Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat: Hyvinvointialueet ovat ratkaisu – eivät ongelma
Suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksiin on kuulunut luottamus julkiseen valtaan. Sen perustana on myös julkisten toimijoiden keskinäinen rakentava, tarpeen mukaan kriittinenkin, mutta kuitenkin tosiasioihin perustuva vuoropuhelu.
Aluehallitusten puheenjohtajat kantavat suurta huolta kärjistyneestä keskusteluympäristöstä. Yleistä keskustelua luonnehtii hyvinvointialueiden syyllistäminen ja epäonnistuneeksi leimaaminen.
Keskustelussa esitetyt arviot hyvinvointialueista ovat irtautuneet monin osin tosiasioista ja perustuvat mielikuviin. Esimerkiksi luottamushenkilöiden määrä on kansallisesti vähentynyt eikä lisääntynyt uudistuksen myötä. Samalla päätöksenteko on aiempaa avoimempaa.
Hyvinvointialueet ovat ratkaisu, eivät ongelma. Uusien mahdollisuuksien hyödyntäminen vaatii aikaa. Nyt on keskityttävä palveluiden sisällön ja toimintatapojen uudistamiseen, eikä uusiin hallinnon uudistuksiin. Spekulointi alueiden yhdistämisellä ei tuo ratkaisuja tähän tilanteeseen.
Kärkevän julkisen keskustelun vaikutukset näkyvät. Ihmisten luottamus terveydenhuoltoon on heikentynyt. Hyvinvointialueet ovat suuria työnantajia. Henkilöstö tekee merkityksellistä työtä. Syyttelevä julkinen keskustelu nakertaa henkilöstön motivaatiota ja julkisten työnantajien vetovoimaa.
Huono kierre pitää katkaista. Julkisten toimijoiden keskinäinen luottamus pitää palauttaa. Siksi aluehallitusten puheenjohtajat edellyttävät kaikilta toimijoilta rakentavaa vuorovaikutusta.
Julkisten toimijoiden välistä epäluottamusta ja kriisipuhetta lietsova ilmapiiri on haitallinen suomalaisen yhteiskunnan menestyksen, jopa kokonaisturvallisuuden kannalta. Kyse on myös Suomen kyvystä toimeenpanna vaativia, pitkäjänteisiä reformeja ja ylläpitää kriisinkestävyyttä.
Hyvinvointialueiden poliittiset päättäjät tekevät parhaansa kustannusten kasvun hillitsemiseksi. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista ennen kuin sosiaaliset perusoikeudet ja julkisen talouden kantokyky saadaan tasapainoon.
Hyvinvointiyhteiskunnan ytimessä on ihmisten luottamus siihen, että palveluita saa silloin kun on tarve ja hätä. Tätä me kaikki toimijat rakennamme yhdessä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helinä Perttualuehallituksen puheenjohtajaKeski-Uudenmaan hyvinvointialue
Puh:040 315 2490Tietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Keusoten kuntoutuspalveluissa asiointi muuttuu: Käyttöön digiajanvaraus ja fysioterapian suora puhelinasiointi9.1.2025 08:14:03 EET | Tiedote
Asiointi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) kuntoutuspalveluissa muuttuu tiistaina 14.1.2025, kun aikuisten fysioterapiaan avataan oma puhelinasiointi ja kuntoutuksen digiajanvarauksen mahdollisuuksia laajennetaan.
Keusoten kiirevastaanotolle Hyvinkäällä ilmoittaudutaan 2.1. alkaen H-sairaalan 1. kerroksessa30.12.2024 12:58:20 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) kiirevastaanoton ilmoittautumispiste Hyvinkäällä siirtyy 2.1.2025 H-sairaalan 1. kerrokseen (Sairaalankatu 1, Hyvinkää, sisäänkäynti ovesta H1).
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue: Hyvinkään sairaalan pitkän aikavälin toiminta- ja tilasuunnitelma etenee19.12.2024 11:59:46 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) aluehallitus päätti hyväksyä kuntoutuskeskuksen suunnitteluprosessin edistämisen osana Hyvinkään sairaalan pitkän aikavälin talous- ja toimintasuunnitelmaa. Suunnittelun tavoitteena on parantaa nykyisiä tilaratkaisuja sekä vastata kuntoutuspalvelujen muuttuvaan tarpeeseen.
Keusoten siirtoviivehoitopäivät ovat vähentyneet merkittävästi vuonna 202419.12.2024 09:42:16 EET | Tiedote
Siirtoviiveen vähentämisellä Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) on saavuttanut edellisvuoteen verrattuna noin 1,5 miljoonan euron säästöt. Siirtoviivehoitopäivillä tarkoitetaan ajanjaksoa, kun potilas joutuu odottamaan jatkohoitopaikkaa sairaalan osastolla.
Aluevaltuusto hyväksyi hyvinvointialueen asiakasmaksukorotukset ja talousarvion vuodelle 202513.12.2024 14:07:34 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto on hyväksynyt esityksen hyvinvointialueen asiakasmaksujen korotuksista kokouksessaan 12.12.24.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme