Enkelisijoittamisesta naisjohtajille -koulutus murtaa sijoittamismyyttejä ja kannustaa naisia kasvuyhtiöihin
Suomen enkelisijoittajayhdistys FiBAN ry järjestää yhteistyössä Keskuskauppakamarin Mentorointiohjelman kanssa Enkelisijoittamisesta johtajanaisille -koulutuksen 10.9, jossa hälvennetään enkelisijoittamiseen liittyviä ennakkokäsityksiä ja tutkitaan enkelisijoittamisen mahdollisuuksia yhdessä kokeneiden enkelisijoittajien kanssa. Koulutus on osa Keskuskauppakamarin Naisjohtajien mentorointiohjelmaa.
Vertaisoppimista, verkostoja ja aktiivista sijoittamista
Enkelisijoittajakoulutuksessa opitaan enkelisijoittamisen perusteista ja keskustellaan enkelisijoittamiseen liittyvistä urapoluista. Keskustelemassa ovat FiBAN:in puheenjohtaja Elina Koivumäen johdolla enkelisijoittaja ja yrittäjä Hanna Nyholm sekä enkelisijoittaja, yrittäjä ja kansanedustaja Noora Fagerström. Tilaisuudessa puhujat kertovat omista kokemuksistaan ja opeistaan enkelisijoittajina. Tilaisuudessa päästään myös purkamaan enkelisijoittamiseen liittyviä myyttejä.
Enkelisijoittamisesta johtajanaisille -koulutus järjestettiin ensimmäistä kertaa huhtikuussa. Suuren suosion saaneesta koulutuksesta moni osallistuja sai kipinän lähteä oppimaan lisää enkelisijoittamisesta ja etsimään ensimmäisiä sijoituskohteitaan.
“Haluamme kannustaa rohkeasti enkelisijoittamisen pariin. Olemme koostaneet enkelisijoittamisen opeista yhdessä verkostomme jäsenten kanssa kattavia koulutuskokonaisuuksia aina enkelisijoittamisen aloittamisesta exitin tekemiseen saakka. Olemme Suomessa ainoa toimija, joka järjestää sertifioitua koulutusta enkelisijoittamisesta,” FiBANin toimitusjohtaja Laisi-Puheloinen kertoo.
Naisten osuus sijoittajina heijastuu myös hallitustyöhön
FiBANin jäsenistöstä noin 12% on naisia. FiBANin kautta rahoitusta hakevista yrityksistä naistiimejä on vain 6%. Valtaosa hakevista startup-tiimeistä koostuu miehistä, ja naisten sekä miesten yhteistiimejä hankevirrasta on hieman alle puolet.
McKinseyn julkaiseman selvityksen mukaan esimerkiksi naiset sijoittavat useammin toisten naisten perustamiin yrityksiin. FiBANissakin uskotaan, että paras osaamispääoma saadaan myös kasvuyhtöiden käyttöön, kun enkelisijoittajiksi saadaan laajempi kirjo erilaisia ihmisiä.
“Usein sijoitetaan entuudestaan tuttuun toimialaan, tai sijoittajalla voi olla muuta yhteistä yrityksen perustajan kanssa, kuten esimerkiksi koulutustausta tai sukupuoli. Siksi on tärkeää, että enkelisijoittajiksi tullaan rohkeasti erilaisilla taustoilla. Näin saadaan positiivisia kerrannaisvaikutuksia kasvatettua myös alkuvaiheen yrityksissä, sillä monet enkelisijoittajat toimivat myös sijoittamisen lisäksi aktiivisesti kohdeyritystensä mentoreina ja hallituksissa,” Laisi-Puheloinen sanoo.
Keskuskauppakamari on edistänyt jo pitkään naisjohtajuutta itsesääntelyn keinoin. Tavoitteena on, että suomalaisten yritysten johtoon valitaan parhaat henkilöt sukupuolesta riippumatta. Tavoitteen toteuttamiseksi Keskuskauppakamarilla on Naisjohtajien mentorointiohjelma, joka palkittiin vuonna 2015 parhaana yhteiskuntavastuuprojektina kauppakamarien maailmankongressissa Torinossa.
Vuodesta 2008 naisten määrä esimerkiksi pörssiyhtiöiden hallituksissa on pitkäjänteisen työn johdosta noussut tasaisesti 12 prosentista nykyiseen 33 prosenttiin (Naisjohtajakatsaus, Keskuskauppakamari, 2023).
“Mentorointiohjelmaamme osallistuneet ovat olleet hyvin kiinnostuneita myös sijoittamisesta. Yhteistyö FiBANin kanssa on ollut loistava mahdollisuus lisätä naisten tietoisuutta enkelisijoittamisen mahdollisuuksista”, sanoo Keskuskauppakamarin palvelujohtaja Mari Hakkarainen.
Ilmoittaudu illan koulutukseen täältä.
Osallistuminen on mahdollista myös verkon välityksellä.
Lisätietoja FiBANista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiina Laisi-PuheloinenToimitusjohtajaFiBAN ry
Finnish Business Angels Network FiBAN ry:n toimitusjohtaja. Tavoitat Tiinan parhaiten Whatsapp-viestillä tai soittamalla.
Mari HakkarainenPalvelujohtajaKeskuskauppakamari
Kuva: Keskuskauppakamari, Elmo Eklund.
Kuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta FiBAN – Finnish Business Angels Network ry
FiBANin startup-pulssi Q3/2024: Startup-hakemusten kokonaismäärä kasvoi - yritysten arvostukset nousussa15.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Finnish Business Angels Network ry (FiBAN) on julkaissut uusimmat startup-tilastonsa. FiBAN julkaisee rahoitushakudataa yhteiskunnan ja päättäjien käyttöön alkuvaiheen startup-kentästä. Lisäksi FiBAN julkaisee sijoitustilastoja ja tutkimusdataa enkelisijoittajien tekemistä sijoituksista. Vuosittain lähes 1000 yritystä hakee FiBANin kautta rahoitusta.
Valelaiteteknologiaa kehittänyt Dobbelgänger keräsi lähes miljoonan euron rahoituskierroksen18.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Valelaiteteknologiaa kehittänyt Dobbelgänger Oy on kerännyt 920 000 € suuruisen sijoituskierroksen enkelisijoittajista, Innovestorin Kanssasijoitusrahastosta, sekä pääomasijoitusyhtiö Lifeline Venturesista koostuvalta syndikaatilta.
FIBAN kitkee epäasiallisista käytöstä startup-sijoittamisesta - avaa ilmoituskanavan28.8.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Vuoden 2024 alussa startup-toimijoiden yhteinen eettinen toimikunta julkaisi selvityksen, jossa Suomen startup-kentän epäasiallinen käytös ja häirintä tuotiin näkyväksi. FiBANissa tehdään konkreettisia toimenpiteitä avaamalla anonyymi ilmoituskanava yhteistyössä Keskuskauppakamarin kanssa.
FiBANin STARTUP-PULSSI 1/2024: Startupien rahoitushaku kaksinkertaistunut, kolmannes startupeista tekoälypohjaisia3.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Kevään 2024 FiBANin kautta rahoitusta hakeneiden määrä lähes kaksinkertaistui aiempien vuosien keskimääräisestä 250 hakemuksesta yli 450 hakemukseen. Eniten hakemuksia keväällä 2024 saapui ohjelmistoalan startupeilta. Muita trendaavia aloja olivat puolustus ja turvallisuus, data-analytiikka, wellness, entertainment, deep tech ja gaming. Naisten edustus rahoitusta hakeneissa startup-yrityksissä on säilynyt matalalla tasolla. Rahoitusta hakeneista naistiimejä oli vain noin kuusi prosenttia kaikista hakemuksista kun pelkästään miestiimejä oli noin 50% hakijoista.
100 000 euron sijoitus: Suomen suurimman puolustusalan startup-kilpailun voittaja ja finalistit julki8.6.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Riihimäellä 7.6. järjestetyn Pitch Finland DefSec -startup-kisan voittajaksi on valittu Dobbelgänger, joka on kehitetty VTT:n kiihdyttämöohjelmassa. Yritys voitti 100 000 euron sijoituksen enkeli- ja pääomasijoittajista koostuvasta ryhmältä. Dobbelgänger on kehittänyt kevyitä ja helposti koottavia harhautusvälineitä, jotka pystyvät jäljittelemään esimerkiksi lämpö- ja tutkaominaisuuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme