Väitöstutkimus selvitti, miksi kestävän liiketoiminnan läpilyönti yritysmaailmassa on ollut hidasta, miten sitä voisi kiihdyttää – ja samalla tehdä tuottoisaa tulosta
Kaupallinen ja sopimusjohtaminen on yritysjohdon strateginen työväline, jota käyttäen yritys voi saavuttaa sekä ympäristöllisesti kestävät että taloudelliset tulostavoitteensa, ilmenee tällä viikolla tarkastettavasta väitöskirjasta.
Kaupallinen ja sopimusjohtaminen tarkoittaa yritysten kokonaisvaltaista toimintatapaa, jonka tavoitteena on niin kaupallisesti, oikeudellisesti, sopimuksellisesti kuin projektinjohdollisestikin parempi liiketoiminta. Tämä taas saavutetaan toimintalinjojen, prosessien, parhaiden käytäntöjen ja tukityökalujen, kuten tekoälypohjaisten IT-järjestelmien avulla.
Tällä viikolla tarkastettava Suvi Hirvonen-Eren väitöstutkimus laajentaa kaupallisen ja sopimusjohtamisen toimintatapaa myös ydinkäyttötarkoitustensa ulkopuolelle: vauhdittamaan taloudellisen kasvun lisäksi ympäristön kannalta kestävää ja vastuullista liiketoimintaa.
Tutkimuksessaan Hirvonen-Ere esittää, kuinka laajennetusti ja tehostetusti hyödynnetty kaupallinen ja sopimusjohtaminen auttaa yritysjohtajia paitsi saavuttamaan ympäristövastuutavoitteensa, myös tekemään tulosta. Tutkimuksessa kestävyydellä ja kestävällä liiketoiminnalla tarkoitetaan kahta asiaa: yhtäältä ympäristön kannalta kestävää ja vastuullista liiketoimintaa, toisaalta taloudellisesti ja ajallisesti kestävää taloudellista kasvua ja strategista kilpailuetua.
”Yritys on yhtä vastuullinen kuin sen toimitusketjut, ja siksi vastuullisen ja kestävän toimitusketjujen hallinnan vaikutus on merkittävä”, Hirvonen-Ere sanoo.
Hirvonen-Ere ehdottaakin väitöksessään useita konkreettisia keinoja ja toimintatapoja, joita yritysjohtajat voivat heti ryhtyä soveltamaan käytännön liike-elämässä ja yrityksensä strategisessa johtamisessa sekä strategian implementoinnissa. Näin yritykset saavuttavat kestävyyttä, strategista kilpailuetua sekä hyvää mainetta – ja samalla täyttävät omat taloudelliset tulosvastuutavoitteensa.
Tutkimuksessa todetaan, että vaikka kaupallisen ja sopimusjohtamisen laajennettu ja tehostettu käyttö kestävyyden edistämiseksi on alkanut, sitä ei vielä osata täysimääräisesti hyödyntää. Organisaatiot tunnistavat kuitenkin sen kasvupotentiaalin, ja suhtautuvat aiheeseen innostuneesti.
Väitöskirjan johtopäätös on, että kaupallinen ja sopimusjohtaminen on yritysjohdon strateginen työväline, jota käyttäen yritys voi päästä sekä ympäristön että yrityksen talouden kannalta kestävään tulokseen.
”Toimintatavan odotetaan laajenevan ja kasvavan. Valtavan potentiaalinsa takia se tarjoaa huomattavia mahdollisuuksia sekä tutkimukselle, julkiselle sektorille että liike-elämälle”, Hirvonen-Ere toteaa.
Oikeustieteen tohtori, MCCM Cert. Suvi Hirvonen-Erellä on yli parinkymmenen vuoden kokemus johtotehtävistä kansainvälisissä korporaatioissa, ja yritysten ja organisaatioiden hallitusten ja johtoryhmien neuvonantajana. International Project Management Association/PRY on antanut hänelle Academic Project Management Awardin, eli Vuoden opetusteko 2022 -palkinnon. Samana vuonna alan globaali kattojärjestö World Commerce and Contracting myönsi hänelle alan arvostetuimman kunnianosoituksen, elinikäisen Honorary Fellowship / WorldCC Fellow -urapalkinnon työstä alan kehittämisen hyväksi.
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tieto- ja palvelujohtamisen laitoksen väitös ”Environmentally and economically sustainable business via commercial and contract management as a leadership strategy instrument” logistiikan ja toimitusketjujen hallinnan kontekstissa tarkastetaan torstaina 12.9.2024.
Väitöstä voi seurata paikan päällä Dipolissa, Auditorio Lumituulessa (Otakaari 24, Espoo) torstaina 12.9. klo 12.00 ja Zoomissa klo 12.15 alkaen osoitteessa https://aalto.zoom.us/j/61486127731
Väitöskirjatutkija: Oikeustieteen tohtori, MCCM Cert. Suvi Hirvonen-Ere
Vastaväittäjä: Professori Gyula Vastag, Szechenyi University
Kustos: Professori Markku Kuula, Aalto-yliopisto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Suvi Hirvonen-Ere
suvi.hirvonen-ere@aalto.fi
puhelin: +358 40 5043554
Kuvat
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa19.12.2024 08:02:28 EET | Tiedote
Professori Mikko Möttönen on saanut Jane ja Aatos Erkon säätiöltä kolmevuotisen apurahan kvanttivirheiden korjaamiseksi. Hänen tutkimusryhmänsä kehittää ratkaisua, jonka avulla mikroaaltopulssit voidaan jatkossa pitää millikelvinin eli -273 asteen lämpötilassa.
Nimitys: Tiina Alahuhta-Kasko Aalto-yliopiston hallituksen jäseneksi5.12.2024 11:10:15 EET | Tiedote
Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea on valinnut kauppatieteiden maisteri Tiina Alahuhta-Kaskon yliopiston hallituksen uudeksi jäseneksi 1.1.2025 alkaen. Hallituksen jäsenten kausi on kolmevuotinen. Alahuhta-Kasko on Marimekko Oyj:n toimitusjohtaja ja toiminut yhtiössä erilaisissa johtotehtävissä vuodesta 2005 alkaen. Tiina Alahuhta-Kasko tuo Aalto-yliopiston hallitukseen laajaa käytännön kokemusta liike-elämästä ja johtamisesta sekä monialaisesta yritys-yliopisto-yhteistyöstä ja erityisesti luovien alojen kytkemisestä liiketoimintaan. Tiina Alahuhta-Kaskolla on kauppatieteiden maisterin tutkinto Helsingin kauppakorkeakoulusta sekä CEMS Global Alliancen myöntämä CEMS Master in International Management -tutkinto. Hän on suorittanut johtamiskoulutusohjelmia Harvard Business Schoolissa sekä IMD Business Schoolissa. Hän toimii hallituksen jäsenenä muun muassa Finnairissa ja Climate Leadership Coalition -verkostossa. Hän on IMD Business Schoolin Foundation Boardin jäsen, Aalto-yliop
EMB. 4.12. klo 18.00: Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella4.12.2024 18:00:00 EET | Tiedote
Tutkijat ovat analysoineet savitaulujen nuolenpäämerkeistä käännettyä ja digitoitua, jopa miljoona sanaa käsittävää muinaista tekstimassaa. Tavoitteena on jatkossa selvittää, ovatko jotkin tunneperäiset kehokokemukset ihmisille tyypillisiä ajasta, kielestä ja kulttuurista riippumatta.
Talvikki Hovatta ratkoo avaruusyhteisöä vuosikymmeniä askarruttanutta mysteeriä3.12.2024 13:00:00 EET | Tiedote
Metsähovin radio-observatorion uusi vastaanotin ja Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä ERC-rahoitus mahdollistavat mustien aukkojen hiukkassuihkujen koostumuksen selvittämisen.
Kutsu: Kyberturva osaksi arkea -tilaisuuteen 3.12. klo 12–1527.11.2024 14:30:00 EET | Kutsu
Suomi on eurooppalaisen kyberturvan kehityksen kärjessä: Cyber Citizen -hankkeessa on kehitetty mobiilipeli ja oppimisportaali, jotka tuovat arjen kyberturvataidot kaikkien ulottuville.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme