Varsinais-Suomen ELY-keskus

Maaseudun yrittäjät katsovat rohkeasti tulevaisuuteen

Jaa

Varsinais-Suomen maaseudun mikro- ja pienyritykset kasvavat ja kehittyvät nyt innolla. EU:n maaseuturahoitukseen kuuluvia yritystukia on haettu aiempaa vilkkaammin, mikä kertoo siitä, että uskoa tulevaisuuteen on!

Lähikuva Hilkka Hallasta.
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen maaseutuyksikön johtava yritysasiantuntija Hilkka Halla. Janica Vilen Varsinais-Suomen ELY-keskus

EU:n maaseuturahoitukseen kuuluvia yritystukia voi saada yritystoiminnan käynnistämiseen, kehittämiseen ja investointeihin. Tukipaletti taipuu moneen tarpeeseen. Tarjolla on esimerkiksi 1 000 euron tukia yritystoiminnan suunnitteluun, ja toisessa ääripäässä tukea voidaan myöntää miljoonien eurojen investointeihin.

Esimerkiksi paraislainen NorColour investoi vuoden 2023 lopulla väripalikoiden robottimaalauslinjaan, automaattiseen foliopainatuslinjaan ja varastotiloihin – ja samalla lähes kolminkertaisti tuotantokapasiteettinsa kyseisessä tuoteryhmässä EU:n maaseuturahoituksen tuella.

Maaseudun yritystukia haetaan ELY-keskuksista ja Leader-ryhmistä. EU:n maaseuturahoituskaudella 2023–2027 yritystukia on haettu Varsinais-Suomessa aiempaa innokkaammin.

– Tämän rahoituskauden aikana ELY-keskus on tehnyt jo 60 myönteistä yritystukipäätöstä. Näistä valtaosa kohdistuu aineellisiin investointeihin, esimerkiksi koneisiin ja rakentamiseen. Kiinnostus yritysten kehittämistukiin on kasvanut kauden edetessä, minkä näemme maaseudun yritysten kasvun ja uudistumisen näkökulmasta hyvänä asiana. Rahoitettujen yrityshankkeiden kokonaiskustannusarvio on 16,5 miljoonaa euroa ja näihin on myönnetty tukea 3,8 miljoonaa euroa, kertoo Varsinais-Suomen ELY-keskuksen johtava yritysasiantuntija Hilkka Halla.

– Iloksemme vastaanotimme edellisellä valintajaksolla myös ensimmäisen käynnistystukihakemuksen maatilan ohessa käynnistettävän uuden liiketoiminnan toimenpiteiden tukemiseksi, hän jatkaa.

Myös Leader-ryhmissä on huomattu kasvava kiinnostus yritystukia kohtaan. Leader Varsin Hyvän toiminnanjohtaja Pia Poikonen kertoo, että erityisesti uudet Leader-tuet innostavat ja rohkaisevat aloittamaan yritystoimintaa.

– Käynnistystukia koko- tai osa-aikaiseen yrittäjyyteen on haettu todella paljon. Toimiville yrityksille suunnatut kehittämistuet ovat myös suosittuja ja kannustavat toivottavasti laajentamaan yritysten tuote- ja palveluvalikoimaa tai kohderyhmiä. Kehittämistukea voi käyttää selvityksiin esimerkiksi kansainvälistymistä suunniteltaessa.

Tukia haetaan Hyrrä asiointipalvelun avulla. Rahoittajaan kannattaa aina olla yhteydessä ennen hakemuksen jättämistä. ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien yritysasiantuntijat neuvovat mielellään jo hakemuksen valmistelussa. Tukihaku on jatkuva, mutta hakemukset ratkaistaan valintajaksoittain. ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien valintajaksot löytyvät kootusti sivulta maaseutu.fi/varsinais-suomi.

Pääasiassa tuet on suunnattu maaseudun mikro- ja pienyrityksille, mutta poikkeuksena tukea voidaan myöntää myös keskisuurten maataloustuotteita jalostavien yritysten investointeihin ja kehittämishankkeisiin.

Varsinais-Suomesta suurin osa kuuluu maaseuturahoituksen piiriin. Tukikelpoisen alueen tarkat rajat voi tarkistaa ELY-keskuksen karttapalvelusta. 

Leader-ryhmillä on tarjolla monenlaisia yritystukia

Varsinais-Suomessa on viisi Leader-ryhmää: Turun seudulla toimiva Varsin Hyvä, saaristossa toimiva I samma båt – Samassa veneessä, Loimaan seudulla ja Somerolla toimiva Jokivarsikumppanit, Vakka-Suomessa ja Raumalla toimiva Ravakka sekä Salon seudulla ja Uudenmaan puolella toimiva Ykkösakseli.

Varsinais-Suomen Leader-ryhmät pääsevät jakamaan rahoituskauden 2023–2027 aikana tukea maaseudun kehittämiseen yli 20 miljoonaa euroa.

Leader-ryhmät myöntävät yritystukia omien paikallisten kehittämisstrategioidensa mukaisesti. Leader-yritystukia voivat hakea maaseudulla sijaitsevat korkeintaan 5 htv mikroyritykset.

Osa Leader-ryhmistä myöntää yritystukia myös nuorille, jotka haluavat työllistää itsensä yrittäjinä. Leader I samma båt – Samassa veneessä myönsi kesällä 2024 Nuori Yrittäjä -tukea yhteensä 15 nuorten perustamalle yritykselle. Yksi niistä oli M/S Auralla toimiva Cafe Puksprööti, jonka perustivat 19-vuotias Joonatan Hiltunen ja 18-vuotias Nella Närhi. 

– Tämä on ollut taloudellisesti paljon kannattavampaa kuin kesätöissä käyminen. Toki päivätkin ovat pitkiä. Teemme usein 12-tuntisia päiviä seitsemän päivää viikossa. Mutta syksyllä on sitten aikaa levätä. Elokuun jälkeen pidämme kahvilaa auki vain torstaista sunnuntaihin, nuori pari kertoo.

Kummallakaan ei ollut aiempaa kokemusta yrittäjyydestä, mutta tämä kesän perustella tunnelma on todella positiivinen.

– Nautimme siitä, että yrittäjinä saamme suunnitella kaiken itse alusta asti. Ja erityisen mielenkiintoista tämä on liikkuvassa aluksessa, jossa maisemat vaihtuvat koko ajan.

 

Lisätiedot:

Varsinais-Suomen ELY-keskus

Hilkka Halla, johtava yritysasiantuntija

02 9502 2085

hilkka.halla@ely-keskus.fi

Leader-ryhmät

Pia Poikonen, Leader Varsin Hyvän toiminnanjohtaja

050 338 3867

pia.poikonen@varsinhyva.fi

Avainsanat

Kuvat

Lähikuva kahdesta nuoresta.
Cafe Puksröötin yrittäjät Nella Närhi ja Joonatan Hiltunen pitävät Cafe Pukspröötiä M/S Auralla.
Lataa
Lähikuva Hilkka Hallasta.
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen maaseutuyksikön johtava yritysasiantuntija Hilkka Halla.
Janica Vilen Varsinais-Suomen ELY-keskus
Lataa
Mies pitelee värikarttaa.
Paraislainen NorColour lähes kolminkertaisti tuotantokapasiteettinsa EU:n maaseuturahoituksen tuella. "Uskomme, että uusi linjastomme on uniikki jopa maailmanlaajuisesti", kertoo yrityksen toimitusjohtaja Henrik Granholm.
Janica Vilen Varsinais-Suomen ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Varsinais-Suomen ja Satakunnan vuoden 2024 putkisiltatyöt alkavat5.9.2024 08:53:01 EEST | Tiedote

Vuosina 2024 ja 2025 uusitaan yhteensä 14 putkisiltaa eri puolella Varsinais-Suomea ja Satakuntaa. Syyskuun aikana kohteena on viisi putkisiltaa, lokakuussa toiset viisi. Loput neljä kohdetta toteutetaan kevään ja alkukesän 2025 aikana. Osassa kohteista siltojen uusimistyön ajaksi liikenteelle rakennetaan kiertotie siltapaikalle. Osassa kohteista liikenne joudutaan katkaisemaan siltapaikalla työn ajaksi ja ohjaamaan kiertoreiteille.

Liikennejärjestelyjä valtatien 1 Isokylän tunnelissa Salossa syyskuun ajan30.8.2024 14:53:36 EEST | Tiedote

Salossa uusitaan valtatien 1 Isokylän tunnelin tievalaistus syyskuun 2024 aikana. Tievalaistuksen uusimisen yhteydessä tehdään myös tunneleiden kausihuoltotyöt sekä tunnelin rakenteiden kuuden vuoden välein tehtävä määräaikaistarkastus. Työn kesto on noin kaksi viikkoa tunneliputkea kohden ja työt valmistuvat syyskuun loppuun mennessä. Töiden aikana liikenne on ohjattu kulkemaan kaksisuuntaisesti yhteen tunneliputkeen.

Valtatielle 8 lisää näkyvyyttä puuston, pensaston ja vesakon poistolla29.8.2024 11:45:11 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus aloittaa syyskuussa valtatien 8 tiealueen puuston, vesakon ja pensaston poistotyöt välillä Raisio-Merikarvia. Työt valmistuvat kokonaisuudessaan vuonna 2026. Puuston, pensaston ja vesakon poiston myötä tien liikenneturvallisuus paranee ja tien kunnossapito helpottuu. Rajojen selvenemisestä on myös muutoin hyötyä sekä tienpitäjälle että maanomistajille.

Liikennemerkkimuutoksia Varsinais-Suomen ja Satakunnan maanteille28.8.2024 09:00:04 EEST | Tiedote

Maantieverkolla sijaitsee useita opasteita sairaaloihin ja terveysasemille. ELY-keskus on inventoinut näitä liikennemerkkejä ja nyt liikennemerkit päivitetään vastaamaan tämänhetkistä tilannetta. Ohjeiden mukaan sairaaloihin tai terveysasemille viitoitetaan ainoastaan reitit ympärivuorokautisesti päivystäviin sairaaloihin tai terveysasemille. Käytännössä maantieverkolta tullaan poistamaan sellaisia opasteita, jotka eivät noudata tätä linjausta. ELY-keskus on tehnyt myös muutoksia eritasoliittymien kaistaopasteisiin lisäämällä maanteille nykyisen tieliikennelain mukaisia kaistaopastusmerkkejä sellaisille eritasoliittymäalueille, joissa liittymiskaista jatkuu uutena ajokaistana päätien ajokaistojen vieressä, ja joka jatkuu vähintään seuraavaan liittymään saakka. Osa muutoksista tehdään lähiaikoina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye