Turun kauppakamari

Tuore selvitys: Lentoliikenteen taloudelliset vaikutukset ovat Varsinais-Suomelle ylivertaiset

Jaa

Lentoliikenteen taloudelliset vaikutukset ovat Varsinais-Suomen kasvulle ja menestykselle merkittävät. Lentoliikenteen aluetaloudellisia vaikutuksia selvittivät Turun kauppakamarin lisäksi seitsemän muuta alueellista kauppakamaria. Vastaavaa näin laajaa selvitystä ei ole aiemmin tehty. Selvityksessä mukana olleiden lentoasemien aluetaloudellinen merkitys on 38 miljardia euroa ja 96 000 työpaikkaa.

Selvityksessä mukana olleiden lentoasemien aluetaloudellinen merkitys on 38 miljardia euroa ja 96 000 työpaikkaa.
Selvityksessä mukana olleiden lentoasemien aluetaloudellinen merkitys on 38 miljardia euroa ja 96 000 työpaikkaa.

”Lentoliikenteen kokonaistaloudelliset vaikutukset Turun seudulle ovat 7,7 miljardia euroa, mikä on tutkituista maakuntakentistä suurin luku. Ilman viimeaikaisia heikennyksiä Turun lentoaseman yhteyksissä, ne olisivat todennäköisesti vieläkin huomattavasti suuremmat”, arvioi vaikuttamispäällikkö Krista Ahonen Turun kauppakamarista.

Erityisen riippuvaisia lentoliikenteestä ovat kemianteollisuus sekä matkailu ja koneteollisuus. Selvityksen perusteella lentoliikennettä käyttävät erityisesti metalliteollisuuden yritykset, joista monella on merkittävää vientikauppaa. Tehdyistä matkoista lähes kaikki (98 %) suuntautuvat ulkomaille. 

Osaavan työvoiman houkuttelussa yli puolet seudun yrityksistä katsoo lentoliikenteen tuoman veto- ja pitovoiman olevan välttämätöntä tai tarpeellista. Selvityksen mukaan lentoliikenne katalysoi seudulle 21 320 työpaikkaa. Lentoliikenteen yksi tärkeimmistä vaikutuksista on uusien työpaikkojen synnyttäminen, erityisesti muille toimialoille.

”Voidaan todeta, että vaikutukset Varsinais-Suomen seudulle ja koko Suomelle ovat huomattavia.”

Lentoliikenteen ns. katalyyttinen vaikutus* Varsinais-Suomen alueen investointeihin on selvityksen mukaan ollut kymmenen vuoden aikana 400 miljoonaa ja verotuloihin 538 miljoonaa euroa. Luvuissa on mukana myös Turusta muille lentoasemille vuotava liikenne. Suurin vuoto, peräti 75 prosenttia seudun lennoista, kohdistuu Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Huolena yhteyksien jatkuva supistuminen

Elinkeinoelämän huoli liittyy erityisesti heikkoihin yhteyksiin ulkomaille, missä erityisesti vientiyritysten asiakkaat pitkälti ovat. Turun kauppakamarin jäsenet ovat toistuvasti esittäneet toiveita suorista lennoista Turusta Kööpenhaminaan ja Keski-Eurooppaan, erityisesti Saksaan.  Lentoliikennettä tarvitaan tuoreen selvityksen mukaan erityisesti yritysten kansainvälistymiseen, asiakaskunnan laajentamiseen ja markkina-alueen saavuttamiseen.

If Vahinkovakuutus Oyj:n HR- johtaja Marketta Helokunnas kertoo, että yrityksessä matkustetaan säännöllisesti työtehtävissä sekä lentäen että myös laivayhteyksin.

“Kun yritys toimii useassa maassa, toimivat ja sujuvat yhteydet ovat suorastaan elinehto. Matkustaminen on välttämätöntä myynti- ja asiantuntijaorganisaatiossa, jossa asiakkuuksia ja projektityötä on oleellista hoitaa kasvotusten. Mikäli yhteydet työmatkojen hoitamiseksi ovat haasteelliset, asiantuntijarekrytoinnit helposti ohjautuvat pääkaupunkiseudulle”, sanoo Helokunnas, ja jatkaa, että yrityksestä lennetään vuosittain noin kaksi tuhatta lentoa maailmalle ja takaisin.

Usein lennot tehdään käytännön syistä Tukholman kautta, sillä vasta sieltä matka pääsee jatkumaan eteenpäin muualle Eurooppaan. Jatkuvasti supistuvat lentoyhteydet huolestuttavat.

”Mikäli haluamme olla houkutteleva alue investoinneille, on meillä oltava hyvät ja toimivat lentoyhteydet. Tutkitusti lentoliikenteen ja bruttokansantuotteen kehityksen välille on löydetty kansainvälisissä tutkimuksissakin* suora yhteys”, muistuttaa Krista Ahonen.

Toimimattomat yhteydet ovat tuoreen selvityksen mukaan vieneet satoja työpaikkoja ja kymmenien miljoonien eurojen investoinnit. Seudun yritykset arvioivat, että liikevaihdosta on lähtenyt yhteensä 120 M€ heikkojen lentoliikenneyhteyksien vuoksi.

”Luku on huomattava, eikä sellaiseen menetykseen ole seudulla varaa. Keskustelu maakuntakenttien lentoliikenteen taloudellisesta kannattamattomuudesta voidaan tämän selvityksen tukemana todeta turhaksi”, painottaa Ahonen.

Kansainvälistä kauppaa harjoittavien yritysten liikevaihdosta on lentoliikenneriippuvaista 89 prosenttia. Erityisen suurta se on maakunnassa kemianteollisuudessa, muussa valmistavassa teollisuudessa sekä informaation ja viestinnän toimialoilla.

Turun lentoaseman vaikutuksia arvioi kyselyssä 102 vastaajaa Varsinais-Suomen maakunnan alueelta. Vastaajat olivat pääasiassa Turun kauppakamarin jäsenistöä ja elinkeinoelämän edustajia Varsinais-Suomesta.

Selvityksessä olivat mukana Turun kauppakamarin lisäksi Keski-Suomen, Kuopion, Lapin, Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan, Satakunnan ja Tampereen kauppakamarit. Kyselyn toteutti Kiila Consulting touko-kesäkuussa 2024.

*Katalyyttisillä vaikutuksilla tarkoitetaan lentoliikenteen vaikutuksia muihin toimialoihin
*Lähde: ICAO, Finavia, Pohjois-Pohjanmaan liitto 2023, Tilastokeskus ja The World Bank.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lentoliikenteen merkitys työvoiman ja asiakkaiden liikkumiseen. Turun lentoasema
Lentoliikenteen merkitys työvoiman ja asiakkaiden liikkumiseen. Turun lentoasema
Lataa
Lentoliikenteen merkitys yritysten kehittymiseen
Lentoliikenteen merkitys yritysten kehittymiseen
Lataa
Lentoliikenteen vaikutukset. Turun lentoasema
Lentoliikenteen vaikutukset. Turun lentoasema
Lataa

Liitteet

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Kansainvälinen kilpailukykyinen väyläverkosto7.3.2025 08:03:00 EET | Tiedote

Turun kauppakamari toivoo jättämässään Liikenne 12 -lausunnossaan vahvempaa elinkeinoelämän ja tavaraliikenteen näkökulmaa sekä painotusta kansainväliseen saavutettavuuteen, erityisesti länsiyhteyksiin. ”Elinkeinoelämän tarpeet liikenneinfralle ja –palveluille tulisi nostaa painokkaammin esiin Liikenne 12 -suunnitelman tavoitteissa esimerkiksi nostamalla Suomen logistinen kilpailukyky suunnitelman päätavoitteisiin”, arvioi Turun kauppakamarin vaikuttamispäällikkö Krista Ahonen. Liikenne 12-suunnitelma on 12-vuotinen strateginen dokumentti, jossa käsitellään koko Suomen liikennejärjestelmää valtakunnallisella tasolla kaikissa väylämuodoissa.

Tekoälyn hyödyntäminen karkaa yhä useammalla yrityksellä tulevaisuuteen6.3.2025 00:01:00 EET | Tiedote

”Tällä hetkellä varsinaissuomalaisissa yrityksissä hyödynnetään eniten tekoälyn kielimalleja henkilökohtaisissa työtehtävissä, kuten tiedon hakemisessa verkosta tai sähköposteista. Tekoälyllä luodaan ja muokataan tekstisisältöjä tai käännetään tekstiä kieleltä toiselle. Jotkut yritykset luovat markkinointitarpeisiinsa myös grafiikkaa. Yhteistä on se, että valtaosa käytöstä kohdistuu yksilön työtehtäviin”, sanoo Turun kauppakamarin ICT-valiokunnan puheenjohtaja ja Lounea Yritysratkaisut Oy:n toimitusjohtaja Petri Syväjärvi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye