Finess Energy Oy

Sähkötoiminen höyrykattila on tärkeässä roolissa Arlan kestävän kehityksen kokonaisuudessa

Jaa

Finess Energy toimittaa sähkökattilan tehtaan höyryntuotantoon. Projektin odotetaan tuovan Arlalle kustannussäästöjä, edistävän päästöjen pienenemistä ja vahvistavan toimintavarmuutta.

Söderkullan toimipisteelle rakennetaan kattilarakennus, jonne höyrykattila sijoitetaan.
Söderkullan toimipisteelle rakennetaan kattilarakennus, jonne höyrykattila sijoitetaan. Finess Energy Oy

Arla Oy on suomalainen meijeriyhtiö, joka kuuluu kansainväliseen Arla Foods -konserniin. Arlalla on kaikkiaan yhdeksän meijeriä, yhteistyömeijerit mukaan lukien. Suurin meijeri sijaitsee Sipoossa Söderkullassa, jossa toimivat myös yhtiön tuotekehitys ja pääkonttori. Arlan tavoitteena on vähentää oman toiminnan (scope 1 & 2) hiilidioksidipäästöjä 63 % vuoteen 2030 mennessä vuoden 2015 tasosta. Tärkeimmät keinot ovat energiatehokkuuden parantaminen ja siirtyminen uusiutuviin energialähteisiin.

”Esimerkiksi kuljetuksissa tähtäämme siihen, että oma logistiikkamme käyttää ainoastaan fossiilitonta polttoainetta ja että myös kumppaniyritystemme logistiikassa päästöt pienenevät vuoteen 2030 mennessä. Samaan aikaan pyrimme kaikin keinoin vähentämään hävikkiä. Kannustamme myös maitotilojamme päästöjen vähentämiseen.” kertoo Arlan vastuullisuusjohtaja Saara Azbel.

Parhaillaan Söderkullassa on käynnissä projekti, jossa Finess Energy toimii pääurakoitsijana. Finess toimittaa sähkökattilan tehtaan höyryntuotantoon. Toimitus tehdään avaimet käteen -periaatteella, jossa Finess vastaa päätoteuttajana kattilatoimituksen lisäksi uudesta kattilarakennuksesta, järjestelmän prosessilaitteistosta, uudesta keskijännitekojeistosta sekä sähköautomaatiosta suunnitteluineen ja asennustöineen. Kattilan tuottamaa höyryä Arla käyttää rakennusten lämmittämiseen ja UHT-maidon tuotannossa.

Tuotantopuolen%20siiloja%20sijoitettiin%20uudelleen%2C%20jotta%20kattilarakennukselle%20olisi%20tarpeeksi%20tilaa.
Tuotantopuolen siiloja sijoitettiin uudelleen, jotta kattilarakennukselle olisi tarpeeksi tilaa. Finess Energy Oy

”Sähkökattila pienentää oman toimintamme päästöjä merkittävästi. Tuotantolaitoksemme toimii sen valmistuttua lyhyitä huoltokatkoja lukuun ottamatta kokonaan uusiutuvalla energialla. Samalla saavutamme Arla-konsernin omalle toiminnalle asettaman 63 % päästövähennystavoitteen reilusti etuajassa ja ennakkolaskelmiemme mukaan jopa ylitämme sen.” kommentoi Arlan hankintapäällikkö Antti Tapiola.

”Finess valikoitui kumppaniksemme tarjouskyselyn perusteella ja koska halusimme ostaa oman sähkökattilan sen sijaan, että olisimme ostaneet alihankkijan tuottamaa energiaa palveluna. Odotamme sen (projektin) tuovan yrityksellemme kustannussäästöjä, edistävän päästöjen pienenemistä ja vahvistavan toimintavarmuuttamme.” Tapiola jatkaa.

Projekti%20on%20edennyt%20sujuvasti%20Finess%20Energyn%20toimiessa%20projektin%20p%E4%E4toteuttajana.
Projekti on edennyt sujuvasti Finess Energyn toimiessa projektin päätoteuttajana. Finess Energy Oy

Projekti on edennyt hyvin. ”Aikataulussa ollaan ja budjetti on pitänyt hyvin. Toivomme, että projekti etenee jatkossakin sujuvasti ilman viivästyksiä, jotta se saadaan valmiiksi keväällä 2025. Toivomme myös mahdollisimman sujuvaa käyttöönottoa.” Tapiola kommentoi.

Syksyn aikana päivitetään myös tehtaan sähköliittymä, mikä parantaa sähkönsaannin toimintavarmuutta ja uusiutuvan energian käytön edellytyksiä. Uuden sähköliittymän ja keväällä valmistuvan sähkökattilan myötä voidaan vaihtaa höyryntuotannossa tarvittava maakaasu vesivoimalla tuotettuun uusiutuvaan sähköön.

Kattilarakennuksen%20runkoa%20alettiin%20pystytt%E4m%E4%E4n%20viivyttelem%E4tt%E4%20siilojen%20siirron%20ja%20putkitusten%20j%E4lkeen.
Kattilarakennuksen runkoa alettiin pystyttämään viivyttelemättä siilojen siirron ja putkitusten jälkeen. Finess Energy Oy

Arla kehittää toimintaansa ja tekee investointeja jatkuvasti. Vuoden alussa investoitiin uusiin tuotantotiloihin Sipoon tehtaalla, jotta kapasiteettia voidaan kasvattaa ja pystytään vastamaan paremmin esimerkiksi välipalatuotteiden kysyntään.

”Kestävä kehitys on erittäin painokkaasti Future26-strategiassamme, ja teemme jatkuvasti arvoketjun päästöjä vähentäviä ratkaisuja. Höyrykattilan hankinta on tärkeä osa tätä kokonaisuutta.” Azbel kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tekoja energiankäytön tehostamiseksi

Ratkaisemme energiatehokkuuden haasteita tunnistamalla potentiaaliset energiakiertotalouden lähteet ja toimittamalla energiatehokkuutta parantavia laitteita, järjestelmiä ja asiantuntijapalveluita laaja-alaisesti eri toimialoille. Edistämme teollisuuden ja kiinteistöjen ympäristötavoitteiden toteutumista tehostamalla energiankäyttöä sekä tukemalla energiainvestointien onnistumista.

Finess Energy Oy

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finess Energy Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye