Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Nuorisovaltuusto: Lasten ja nuorten palvelujen rahoitus on turvattava

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan nuorisovaltuusto kokoontui keskiviikkona 4.9.2024. Kokousta johti Liina Mäkelä Oulaisista.

Nuoret istuvat sohvalla.

Kokouksessaan nuorisovaltuusto hyväksyi hyvinvointialueiden nuorisovaltuustojen yhteisen kannanoton Suomen hallitukselle lasten ja nuorten palvelujen rahoituksen turvaamiseksi. Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuusto esitti keväällä kaikkien hyvinvointialueiden nuorisovaltuustoille kutsun yhteisen kannanoton laatimiseksi. Kannanotto on laadittu nuorisovaltuustoille pidettyjen kyselyn ja työpajan pohjalta.
 
Kannanotossaan nuorisovaltuustot ovat huolissaan siitä, että hallituksen suunnittelemat leikkaukset sosiaali- ja terveyspalveluihin eivät pitkällä aikavälillä tuo säästöjä, vaan lisäävät valtion menoja. Nuoret huomauttavat, että mielenterveyskriisi näkyy voimakkaimmin nuorissa ikäluokissa. Ilman riittävää määrää koulupsykologeja ja muita mielenterveystyön ammattilaisia moni nuori uhkaa jäädä työkyvyttömäksi. Myös nuorten syrjäytymistä ennaltaehkäisevistä palveluista leikkaamisen nuoret näkevät huolestuttavana.

Nuorten vaikutusmahdollisuuksia halutaan vahvistaa

Suomen hallitusohjelmaan on kirjattu, että nuorten äänestysaktiivisuutta ja osallisuutta tulee lisätä. Pohteella pilotoidaan uusia keinoja nuorten osallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Huomiota kiinnitetään ensi keväänä käytäviin alue- ja kuntavaaleihin. Nuorisovaltuuston kokouksessa pidettiin työpaja, jossa nuoret ideoivat keinoja nuorten vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi. Nuoret toivoivat esimerkiksi näkyvyyttä nuorisovaltuustoille ja toimivaa keskusteluyhteyttä kuntien, Pohteen ja maakuntaliiton suuntaan.
 
Nuorisovaltuustolle kerrottiin, että Pohjois-Pohjanmaan alueen 7–17-vuotiailta kerätään hyvinvointitietoa Pohteen seuraavaa valtuustokautta, talousarviota, hyvinvointisuunnitelmaa ja hyvinvointikertomusta varten. Vastausaika on 23.9.–31.10.2024. Kyselyssä on mukana 26 kuntaa.
 
Lisäksi yliopistosairaalan johtaja Miia Turpeinen esitteli nuorisovaltuustolle Pohteen vastuullisuusohjelmaa, jota valmistelee Pohteelle tänä vuonna perustettu vastuullisuustyöryhmä. Erillisissä alatyöryhmissä laaditaan tavoitteet ja toimenpide-ehdotukset eri alojen vastuulliseen ja ekologiseen toimintaan ja resurssien viisaaseen hyödyntämiseen.
 
Kokouksessa puheenvuoronsa pitivät myös Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtaja Jussi Rämet ja Suomen nuorisovaltuustojen liiton puheenjohtaja Markus Koski.
 
Pohjois-Pohjanmaan nuorisovaltuustossa (POPnuva) on edustus kaikista maakunnan 30 kunnasta. Nuorisovaltuusto kokoontuu vuoden aikana neljä kertaa. Pohjois-Pohjanmaan nuorisovaltuusto on Pohteen ja Pohjois-Pohjanmaan liiton yhteinen nuorisovaltuusto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye