Vaasan kaupunki - Vasa stad

Höstens evenemang på biblioteket består av författarbesök och föreläsningar

Dela

Vasa stadsbibliotek ordnar flera författarbesök och föreläsningar med fritt inträde. Författare som besöker biblioteket är bland andra Elina Annola, Heidi Köngäs och Marie Allen. På hösten börjar en föreläsningsserie med temat känslor som ordnas av Pohjanmaan Psykoterapiaseura.

Elina Annola. Foto: Teos-kustantamo.
Elina Annola. Foto: Teos-kustantamo.

Författaren Elina Annola från Laihela berättar om sin senaste roman Luopuneet (2024) på Vasa huvudbibliotek på onsdag 11.9 kl. 18–19. Annola arbetar som lärare i finska och litteratur och hennes romaner har prisats för sitt vackra språk. Hennes tidigare romaner är Kunnes kukkivat puut (2022) och Kaikki lokakuun taivaat (2022).

Författaren och regissören Heidi Köngäs besöker huvudbiblioteket på måndag 23.9 kl. 18–19 och Lillkyro bibliotek på tisdag 24.9 kl. 18–19. Köngäs berättar om sin bok Tango Frisk som kommer ut i september. Köngäs har skrivit flera romaner och barnböcker. Romanen Dora, Dora nominerades till Finlandiapriset år 2012. Heidi Köngäs är också känd för att ha regisserat succéfilmen För tjock för att vara fjäril (1998) som tilldelades Special Prix Europa-priset. Hon har också dramatiserat och regisserat en pjäs som bygger på hennes prisbelönta roman Sandra.

På onsdag 25.9 kl. 16.30–17.30 kan man lyssna på poeten Hannimari Heino i huvudbibliotekets aula. Heino har gett ut fyra diktsamlingar och två skönlitterära brevromaner tillsammans med Kristiina Wallin. Hon har översatt framför allt italiensk poesi till finska och arbetar också som lärare i italienska. Heino tilldelades förra året ett internationellt pris, Premio Flaiano di Italianistica, som ges för italienska språket och kulturen. Höstens evenemang hålls på finska.

Fem föreläsningar i Dramasalen

Onsdagen den 25.9 föreläser Riitta Kellosalo, specialläkare i psykiatri, i Dramasalen kl. 18.30─20 under rubriken Johdatus aiheeseen: Kun on tunteet. Föreläsningen är den första delen av fem i föreläsningsserien Psykoanalyyttisia näkökulmia tunteisiin som ordnas av Pohjanmaan psykoterapiaseura.

På måndagen 23.10 föreläser Merja Kaleva, specialläkare i psykiatri och utbildande psykoanalytiker, i Dramasalen kl. 18.30─20 under temat Hylättyjen ja kaltoinkohdeltujen lasten tunteet. Föreläsningarna tar ca 45 minuter och de sista minuterna är reserverade för publikens frågor. Evenemangen hålls på finska och har fritt inträde. Föreläsningsserien fortsätter på våren 2025.

En berättelse om tre generationer

Tisdag 15.10 får Vasa stadsbibliotek författarbesök av Marie Allen. Allen, som haft en karriär som historielärare, debuterade som romanförfattare med biografin Prästgården. Romanen är en berättelse om tre generationer: författarens farmor Mery och pappa Henrik samt författaren själv.

Vid evenemanget kl. 18–19 presenterar Allen sin nya bok som kommer ut i september. Boken är en historisk roman som utspelar sig i Pärnu, Sankt Petersburg, Helsingfors och Polen under åren 1875–1945. Evenemanget hålls i Venny-utrymmet på bibliotekets andra våning och presentationsspråket är svenska. Det är fritt inträde till evenemanget.

Den tvåspråkiga litteraturfestivalen LittFest ordnas återigen i Vasa 14–16.11.2024.

Nyckelord

Kontakter

Servicechef Anna Pakka, Kultur- och bibliotekstjänster, tfn. 0401824289, anna.pakka@vasa.fi

Bilder

Elina Annola. Foto: Teos-kustantamo.
Elina Annola. Foto: Teos-kustantamo.
Ladda ned bild
Heidi Köngäs. Foto: Jonne Räsänen/ Otava 2019.
Heidi Köngäs. Foto: Jonne Räsänen/ Otava 2019.
Ladda ned bild

Länkar

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye