Sallassa hakataan monisatavuotiasta ikimetsää polttoon – Greenpeacen vapaaehtoiset selvittivät, mihin puut menevät

Jaa

Itä-Lapissa Sallassa hakataan parhaillaan luonnontilaisia ja vanhoja metsiä. Hakattua puuta on ajettu Rovaniemelle energiaterminaaliin, jossa haketetaan puuta kaupungin energiayhtiö Neve Oy:lle. Alueella on hakattu harvinaista, monin paikoin koskematonta ja suojeluarvoltaan kiistatonta metsää.

Hakattavaksi ilmoitettua vanhaa luonnonmetsää Sallan Torolehdontyvien-Venehaaran alueella elokuussa 2024. Kuvan vanha metsä on useiden uhanalaisten lajien elinympäristö. Monisatavuotiaat keloutuneet männyt kirjovat maisemaa.
Hakattavaksi ilmoitettua vanhaa luonnonmetsää Sallan Torolehdontyvien-Venehaaran alueella elokuussa 2024. Kuvan vanha metsä on useiden uhanalaisten lajien elinympäristö. Monisatavuotiaat keloutuneet männyt kirjovat maisemaa. Matti Liimatainen / Greenpeace

Greenpeacen vapaaehtoiset ovat seuranneet puun ajoa alueelta. Hakattua puuta on ajettu Rovaniemelle energiaterminaaliin, jossa haketetaan puuta kaupungin energiayhtiö Neve Oy:lle. Koko ketju hakkuupaikalta energiaterminaaliin asti onnistuttiin dokumentoimaan.

Elokuussa alueella on hakattu noin 50 hehtaaria vanhaa metsää, ja hakkuuilmoituksia on tehty 150 hehtaarin alueelle. Hakkuualueet omistaa Värriön yhteismetsä, jonka metsien laajuus on yhteensä 18 000 hehtaaria. 

Suuri osa hakkuisiin ilmoitetuista metsistä on koskematonta ikimetsää, jota ihminen ei ole aiemmin käsitellyt mitenkään. Paikoin metsistä on kauan sitten viety vähäisiä määriä puita, mutta kaikki viralliset luonnonmetsien kriteerit täyttyvät selvästi. Metsien ainutlaatuisuudesta kertoo se, ettei niiden kaltaisia metsiä tavata usein edes suojelualueilla. Lahopuuta ja ikivanhoja mäntyjättiläisiä on runsaasti. Puusto on monisatavuotiasta.

“Liki kaikki hakattavat kohteet ovat ilmiselviä vanhoja metsiä tieteellisin kriteerein arvioituna. Ne täyttävät suojeltavan kohteen tunnusmerkit jopa hallituksen ajamien vanhan metsän kriteerien ja metsäalan oman PEFC-sertifikaatin mukaan”,  Greenpeacen metsäasiantuntija Matti Liimatainen sanoo.

Hakkuualueella uhanalaisia lajeja ja metsälakikohteita

Ympäristöjärjestöt ovat kartoittaneet alueen vanhojen metsien suojeluarvoja useina vuosina. Hakattaviksi suunnitelluilta alueilta on selvitetty uhanalaisten lajien esiintymistä ja löydetty kymmenittäin uhanalaisia ja punaisen listan lajeja. Alueen lajien joukossa on erittäin uhanalaisia, lakisääteisesti suojeltavia lajeja, kuten pikkulovisammal ja lutikkakääpä. Lahopuun määrää ja metsän rakennetta alueella ovat mitanneet metsäalan ammattikoulutuksen saaneet kartoittajat. 

Tietoja on käytetty mm. metsäsertifioinnin arvioinneissa. Suurten metsäyhtiöiden käyttämä FSC-sertifikaatti ei salli tällaisten korkeiden suojeluarvon metsien hakkuita tai niistä peräisin olevan puun käyttöä.

“Monin paikoin luonnon kiertokulku on näissä metsissä täysin häiriötön. Lahopuujatkumo on selkeä: metsässä on kaikenikäistä ja -kokoista puuta kaikissa kehitys- ja lahovaiheissa. Kankaat vaihettuvat luonnontilaisiin avosoihin, korpiin, purouomiin, puustoisiin soihin ja rinnesoihin. Maastossa on korpia, lähteitä ja puroja, joita teoriassa suojelee metsälaki – nyt niitäkin on merkitty hakattavaksi”, Liimatainen sanoo.

Stora Ensolla ja Metsä Groupilla voimassa olevia puukauppoja alueella hakkuut “selvityksessä”

Viimeksi Greenpeace paljasti metsäsertifioinnin kanssa ristiriidassa olevia, korkean suojeluarvon metsien hakkuuaikeita Värriön yhteismetsässä ja viereisessä Sallan yhteismetsässä vuonna 2023. Silloin hakkuita olivat tekemässä metsäjätit Stora Enso ja Metsä Group sekä suuri sahateollisuusyritys Pölkky Oy. Greenpeacen yhteydenoton jälkeen Stora Enso ja Metsä Group jäädyttivät hakkuusuunnitelmansa toistaiseksi. Hakkuut ovat yhtiöillä Greenpeacen tietojen mukaan edelleen “selvitysten alla”.

“Alueen suojeluarvoista ei ole mitään epäselvyyttä. Molempien yhtiöiden hakkuukohteet ovat täynnä uhanalaisia ja punaisen listan lajeja, ja kaikki mahdolliset vanhan metsän kriteerit täyttyvät selkeästi. Metsäyhtiöiden tulisi yksiselitteisesti luopua hakkuista luonnonmetsissä”, Liimatainen sanoo.

Räikeä ristiriita teollisuuden vastuullisuuspuheiden kanssa

Puun hankkiminen Pohjois-Sallan esimerkkikohteiden kaltaisista ikimetsistä on ilmiselvässä ristiriidassa sekä metsä- että energiateollisuuden vastuullisuuspuheiden kanssa. 

“Suomi on moneen kertaan sitoutunut luonnontilaisten ja vanhojen metsien suojeluun, eikä hakkuita tulisi tehdä niissä lainkaan. Luonnonmetsän polttamista ei saa myöskään laskea uusiutuvaksi energiaksi EU:n uusiutuvan energian direktiivin mukaan. Biodiversiteettistrategian mukaan se tulisi päinvastoin suojella”, Liimatainen toteaa.



Kuvia Värriön yhteismetsän hakkuista median käyttöön. Kuvatekstit ja kuvakrediitit tekstitiedostossa.

Lisätiedot: 
Matti Liimatainen, metsäasiantuntija, Greenpeace
puh. 0400 346 329 , matti.liimatainen@greenpeace.org

Touko Sipiläinen, maajohtaja, Greenpeace
puh. 044 239 4404

Metsien suojeluarvoista myös: 

Joni-Matti Kusmin, luontokartoittaja, metsänhoitaja, Luonnonmetsätyöryhmä
puh. 040 963 2664



Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Greenpeace

Euroopan kansanpuolue yrittää puhkoa metsäkatoasetuksen8.11.2024 11:35:24 EET | Tiedote

Euroopan kansanpuolue (EPP) on ehdottanut EU:n metsäkatoasetukseen Politicon julkaisemia tarkistuksia, jotka heikentäisivät asetusta merkittävästi, jos Euroopan parlamentin jäsenet hyväksyvät ne täysistunnossa ensi torstaina 14. marraskuuta. Greenpeacen mukaan muutokset tekisivät tyhjäksi valmistelut, joita on tähän mennessä tehty lain soveltamiseksi, ja loisivat kaaosta ja epävarmuutta. Muun muassa esitys niin sanotuista ei-riskiluokan maista sulkisi suuren osan EU-maiden metsistä asetuksen suojan ulkopuolelle.

YK:n COP29 -ilmastokokous lähestyy – Greenpeace: Fossiiliteollisuus laitettava maksamaan aiheuttamansa haitat7.11.2024 06:35:00 EET | Tiedote

YK:n ilmastokokouksen (11.-22.11.) ykkösaiheena on tänä vuonna uudesta rahoitustavoitteesta sopiminen. Greenpeace muistuttaa, että rahat ilmastoratkaisuihin löytyvät kyllä – esimerkiksi muhkeita voittoja tahkoavan fossiiliteollisuuden rahavirroista. Greenpeacen ilmastopoliittinen asiantuntija Kaisa Kosonen seuraa COP29 -neuvotteluja Suomesta käsin virtuaaliosallistujana, osana Greenpeace Internationalin kansainvälistä delegaatiota, ja on median käytettävissä kokouksen aikana.

YK:n luontokokous on yksittäisistä onnistumisista huolimatta pettymys2.11.2024 21:04:22 EET | Tiedote

Cali, Kolumbia – Greenpeace toivottaa tervetulleeksi YK:n luontokokouksen päätöksen alkuperäiskansojen oikeuksiin keskittyvän pysyvän elimen perustamisesta, sekä edistysaskeleet valtamerensuojelussa ja biodiversiteetti- ja ilmastotoimien yhdistämisessä. Useamman maan poistuminen viime hetkellä kesken kokouksen ja rahoituspäätösten vaillinaiseksi jääminen ovat kuitenkin valtava pettymys.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye