrum i Hagalunds kyrka.
Bild: AFKS Hannu Rytky.
Ladda ned bild
Hagalunds kyrka.
Hagalunds kyrka.
Bild: AFKS Hannu Rytky.
Ladda ned bild
Kyrksalen i Hagalunds kyrka.
Kyrksalen i Hagalunds kyrka.
Bild: AFKS Hannu Rytky.
Ladda ned bild
Hagalunds kyrka.
Hagalunds kyrka.
Bild: AFKS Hannu Rytky.
Ladda ned bild
Hagalunds kyrka.
Hagalunds kyrka.
Bild: AFKS Hannu Rytky.
Ladda ned bild
Hagalunds kyrka.
Hagalunds kyrka.
Bild: AFKS Hannu Rytky.
Ladda ned bild

Följ Espoon seurakuntayhtymä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon seurakuntayhtymä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye