Tampereen kaupunki ei korjauta Lauri Viidan muistomerkkiä – uusi muistomerkkisuunnitelma odottaa rahoituspäätöstä
Viime lokakuussa Pispalassa tuhottua Lauri Viidan muistomerkkiä ei aiota ennallistaa korkeiden kustannusten takia. Päätös on tehty Tampereen kaupungin Julkisen taiteen ohjausryhmän kokouksessa 22.8.2024.
”On äärimmäisen valitettavaa, että teos on turmeltu. Kaikki voitava tehtiin, jotta teos olisi voitu kohtuullisin kustannuksin ennallistaa. Vastuullinen verovarojen käyttö ja hyvä hallintotapa luonnollisesti ohjaavat Julkisen taiteen ohjausryhmän päätöstä. Nyt, kun korjausasia on loppuun käsitelty, on tärkeää katsoa eteenpäin ja vaalia Lauri Viidan muistoa. Toiveissa on uusi taideteos kunnioittamaan tamperelaiskirjailijaa. On myös syytä pohtia uuden muistomerkin parasta mahdollista sijoituspaikkaa saavutettavuuden, teosturvallisuuden sekä Lauri Viidan synnyinkodin ja lapsuuden kotitalojen sijaintien kautta”, toteaa Julkisen taiteen ohjausryhmän puheenjohtaja Matti Helimo.
Lokakuussa 2023 Tampereella turmeltiin kuvanveistäjä Pertti Mäkisen Lauri Viidan muistomerkki Betonimyllystä runon siivet sekä Unto Hietasen Kalapoika-teos. Monille tutut tamperelaisteokset tuhottiin sahaamalla osia irti ja anastamalla irrotetut osat. Hyvin pian kävi ilmi, että Kalapoika-teosta ei voida korjata tai ennallistaa, vaikka teososia saatiinkin takaisin. Kalapoika on poistettu Tampereen kaupungin taidekokoelmasta ja se korvataan toisella teoksella. Lauri Viidan muistomerkin kohtaloa on selvitelty viime syksystä lähtien.
Tampereen kaupunki on Tampereen taidemuseon johtaja Selma Greenin johdolla neuvotellut taiteilija Pertti Mäkisen kanssa teoksen mahdollisesta ennallistamisesta. Ennallistaminen olisi mahdollista ainoastaan yhteistyössä teoksen tehneen taiteilijan kanssa. Kaupungilla ei kuitenkaan ole velvollisuutta korjauttaa vaurioitettua teosta.
Pertti Mäkinen on antanut Tampereen kaupungille oman esityksensä muistomerkin ennallistamisen kustannuksista. Kaupunki on tehnyt vastatarjouksen, jonka taiteilija on hylännyt. Osapuolet ovat yksimielisiä esitetyn ennallistamisprosessin työvaiheista. Tuhoutuneet osat olisi mahdollista valaa uudelleen ja liittää jäljelle jääneisiin teososiin. Kaupungin ja taiteilijan näkemykset kustannuksista olivat kuitenkin kaukana toisistaan. Taiteilijan esittämä kustannusarvio ylitti uuden teoksen tuottamisen arvon. Erimielisyyden ydin on kysymys teoksen taiteellisen arvon korvaamisesta, taiteilijapalkkiosta. Tampereen kaupungin kanta on, että teoksen taiteellisesta suunnittelusta on jo maksettu asianmukainen taiteilijapalkkio teoksen hankkimisen yhteydessä. Kaupungin yksiköiden maksamat taiteilijapalkkiot määritellään Suomen Taiteilijaseuran neuvotteleman Kuvataiteen palkkio -ohjeistuksen mukaisesti. Erimielisyyttä oli myös tuotantokustannuksista, joihin Tampereen kaupungin kannan mukaan voitaisiin saada kustannustehokkuutta käyttämällä kaupungin omia palveluita ja puitesopimuksia.
Kaupungin julkiseen taiteeseen kohdistuneet vahingonteot on käsitelty Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Varkauksiin ja vahingontekoihin syyllistyneet tuomittiin kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen sekä korvaamaan Tampereen kaupungille yli 200 000 euroa. Tampereen kaupungilla on lakisääteinen velvoite minimoida vahingonkorvauksen perusteena olevat kustannukset. Kaupungin vakuusrahaston korvauskäsittely on kesken, eikä korvauksesta Tampereen taidemuseolle ole varmuutta.
Lauri Viidan muistomerkki poistetaan Tampereen taidemuseon hallinnoimasta Tampereen kaupungin julkisen taiteen kokoelmasta kokoelmapoliittisen ohjelman mukaisesti museonjohtajan viranhaltijapäätöksellä, ja samalla todetaan, että teoksen elinkaari jäi alkuperäistä tavoitetta lyhyemmäksi. Julkisen taiteen ohjausryhmä selvittää parhaillaan mahdollisuuksia tuottaa täysin uusi muistomerkki korvaamaan menetetty muistomerkki. Uuden Lauri Viidan muistomerkin tai Lauri Viidan perintöä kunnioittavan julkisen taideteoksen tuottamisen rahoitus on avoinna.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Matti Helimoapulaispormestari
Tampereen kaupunki, Sivistyksen palvelualue
Kuvat
Tampereen taidemuseo
Tampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Esille nostetaan niin paikallisia taiteilijoita kuin kansainvälisiäkin tekijöitä. Vuoden kohokohta on Vuoden nuoren taiteilijan julkistus ja palkintonäyttely. Pirkanmaan vastuumuseona taidemuseo tutkii paikallista taidehistoriaa ja tukee alueen toimijoita. Tampereen taidemuseo hallinnoi ja hoitaa Suomen toiseksi suurinta taidekokoelmaa, joka käsittää yli 15 000 teosta.
Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
puh. 041 730 3104
tampereentaidemuseo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo
Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo julkistavat vuoden 2025 näyttelynsä – surrealismin ja muumien juhlaa6.11.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Tampereen taidemuseo juhlistaa kansainvälisen surrealistisen taiteen satavuotista historiaa Surrealismi – Jaettu uni -näyttelyllä. Vaikuttavaa mediataidetta nähdään maailmankuulun Marco Brambillan Heaven´s Gate -teoksen ja Hanna Haaslahden vuorovaikutteisen Esivanhemmat-näyttelyn myötä. Vuoden nuori taiteilija 2025 julkistetaan tammikuussa. Muumimuseo osallistuu Muumi 80 -juhlavuoteen museon ainutlaatuisesta Muumi-Talosta kertovalla näyttelyllä.
Kutsu Tampereen museoiden johtajien tarjoamalle aamiaiselle kuulemaan 2025 näyttelyistä31.10.2024 07:30:00 EET | Kutsu
Tervetuloa museonjohtajien tarjoamalle aamiaiselle Sara Hildénin taidemuseoon keskiviikkona 6.11.2024 klo 8.30–10. Aterioinnin lomassa kuullaan, mitä Tampereen museoissa nähdään vuonna 2025. Samalla kuullaan muista museoiden ajankohtaisista asioista.
Tampereen taidemuseon pitkäaikainen johtaja Anneli Ilmonen on menehtynyt25.10.2024 17:15:06 EEST | Tiedote
Tampereen taidemuseon aiempi johtaja Anneli Ilmonen (s. 1940) on menehtynyt Tampereella 24.10.2024. Anneli Ilmonen toimi Tampereen taidemuseon johtajana vuosina 1968–2004. Häntä ennen museonjohtajina toimivat kuvataiteilijat Gabriel Engberg sekä Reino Viirilä.
Tampereen taidemuseo täynnä Vuoden nuoria taiteilijoita – Suvi Sysi sekä Silmänruokaa-kokoelmanäyttely25.10.2024 13:10:59 EEST | Tiedote
Tampereen taidemuseon lauantaina 26.10. avautuvassa syksyn päänäyttelyssä Vuoden 2024 nuoren taiteilijan Suvi Sysin taide ottaa haltuunsa kahden kerroksen lisäksi koko museorakennuksen, sillä ikkunoissa nähdään Sysin sinisävyinen valoteos Enshrine (2024). Alimman kerroksen Silmänruokaa-näyttely esittelee poimintoja taidemuseon Vuoden nuorten taiteilijoiden kokoelmasta 1980-luvulta 2020-luvulle. Tapahtuman 40-vuotista taivalta juhlistava näyttely käsittää maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, media- ja tilataidetta sekä valokuvia.
Valogalleriassa tänä vuonna Joel Slotte: Mosse ja tatuoidut ystävät23.10.2024 11:00:00 EEST | Tiedote
Tämän vuoden Valogallerian taiteilijaksi on kutsuttu Joel Slotte, Vuoden 2021 nuori taiteilija. Hänen suunnittelemansa Tampereen keskustan seinäpintoihin heijastettava kokonaisuus kantaa nimeä Mosse ja tatuoidut ystävät. Näyttely kytkeytyy Tampereen taidemuseossa 26.10. avautuvaan Silmänruokaa-näyttelyyn, jossa esitellään Vuoden nuorten taiteilijoiden teoksia Tampereen taidemuseon kokoelmista 40 vuoden ajalta. Valogallerian teokset heijastetaan rakennusten seiniin Tampereen keskustassa 24.10. alkaen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme