Syksyn hoitokalastus Kangasalan Kirkkojärvellä toi ennätyssaaliin
Kangasalan Kirkkojärvestä hoitokalastettiin tänä syksynä ennätysmäiset 32 000 kiloa kalaa. Hoitokalastuksen avulla tavoitellaan selkeitä muutoksia järveen niin veden kirkkauden kuin sen kalaston osalta.
Pirkanmaan ELY-keskus jatkoi Kangasalan Kirkkojärven hoitokalastusta syksyllä 2024 elokuun alusta 19. elokuuta saakka. Kirkkojärveä on hoitokalastettiin viimeksi vuosina 2017–2022 ELY-keskuksen ja Kangasalan kaupungin hankkeissa. Hoitokalastuksen tavoitteena on vähentää särkikalojen määrää ylirehevöityneessä järvessä, jolloin kalasto voi palata tasapainoiseen tilaan ja veden laatu sekä järven biologinen tila voivat parantua.
Hoitokalastus toteutettiin osana Helmi-elinympäristöohjelman lintuvesikunnostuksia. Kalastuksen tekivät lestijärveläiset Petteri ja Aulis Kiiskilä viidellä rysällä sekä nuottaamalla. Kalaa poistettiin 19 päivän aikana ennätysmäisesti yhteensä noin 32 000 kiloa, eli yli 200 kiloa hehtaaria kohden. Tulos on erinomainen ja yllätti sekä ELY-keskuksen että kalastajat.
− Laskennallinen tavoite Kirkkojärven koko vuoden hoitokalastussaaliille on noin 170 kiloa hehtaaria kohden, ja tässä lyhyessä, alle kolme viikkoa kestäneessä hoitokalastuksessa odotettiin huomattavasti pienempää saalista. Kirkkojärven aiempi ennätys on vuodelta 2017, jolloin nuottauksessa saatiin 65 kiloa kalaa hehtaaria kohden, kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen luonnonhoidon asiantuntija Kaisa Merimaa.
Hoitokalastuksesta toivotaan näkyviä muutoksia veteen
Huippusaalis voi johtua järven tilan heikentymisestä tai siitä, että rysäpyynti soveltuu Kirkkojärvellä nuottausta paremmin loppukesän hoitokalastuksiin.
Saalis oli enimmäkseen lahnaa ja särkeä. Petokalat vapautettiin takaisin järveen, jotta ne voisivat lisääntyä ja ajan myötä alkaa hillitä särkikalojen määrää.
Pyynnin aikana vertailtiin rysien ja nuottauksen toimivuutta tulevien vuosien hoitokalastusta ajatellen. Hoitokalastusta on tarkoitus jatkaa vähintään kolme vuotta. Tänä aikana toivotaan näkyviä muutoksia veden kirkkaudessa sekä särkikalojen, uposkasvien ja lintujen määrissä.
− Selvitämme samanaikaisesti myös muita toimenpiteitä, joilla järven linnustoarvoja voitaisiin parantaa, Merimaa kertoo.
Lintuseuranta selvittää, vaikuttaako kalastus järvellä levähtäviin lintuihin
Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys teki järvellä lintulaskentaa ELY-keskuksen tilauksesta kalastuksen ajan. Lintulaskennan avulla nähdään, miten kalastus vaikuttaa järvellä levähtäviin muuttolintuihin.
Selvisi, että ainakin kalansyöjät kuten lokit ja harmaahaikarat olivat hyvin kiinnostuneita rysistä ja nuottauksesta, ja käyttivät niitä ilmeisesti hyödykseen napatakseen helpon saaliin. Muutama sorsakin oppi seuraamaan kalastajien venettä ja napsimaan suihinsa rantaveteen pudonneita pikkukaloja. Kokonaiskuva kalastuksen vaikutuksesta lintuihin kuitenkin selviää vasta raportin valmistuttua.
Kirkkojärvi on linnusto- ja luontoarvojensa takia suojeltu Natura 2000 -alueena, mutta se on ylirehevöitynyt ja sen ekologinen tila on huono. Kirkkojärveä vaivaavat vuosittain laajat sinileväkukinnat. Ylirehevöityneissä järvissä särkikalat ovat vahvoja kilpailijoita ja voivat syrjäyttää muut kalat, mukaan lukien niitä syövät petokalat. Koska särkikalat kilpailevat ravinnosta myös sukeltajasorsien ja puolisukeltajasorsien poikasten kanssa, särkikalojen suuri määrä voi olla haitaksi niidenkin lisääntymiselle ja levähtämiselle. Lisäksi pienikokoiset särkikalat syövät eläinplanktonia, jolloin kasviplanktonin määrä pääsee kasvamaan ja vesi samentuu.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pirkanmaan ELY-keskus
Kaisa Merimaa, luonnonhoidon asiantuntija, kaisa.merimaa(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 022 145
Linkit
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Työllisyyskatsaus │ Työttömien määrä jatkoi kasvuaan Pirkanmaalla marraskuussa23.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Marraskuun työllisyyskatsauksen mukaan työttömiä työnhakijoita oli Pirkanmaalla yhteensä 28 964 henkilöä, joka on 4 235 henkilöä enemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Pirkanmaan työttömyysaste oli marraskuussa 11,2 prosenttia. Maakuntavertailussa Pirkanmaan työttömyys kasvoi jälleen eniten. Avoimien työpaikkojen määrä on laskenut marraskuussa sekä vuosi- että kuukausitasolla vertailtaessa.
Perinnebiotooppien hoito suojelee rikkaita luontotyyppejä20.12.2024 09:19:14 EET | Tiedote
Ylöjärvellä kunnostettiin kolme perinnebiotooppikohdetta lampaiden ja lehmien laidunnettavaksi viime kesänä. Tämä on neljäs vuosi, kun kunnostuksia tehdään. Kunnostukset ovat osa Helmi-elinympäristöohjelmaa. Vuoden aikana työtä tehtiin noin parillakymmenellä kohteella. Rikkaiden luontotyyppien vaaliminen oikeanlaisten hoitotoimien avulla auttaa uhanalaista lajistoa. Samalla se ylläpitää perinnemaisemien arvoja.
Pirkanmaalla käynnistyi lähes 100 maaseudun kehittämishanketta vuonna 202418.12.2024 15:37:55 EET | Tiedote
EU:n maaseuturahoitusta myönnettiin tänä vuonna Pirkanmaalla 97 hankkeelle, yhteensä yli 6 miljoonaa euroa. Rahoitusta saaneilla hankkeilla muun muassa parannetaan huoltovarmuutta ja kyläturvallisuutta, tuetaan maaseudun ilmasto- ja ympäristötekoja, kehitetään elinkeinotoimintaa ja matkailua sekä lisätään maaseudun hyvinvointia ja harrastusmahdollisuuksia. Hankkeita rahoittavat Pirkanmaalla ELY-keskus ja alueella toimivat kuusi Leader-ryhmää.
Pirkanmaan ELY-keskus: Lempäälän Sääksjärven osayleiskaavan hyväksymisessä on ympäristövaikutuksiin ja taustaselvityksiin liittyviä puutteita18.12.2024 13:00:29 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus on tehnyt Lempäälän Sääksjärven osayleiskaavan hyväksymispäätöksestä valituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.
Pimein ja turvattomin aika maanteillä on nyt - Pirkanmaan alueella vilkkuu hirviä karkottavat riistareflektorit16.12.2024 17:17:33 EET | Tiedote
Pirkanmaan alueella hirvieläinonnettomuudet ovat merkittävä liikenneturvallisuusongelma. ELY-keskuksen mukaan maakunnassa tapahtuu vuosittain noin 1 700 hirvieläinonnettomuutta, mikä sijoittaa Pirkanmaan kolmanneksi eniten onnettomuuksia kokevien maakuntien joukkoon Varsinais-Suomen ja Uudenmaan jälkeen. Hirvieläinonnettomuuksien määrä vaihtelee vuodenajan mukaan. Hirvionnettomuuksia tapahtuu eniten syyskuussa, metsäkaurisonnettomuuksia sattuu erityisesti toukokuussa ja marraskuussa tapahtuu eniten valkohäntäpeuraonnettomuuksia. Vuosina 2017–2021 Suomessa tapahtui yhteensä 14 kuolemaan johtanutta eläinonnettomuutta, mikä on enemmän kuin edellisellä viisivuotiskaudella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme