Teos-kustantamo

Plautus on vanhojen vitsien juhlaa

Jaa

Plautus oli antiikin Rooman suosituin näytelmäkirjailija ja hänen näytelmänsä ovat
edelleen länsimaisen komiikan perusteoksia. Valikoima Plautuksen komedioita ilmestyy nyt ensimmäistä kertaa suomeksi Arto Kivimäen ja Sami Janssonin kääntäminä. Plautus on arvosteluvapaa maanantaina 9.9.

Plautus (254-184 eaa.) on länsimaisen komedian kulmakivi.
Plautus (254-184 eaa.) on länsimaisen komedian kulmakivi.

Titus Maccius Plautus (254–184 eaa.) oli antiikin Rooman suosituin komediakirjailija ja hänen näytelmänsä ovat edelleen länsimaisen komiikan perusteoksia. Nyt lukija pääsee vihdoin tutustumaan Plautuksen komedioihin suomen kielellä.

Kuusi näytelmää kokoava muhkea Plautus-nide ilmestyy ja on arvosteluvapaa maanantaina 9.9. Näytelmien suomentajat Arto Kivimäki ja Sami Jansson ovat myös laatineet teokseen jälkisanat ja selitykset sekä laajan johdannon Plautuksen ajan maailmaan ja näytelmien jälkivaikutuksiin.

Plautuksen tuotannossa yhdistyvät kreikkalainen uusi komedia ja italialaisen farssiperinteen sanaleikit, roisi huumori ja laulut tavalla, joka tuo nykylukijalle lähinnä mieleen brittihuumorin, stand up -komiikan ja Marx-veljekset: Plautuksen kieli on rehevää, täynnä värikkäitä ilmauksia, sanontoja ja kansanomaisia tokaisuja. Komiikan ja juonenkäsittelyn rohkeus ovat olleet innoittajina renessanssista lähtien niin oopperalibretisteille kuin näytelmäkirjailijoillekin. 

Plautus-teos sisältää komediat Amfitryon, Casina, Cistellaria, Curculio, Mercator ja Mostellaria.

Plautus jatkaa Teoksen antiikin kirjallisuuteen keskittynyttä sarjaa, jossa ovat ilmestyneet aiemmin teokset Euripides ja Sofokles sekä Aristoteleen runousoppi.

Sami Jansson on aineenopettaja sekä klassisen kirjallisuuden suomentaja. Hän on kääntänyt mm. Rene Descartesin, Alexis de Tocquevillen, Wilhelm Rubrukin ja Arkhimedeen tekstejä.

Arto Kivimäki on palkittu antiikin tekstien suomentaja, tietokirjailija sekä Antiikin tarinoita lapsille -kirjasarjan tekijä. Hän on toimittanut mm. antiikin rakkaus- ja viinirunoja, vitsejä ja taruja.

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet: silja.massa@teos.fi, +358 40 708 1323

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Arto Kivimäki
Arto Kivimäki
Liisa Takala
Lataa
Sami Jansson
Sami Jansson
Hanna-Kaisa Hämäläinen
Lataa
Plautus
Plautus
Lataa

Linkit

Vuonna 2003 perustettu Teos julkaisee laadukasta suomenkielistä kirjallisuutta romaaneista tietokirjoihin ja runoista lastenkirjoihin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Teos-kustantamo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye