Välfärdsområdets förvaltningsstadga uppdateras

Jaa

Välfärdsområdesfullmäktiges förhandlingskommitté kom majoriteten av fullmäktigegrupperna till ett förhandlingsresultat i den kartläggningsuppgift som välfärdsområdesstyrelsen gett om ändringsbehov i förvaltningsstadgan. Förvaltningsstadgan är ett centralt verktyg i det praktiska genomförandet av målen för välfärdsområdesreformen samt ledningen. Den gällande förvaltningsstadgan, som godkändes av Västra Nylands välfärdsområdesfullmäktige, utarbetades 2022.

Målet med att uppdatera förvaltningsstadgan är att stärka funktionaliteten, öppenheten, pålitligheten och kostnadseffektiviteten av besluts- och ledningssystemet samt skapa goda förutsättningar för de förtroendevaldas arbete.

Välfärdsområdesfullmäktiges förhandlingskommitté ansåg att beslutsfattande i Västra Nylands välfärdsområde har till väsentliga delar fungerat bra. I samband med uppdateringen föreslogs inga ytterst relevanta ändringsbehov som gäller grundstrukturerna i förvaltningsstadgan. 

De ändringsbehov i förvaltningsstadgan som Västra Nylands välfärdsområdesfullmäktiges förhandlingskommitté framför hänför sig till nämndernas och välfärdsområdesstyrelsens uppgifter, sammansättningen av nämnderna och förbättring av påverkansorganens verksamhetsförutsättningar, såsom tillgängligheten av svenskspråkigt material vid påverkansorganens sammanträden samt verksamhetsstödet för fullmäktigegrupper.

—    Med en överlägsen majoritet hittade vi en gemensam syn på i vilken riktning beslutsfattandet i Västra Nylands välfärdsområde ska utvecklas. När man strävar efter att erbjuda ändamålsenliga tjänster till invånarna, är förvaltningsstadgan den text som definierar vilka frågor de olika organen koncentrerar sig på och till exempel vem som beslutar om ändringar i servicenätet, konstaterar ordförande för välfärdsområdesfullmäktiges förhandlingskommitté Helena Marttila.
 
—    Förvaltningsstadgan och särskilt organens uppgifter synliggör hur stor välfärdsområdesreformen egentligen är. Vi önskar i samarbete med tjänsteinnehavarna fortsätta vidareutveckla denna stora reform. Slutligen handlar det ändå om viljan att tillsammans bygga upp bättre verksamhetssätt och tjänster för invånarna, säger Marttila.

Dessutom föreslår förhandlingskommittén att samarbetet med kommunerna stärks och verksamhetsförutsättningarna för välfärdsområdesfullmäktiges ägarstyrning förbättras genom att öka tillgången till information om HUS-sammanslutningens viktiga frågor och ekonomi.

De ändringar i förvaltningsstadgan som hänför sig till sammansättningen av välfärdsområdesstyrelsens sektion för individärenden, antalet vice ordförande för nämnderna, arvodena samt verksamhetsunderstödet för fullmäktigegrupper ska enligt planerna träda i kraft den 1 juni 2025. De övriga ändringarna träder i kraft den 1 december 2024.
 
Förvaltningsstadgan

I välfärdsområdets förvaltningsstadga fastställs ledningssystemet, organen samt fördelningen av uppgifter och befogenheter mellan de olika organen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helena Marttilaaluevaltuuston neuvottelutoimikunnan puheenjohtaja/ordförande för välfärdsområdesfullmäktiges förhandlingskommitté

Puh:050 374 6819helena.marttila@luvn.fi

Västra Nylands välfärdsområde ordnar social- och hälsovården och räddningsväsendets tjänster för invånarna i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.

X: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Webbplats: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Västra Nylands välfärdsområde har valt Lifecare-helheten som sitt klient- och patientdatasystem​18.12.2024 12:27:51 EET | Tiedote

Konkurrensutsättningen av helhetslösningen för klient- och patientdatasystemet för Västra och Östra Nylands välfärdsområden har kommit till upphandlingsbeslutet. Upphandlingsenheten fick anbud på systemet från tre företag: CGI Finland Oy, Mediconsult Oy och Tietoevry Finland Oy. De erbjudna systemen jämfördes med avseende på pris och kvalitet. På grundval av jämförelsen vann Tietoevry Finland Oy anbudstävlingen. CGI Finland Oy valdes som reservleverantör.​

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue valitsi Lifecare-kokonaisuuden asiakas- ja potilastietojärjestelmäkseen​18.12.2024 12:20:14 EET | Tiedote

Länsi- ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueiden asiakas- ja potilastietojärjestelmän kokonaisratkaisun kilpailuttaminen on edennyt hankintapäätökseen. Hankintayksikkö sai tarjoukset järjestelmästä kolmelta yritykseltä CGI Suomi Oy:lta, Mediconsult Oy:lta ja Tietoevry Finland Oy:lta. Tarjottuja järjestelmiä vertailtiin hinnan ja laadun osalta. Vertailun perusteella tarjouskilpailun voitti Tietoevry Finland Oy. Varatoimittajaksi valittiin CGI Suomi Oy.​​

Välfärdsområdesstyrelsen godkände strategiska principer för gemenskapsboende inom tjänsterna för äldre och funktionshinderservicen16.12.2024 19:02:33 EET | Tiedote

Under sitt sammanträde behandlade välfärdsområdesstyrelsen en översikt över hyresavtalsförhandlingarna med kommunerna. Dessutom utsåg välfärdsområdesstyrelsen en representant till HUS-sammanslutningens stämma och gav handlingsdirektiv till representanten. Styrelsen godkände även riktlinjerna för god förvaltningssed och de etiska principerna.

Ankarverksamheten för ungdomar fortsätter i Västra Nyland16.12.2024 16:37:51 EET | Tiedote

Ankarverksamheten för ungdomar bedrivs aktivt som ett samarbete mellan flera myndigheter på Västra Nylands välfärdsområde på olika sätt. Ankarverksamheten fortsätter som vanligt i välfärdsområdet, endast det separata Ankkarteamet i Lojo, Vichtis och Högfors som har två anställda, ansluts till en större helhet. Anställda inom ankarverksamheten kommer framöver att arbeta i välfärdsområdet som en del av ett större team. Ankarmodellen har gett bra resultat inom hela välfärdsområdet. Ankarverksamheteten strävar efter att främja välbefinnande bland ungdomar i ett tidigt skede och förebygga brott. Ankarverksamheten integreras starkare in i välfärdsområdets - Västra Nylands välfärdsområde har åtagit sig att utveckla Ankarverksamheten tillsammans och i samarbete med kommunerna och polisen. Även styrgruppen för Ankarverksamheten fortsätter som vanligt i Västra Nyland, berättar Mari Ahlström som är serviceområdesdirektör för tjänster för barn, unga och familjer. Målet med verksamheten är att förh

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye