Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue: Alijäämien kattamiselle tarvitaan lisää aikaa

Jaa

Hyvinvointialuejohtajat ovat ottaneet kantaa yhteisellä julkilausumalla 2.9.24 valtakunnalliseen keskusteluun hyvinvointialueiden palveluista. Keskustelu alueiden taloudesta käy kuumana, mutta hyvinvointialueiden laadukkaat palvelut ei eivät katoa.

Kuvituskuva

Hyvinvointialueiden taloudellinen tilanne ja alijäämien kattamisvelvollisuus on aiheuttanut huolta julkisessa keskustelussa. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue haluaa vahvistaa yhteistä viestiä: Laadukkaat palvelut asukkaille turvataan ja talouden tasapaino on saavutettavissa, mutta siihen tarvitaan lisää aikaa.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen alijäämät eivät ole seurausta alueen omasta toiminnasta tai päätöksenteosta, vaan ne ovat lähtötilanteena annettuja, johtuen rahoituslainsäädännön puutteellisuudesta. Tämä asettaa meidät ja muut hyvinvointialueet haastavaan tilanteeseen, jossa nykyiset rahoituspuitteet eivät riitä kattamaan kaikkia alueen palvelutarpeita.

-Keski-Uudenmaan hyvinvointialue on ollut edelläkävijä tehostamis- ja tuottavuustoimenpiteissä jo ennen sote-uudistusta, sote-kuntayhtymän ajalta lähtien. Tämä tarkoittaa, että olemme saavuttaneet merkittäviä tehokkuusparannuksia jo ennen hyvinvointialueuudistusta. Näin ollen emme kuulu niihin alueisiin, joissa voitaisiin vielä saavuttaa suuria säästöjä esimerkiksi kuntien sote-organisaatioiden yhdistämisen kautta, toteaa hyvinvointialuejohtaja Raija Kontio.

Vaikka olemme sitoutuneet tuottavuuden ja tehostamisen parantamiseen, on realistista myöntää, että asetetussa aikataulussa alijäämien kattaminen on käytännössä mahdotonta. Tämän vuoksi alijäämien kattamiselle tulee saada lisää aikaa, jotta voimme jatkaa toimintaamme turvallisesti ja kestävästi.

Osaltamme on myös ilahduttavaa todeta, että asiakastyytyväisyys on noussut koko hyvinvointialueemme toiminnan ajan. Tämä on selvä osoitus siitä, että olemme onnistuneet järjestämään ja kehittämään palvelujamme tavalla, joka vastaa alueemme asukkaiden tarpeita ja odotuksia.

Nykyisessä keskustelussa on syytä siirtyä syyllistämisestä kohti rakentavaa yhteistyötä. Hyvinvointialueiden tulisi saada työrauha, sillä sote-reformi on valtionhallinnon historian suurin uudistus. On kriittistä, että hyvinvointialueille annetaan riittävästi tukea ja aikaa sopeuttaa toimintaansa, jotta voimme jatkossakin tarjota laadukkaita palveluja kaikille asukkaillemme.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye