Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue

Undervisningsklinik NoVa erbjuder dig hjälp med låg tröskel och stöd för att du ska må bra

Dela

Den 16 september kl. 9 öppnar undervisningsklinik NoVa sina dörrar på Brändö i Vasa. Kliniken erbjuder hjälp med låg tröskel och stöd som främjar livsföringen och den psykiska hälsan. Studerande som studerar social- och hälsovård vid yrkeshögskolorna VAMK och Novia arbetar på kliniken under det vakande ögat av välfärdsområdets yrkesutbildade personer. Alla över 18-åriga österbottningar välkomnas till kliniken.

Ingång till undervisningskliniken i ändan av den gula byggnaden
Undervisningskliniken är i Novias och VAMK:s högskolelokal Alere. Jonna Elomaa Österbottens välfärdsområde

Tanken bakom undervisningskliniken är att invånarna lättare ska få tillgång till välfärdstjänster genom att aktivare dra nytta av yrkeshögskolornas kunskaper och färdigheter i de tjänster som erbjuds i regionen.

– För dem som studerar vid yrkesskolor exempelvis till dam- och herrfrisörer eller kosmetologer är det här sättet att arbeta redan en befäst del av studierna. Och nu försöker vi starta en lite motsvarande verksamhet för att stöda invånarnas välbefinnande och hälsa, säger VAMK:s lektor Karina Björninen.

Kliniken kan besökas utan tidsbokning

Fokusen i verksamheten ligger på hjälp som kan erbjudas med låg tröskel, och tyngdpunkten ligger på förebyggande vård. Det här betyder att om man anser att man behöver stöd med den psykiska hälsan eller råd i hur man kan förbättra sin livsföring kan man bli kund på kliniken. Dessutom kan man också kontrollera sina blodsockervärden och sitt blodtryck på kliniken. Studerandena på kliniken kan också lära ut hur man använder välfärdsområdets digitala tjänster.

– Det här ett nytt sätt att erbjuda service till välfärdsområdets invånare, och vi hoppas att den ska förbättra tillgången till tjänster. Ett besök på kliniken kräver varken ett kund- eller patientförhållande och därför är det lätt att bli kund hos kliniken, berättar projektchef Mari Viljamaa.

En kund kan boka en personlig mottagningstid till kliniken genom att ringa kliniken eller bara sticka in på kliniken utan tidsbokning. Det kostar inget att besöka kliniken. Undervisningskliniken som är öppen måndag–tisdag samt torsdag–fredag kl. 9–11.30 och kl. 12.30–15 finns på Brändö i VAMK:s och Novias högskolelokal Alere på Wolffskavägen 31 i Vasa .

– Vi hoppas att människor modigt ska våga besöka kliniken om de behöver hjälp och stöd. Det är ändå viktigt att observera att man inte behandlar några sjukdomar eller ställer några diagnoser på kliniken. Välkommen till kliniken för att kontrollera exempelvis blodtrycket, säger projektchef Jessica Nygård.

Nyckelord

Kontakter

Kommunikationsenheten - Viestintäyksikkö

Vi betjänar media mån-fre kl. 9–15. Ta kontakt så svarar vi så fort som möjligt. Palvelemme mediaa ma-pe klo 9-15. Ota yhteyttä, niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian.

kommunikation@ovph.fi

Bilder

Ingång till undervisningskliniken i ändan av den gula byggnaden
Undervisningskliniken är i Novias och VAMK:s högskolelokal Alere.
Jonna Elomaa Österbottens välfärdsområde
Ladda ned bild

Välkommen till Österbottens välfärdsområde! Vi anordnar social- och hälsovårdstjänster samt räddningsväsendets tjänster i Österbotten. I Vårt område bor cirka 176 000 invånare och vi har över 8000 anställda. Vi jobbar från människa till människa.

Tervetuloa Pohjanmaan hyvinvointialueelle! Järjestämme sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut Pohjanmaalla. Alueellamme asuu noin 176 000 asukasta ja meillä on yli 8000 työntekijää. Työskentelemme ihmiseltä ihmiselle.

Följ Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue

Opetusklinikka NoVa tarjoaa matalan kynnyksen apua ja tukea hyvinvointiin ja terveyteen9.9.2024 16:42:01 EEST | Tiedote

Opetusklinikka NoVa avaa ovensa 16.9.2024 klo 9 Palosaarella Vaasassa. Klinikalla tarjotaan matalan kynnyksen apua ja tukea esimerkiksi mielen hyvinvointiin ja elintapoihin. Klinikalla työskentelevät Vaasan ammattikorkeakoulujen (VAMK ja Novia) sosiaali- ja terveysalan opiskelijat hyvinvointialueen ammattilaisen valvonnassa. Klinikalle ovat tervetulleita kaikki yli 18-vuotiaat Pohjanmaan asukkaat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye