Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Laiho: Kaupungeille tulossa helpotusta varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaan

Jaa

Kokoomuksen kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Mia Laiho on tyytyväinen hallituksen päättämistä uusista panostuksista varhaiskasvatuksen henkilöstöpulan korjaamiseen.

Mia Laiho. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Mia Laiho. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Hallitus päätti budjettiriihessä käynnistää varhaiskasvatuksen henkilöstön kehittämisohjelman. Ohjelmassa kehitetään ja pilotoidaan tilauskoulutusmalli kaupunkien varhaiskasvatuksen alan työntekijöiden kouluttamiseksi varhaiskasvatuksen opettajiksi tai sosionomeiksi. Ohjelmalle esitetään 6 miljoonan euron rahoitusta vuosittain.

”Tämä on erittäin odotettu uutinen ja hyvä lisä niihin toimenpiteisiin, joilla monipuolisesti pyritään paikkaamaan varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaa. Lasten määrä varhaiskasvatuksessa ei suinkaan ole kaupungeissa pienenemässä, vaan kasvaa vuosittain. Erityisesti suuremmissa kaupungeissa varhaiskasvatuksen henkilöstöpula on haastava”, Laiho sanoo.

Yhä suurempi osa lapsista osallistuu Suomessa varhaiskasvatukseen: vuonna 2023 kaikista 1–6-vuotiaista lapsista varhaiskasvatuksessa oli 79 %, kun 10 vuotta aikaisemmin osuus oli 62 %. 

”Tällä vaalikaudella lisäsimme jo 16,2 miljoonaa euroa varhaiskasvatuksen opettajien koulutukseen. Uudet aloituspaikat kohdennettiin sinne, missä tarve sekä koulutukselle että osaavalle työvoimalle on kaikkein kovinta.” Laiho toteaa.

”Samalla yliopistot laajensivat monimuotokoulutuksen tarjontaa. Monimuotokoulutus antaa mahdollisuuden kouluttautua varhaiskasvatuksen opettajaksi joustavammin ja nopeammin esimerkiksi työn ohessa.” Laiho lisää.

Laiho toteaa, että pelkät aloituspaikat ja yliopistojen monimuotokoulutus ei kuitenkaan riitä. Tarvitsemme enemmän varhaiskasvatuksen henkilökuntaa kuin pystymme tällä hetkellä kouluttamaan. Myös henkilöstön pitovoimaan täytyy panostaa.

”On erittäin hienoa, että nyt luodaan tilauskoulutusmalli kaupunkien varhaiskasvatuksen työntekijöiden kouluttamiseksi varhaiskasvatuksen opettajiksi ja sosionomeiksi. Jo töissä olevan varhaiskasvatuksen hoitajat ja muu henkilökunta tuntee päiväkotien arjen jo valmiiksi ja on motivoitunut työskentelemään alalla.” Laiho sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye