Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Kilpi, Eestilä ja Partanen: Budjettiriihestä Itä-Suomen liikenneinfraan jättipotti

Jaa

Orpon hallitus on budjettiriihessään ehdottanut käynnistettäväksi itäisessä Suomessa merkittäviä liikennehankkeita. Rahoitusta ehdotetaan muun muassa valtatie 5 yhteysväliin Leppävirta-Kuopio parantamiseksi ja Karjalanradan kehittämiseksi. Kokoomusedustajien mukaan panostukset ovat kauan ja kovasti odotettua herkkua Itä-Suomelle, joka on joutunut täysin poikkeukselliseen asemaan rajan hiljenemisen myötä ensin koronapandemian ja sitten Venäjän hyökkäyssodan myötä.

Orpon hallitus on budjettiriihessä ehdottanut muun muassa valtatie 5 yhteysvälin Leppävirta-Kuopio -hankkeen aloittamiseksi 11 miljoonan euron määrärahaa ensi vuodelle. Kyseinen hanke on ollut alueen elinkeinoelämän vaikuttamistavoitteena pitkään. 

”Pitkä vaikuttamistyö kantaa hedelmää ja tällä hallituskaudella Itä-Suomen liikennestrategian kärkihanke saa viimein kauan odotettua rahoitusta. Tällä hankkeella parannetaan merkittävästi tieosuuden turvallisuutta, sujuvuutta sekä elinkeinoelämän kuljetusten toimintavarmuutta ja matka-aikoja”, kokoomuksen itäisen Suomen kansanedustajat Marko Kilpi, Markku Eestilä ja Karoliina Partanen iloitsevat.

Budjettiriihessä myös Karjalanrataa hellittiin. Radan kehittämiselle ehdotetaan ensi vuodelle 90 miljoonan euron valtuutta ja 10,5 miljoonaa euroa määrärahaa. Tavoitteena on parantaa Karjalanradan toimintavarmuutta ja kapasiteettia. 

Kokoomusedustajien mukaan panostukset ovat kauan ja kovasti odotettua herkkua Itä-Suomelle, joka on joutunut täysin poikkeukselliseen asemaan rajan hiljenemisen myötä ensin koronapandemian ja sitten Venäjän hyökkäyssodan myötä.

”Tämä on osoitus siitä, että hallituksessa ymmärretään ja huomioidaan poikkeuksellinen tilanteemme Itä-Suomessa. Yksistään itäisessä Suomessa uutta asfalttia on päällystetty kuluneena kesänä yli 800 kilometrin verran, kun koko maassa teitä on päällystetty 4000 kilometriä. Itäisessä Suomessa saavutettavuuteen panostetaan lähes 500 miljoonaa euroa tällä vaalikaudella. Näillä toimilla on konkreettinen merkitys Itä-Suomen kasvulle ja elinvoimalle”, edustajat sanovat.

Liikennehankkeet rahoitetaan vaalikauden aikana toteutettavan määräaikaisen 4 miljardin investointiohjelman puitteissa. Nämä investointimenot eivät lisää valtion velanottotarvetta hallituskauden aikana.

Myös valtatie 23 Karvion kohdan hankkeelle esitetään 14 miljoonan euron valtuutta ja 1 miljoonan euron määrärahaa. Investointiohjelman lisäksi hallitus esittää perusväylänpitoon 2,7 miljoonan euron määrärahaa Itä-Suomen pieniin liikennehankkeisiin, kuten Joensuu–Nurmes-rataosuuden kriittisimpien kohtien parantamiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Hallitukselta lisäpanostuksia Suomen Nato-jäsenyyteen3.9.2024 19:48:05 EEST | Tiedote

Petteri Orpon hallitus on päättänyt nostaa puolustushallinnon määrärahoja vuonna 2025 lähes 6,5 miljardiin euroon. Määrärahojen nostolla tehdään muun muassa lisäpanostuksia Suomen Nato-jäsenyyteen. ”Jännitteisessä turvallisuustilanteessa ja -ympäristössä panostuksista puolustukseen ei voida tinkiä. Hallitus haluaa hyödyntää täysimääräisesti Nato-jäsenyyttä osana kansallisen puolustuksen vahvistamista. Samalla osoitamme liittolaisillemme, että Suomella on täydet valmiudet olla mukana liittokunnan vahvistamisessa ja olemme sitoutuneita puolustusmenotavoitteisiin”, kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra toteaa. Hallitus panostaa Nato-jäsenyyteen osoittamalla resurssitarpeisiin yhteensä 67 miljoonan euron lisämäärärahan, jolla rahoitetaan Naton läsnäolon vahvistamista Suomessa. Lisärahoitus kohdistuu muun muassa Naton pohjoisen alueen operaatioesikunnan vastuualueelle sijoitettavan maavoimien johtoportaan (MCLCC) perustamiseen, Naton maavoimien eteen t

Kokoomuksen Kaunisto: Pitkä vaikuttamistyö kannatti - valtatie 15 saa rahoitusta budjettiriihessä3.9.2024 19:27:42 EEST | Tiedote

Orpon hallitus on budjettiriihessään ehdottanut valtatie 15 Rantahaka (Kotka)-Kouvola hankkeelle 122 miljoonan euron valtuutta ja miljoonan euron määrärahaa. Kouvolalainen kansanedustaja Ville Kaunisto iloitsee, että riskien kyllästämää ja teollisuudelle tärkeää kulkuväylää viimein parannetaan. Valtatie 15:n merkitystä hän pitää Kymenlaakson alueelle kiistattomana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye