Espoon kaupunki - Esbo stad

Alaikäisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä on yleistynyt – pääkaupunkiseudun kouluissa, toisella asteella ja nuorisotiloilla autetaan tunnistamaan ja reagoimaan häirintään

Jaa

Joka toinen vuosi toteutettavan Kouluterveyskyselyn tulokset osoittavat, että lapsiin ja nuoriin kohdistuva seksuaalinen häirintä on yleistynyt. On havaittu, että lasten ja nuorten voi olla vaikeaa tunnistaa seksuaalista häirintää. Tämän vuoden aikana pääkaupunkiseudun kouluissa, toisella asteella ja nuorisotiloilla käsitellään ilmiötä, jotta lapset ja nuoret oppisivat tunnistamaan ja reagoimaan seksuaaliseen häirintään. Aihetta käsitellään kouluissa 5.-luokasta ylöspäin ikätasoisesti Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla. Aiheesta tuotetaan myös materiaalia nuorten seuraamien sosiaalisen median vaikuttajien kanaviin.

Valtakunnallisen Kouluterveyskyselyn avulla tuotetaan joka toinen vuosi monipuolista seurantatietoa lasten ja nuorten terveydestä ja hyvinvoinnista. Kyselyyn vastaavat 4.–5.-luokkalaiset, 8.–9.-luokkalaiset sekä lukion ja ammatillisen koulutuksen 1.–2. vuoden oppilaat. Viime vuonna pääkaupunkiseudulla kyselyyn vastasi yhteensä 47 134 oppilasta. Pääkaupunkiseudun kaupungit haluavat omalta osaltaan auttaa tunnistamaan seksuaalista häirintää sekä ehkäistä sen esiintymistä lasten ja nuorten keskuudessa.

Kysely osoittaa, että seksuaalisen häirintää koetaan kaikissa kyselyyn vastanneissa ikäryhmissä. Eniten seksuaalista ahdistelua ovat kokeneet 8.–9.-luokkalaiset ja lukioikäiset tytöt, joista miltei puolet on kokenut seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua. Seksuaalinen häirintä näyttää kohdistuvan yhä nuorempiin, sillä 4.–5.-luokkalaisten kokema häirintä oli lisääntynyt kahden vuoden takaiseen verrattuna ja oli nyt noin 10 % vastanneista.

Seksuaalinen häirintä on yleisintä somessa 

Seksuaalista häirintää voi kohdata julkisissa tiloissa, kotona tai verkon välityksellä. Sosiaalisen median kanavissa nuoriin kohdistuva seksuaalinen häirintä on tyypillisesti seksuaalissävytteisten viestien ja kuvien lähettämistä. Kasvokkaiseen kanssakäymiseen liittyy myös fyysistä seksuaalista toimintaa.

Viime vuosina etenkin seksuaalissävytteisten kuvien lähettäminen nuorten keskuudessa on yleistynyt, kun kuvien ja videoiden ottaminen ja jakaminen on muutenkin arkipäiväistynyt. Sosiaalisessa mediassa tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä on tullut niin yleinen ilmiö, että osa nuorista ajattelee sen kuuluvan sosiaaliseen mediaan.

"Mitä nuoremmasta henkilöstä on kyse, sen hankalampaa voi olla tunnistaa joutuvansa seksuaaliväkivallan uhriksi. Groomaajat eli aikuiset, jotka houkuttelevat alaikäisiä seksuaaliseen toimintaan, voivat olla hyvin taitavia saamaan ensin lapsen tai nuoren luottamuksen kyselemällä kuulumisia ja kehumalla tämän ulkonäköä, ja hiljalleen lapselta tai nuorelta toivotaan seksuaalista toimintaa”, lapsiin kohdistuneisiin pahoinpitely- ja seksuaalirikoksiin erikoistunut Annina Lehtonen Länsi-Uudenmaan poliisista sanoo.

Opettajat ja nuoriso-ohjaajat auttavat nuoria tunnistamaan häirintää ja reagoimaan siihen

Syksyllä pääkaupunkiseudun kunnat ovat tuottaneet materiaaleja opettajien ja nuoriso-ohjaajien tueksi seksuaalisen häirinnän käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa. Aikuisten käyttöön tarkoitettu tukimateriaali sisältää käsitteiden avaamista, keskustelukysymyksiä ja osallistavia tehtäviä, joiden avulla ilmiötä käsitellään. Tukimateriaalin rinnalla voi katsoa seksuaalisen häirinnän tunnistamista auttavia  videoita, jotka on tuottanut Pelastakaa Lapset ry.

Seksuaalisen häirinnän ilmiötä käsitellään kouluissa ja nuorisotiloissa tämän vuoden aikana 5. luokkalaisista lukioikäisiin saakka ikätasoon sopivalla tavalla. Käsiteltäviä teemoja ovat seksuaalisen häirinnän käsitteet, seksuaalissävytteiset kuvat, grooming, tuen saaminen, nuoren lahjominen ja ilmoituksen tekeminen sekä groomaajan useat uhrit. Tavoitteena on, että nuoret oppisivat tunnistamaan seksuaalisen häirinnän ja toimimaan oikein, mikäli he joutuvat sen uhriksi tai etteivät he epähuomiossa itse syyllistyisi seksuaalisen häirinnän tunnusmerkit täyttäviin tekoihin.

Aikuinen on velvollinen tekemään viranomaisilmoituksen jo epäilystä

Aikuinen on velvollinen ilmoittamaan poliisille ja lastensuojeluviranomaiselle, mikäli epäilee lapsen tai nuoren joutuneen seksuaalisen ahdistelun kohteeksi. Pelkästään ilmoituksen tekeminen ei kuitenkaan riitä, vaan aikuisen on huolehdittava, että lapsi ja nuori saa myös riittävästi tukea tilanteeseensa.

“Poliisi toivoo, että meihin oltaisiin matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos edes epäilee lapseen tai nuoreen kohdistuneen seksuaaliväkivaltaa. Vain tällä tavalla pystymme myös poliisissa puuttumaan tilanteeseen ja mahdollisesti saattamaan tekijät vastuuseen teoistaan”, Lehtonen toteaa.

Näin voi suojella lasta ja nuorta netissä:

1. Lapselta ja nuorelta on tärkeä kysyä nettiin ja someen liittyviä kuulumisia ja ajatuksia osana arkisia keskusteluja. 

2. On hyvä kysyä myös, onko tapahtunut jotain, mikä tuntui lapsesta tai nuoresta ikävältä tai hämmentävältä.

3. Ole kiinnostunut lapsen ja nuoren asioista, niin huolenaiheiden esiin tuominenkin helpottuu.

4. Seksuaalikasvatus, jonka osana lapsi ja nuori saa tietoa netissä tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä, on tärkeä keino suojella lasta ja nuorta.

Poliisille tai Pelastakaa Lasten Nettivihjeeseen (www.nettivihje.fi ) voi ilmoittaa laittomaksi epäilemästään lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta seksuaalista häirintää todistavasta materiaalista tai siihen liittyvästä toiminnasta.

Yhteyshenkilöt

Haastattelupyynnöt:
Espoon kaupunki: Susanna Nikko, viestintäpäällikkö, susanna.nikko@espoo.fi,
p. 050 55 17 118.

Helsingin kaupunki: Mia Kivioja, johtava psykologi, +358405199805, mia.kivioja@hel.fi

Vantaan kaupunki: Tiina Kulju-Palo, opiskeluhuollon erityisasiantuntija, tiina.kulju-palo@vantaa.fi, p. 040 513 7818.

Pelastakaa Lapset ry: Maarit Mustonen, asiantuntija, maarit.mustonen@pelastakaalapset.fi, p. 040 351 3475.

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

X

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Sexual harassment of children and young people has become more common – Helsinki Metropolitan Area schools, upper secondary educational institutions and youth centres help children identify and react to harassment3.9.2024 09:26:04 EEST | Press release

The results of the biennial School Health Survey show that sexual harassment of children and young people has become more common. It has been realised that it may be difficult for children and young people to identify sexual harassment. This year, schools, upper secondary education and youth centres in the Helsinki Metropolitan Area will address the phenomenon so that children and young people can learn to identify and react to sexual harassment. The topic will be discussed in schools from grade 5 upwards in an age-appropriate manner in Espoo, Helsinki, Kauniainen and Vantaa. Material on the topic will also be produced for the channels of social media influencers popular among young people.

Sexuella trakasserier riktade till minderåriga har blivit allt vanligare – i huvudstadsregionens skolor, andra stadium och ungdomsgårdar ges hjälp att identifiera och reagera på trakasserierna3.9.2024 09:23:15 EEST | Tiedote

Resultaten av enkätundersökningen Hälsa i skolan, som genomförs vartannat år, visar att sexuella trakasserier riktade till barn och unga har blivit allt vanligare. Man har observerat att barn och unga kan ha svårt att identifiera sexuella trakasserier. Under innevarande år hanterar man fenomenet i huvudstadsregionens skolor, andra stadium och ungdomsgårdar för att barn och unga ska lära sig identifiera och reagera på sexuella trakasserier. Ämnet hanteras i skolorna från årskurs 5 och uppåt i enlighet med åldersnivån i Esbo, Helsingfors, Grankulla och Vanda. Dessutom produceras material om ämnet till kanaler som drivs av influerare i sociala medier som följas av de unga.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye