Uudenmaan ELY-keskus

Vesienhoidon hankkeita tuettiin Uudellamaalla tänä vuonna runsaalla kahdella miljoonalla

Jaa

Raakut hyötyvät Mustionjoella virtavesiluonnon monimuotoisuutta edistävästä hankkeesta.

Kuvassa on myllättyä maata.
Isojärven valuma-alueelle rakennettava Härmäntien kosteikko on suunniteltu märälle ja alavalle peltoalueelle. Suunnittelua on toteutettu tiiviissä yhteistyössä maanomistajan kanssa © Ekaterina Ikonen, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus.

 - Uudellamaalla käynnistyi tänä vuonna Uudenmaan vesienhoidon toimenpideohjelman toteuttamiseksi ja sen tavoitteiden tukemiseksi monia vaikuttavia kunnostushankkeita, erikoistutkija Pasi Lempinen Uudenmaan ELY-keskuksesta kertoo.

Länsi-Uudellamaalla parannetaan virtavesien tilaa ja edistetään virtavesiluonnon monimuotoisuutta perustamalla Mustionjoen raakkukannalle uusi esiintymisalue. Peltoviljelyn vesienhallintaongelmista johtuvia haittoja, kuten ravinne- ja kiintoainekuormitusta sekä uomaeroosiota vähennetään Inkoon-, Ingarskilan- ja Siuntionjoen valuma-alueilla. Valuma-alueilla tehtävä työ heijastuu myös rannikkovesiemme tilaan. Espoossa poistetaan Bodominjärven padon vaellusesteellisyys ja toteutetaan Niipperinojan (Vanhankartanonpuron) kunnostus- ja tulvasuojeluhanke.

Keski-Uudellamaalla käynnistetiin yhteistyössä neljä vesienhoidon toimenpideohjelman hanketta: Hunttijärven, Isojärven, Kilpijärven ja Valkjärven kunnostushankkeet. Hankkeiden tavoitteena on vähentää maa- ja metsätalousvaltaisen alueen valuma-alueilta järviin kohdistuvaa kuormitusta: kun vedenlaatu parantuu, myös järven ekologinen tila kohenee. Hankkeiden toteuttajat ovat Mäntsälän ja Nurmijärven kunnat yhdessä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kanssa.

Isojärven kunnostushankkeessa on mukana myös Pornaisten kunta. Järven ekologista tilaa parannetaan rakentamalla vesistökunnostusrakenteita valuma-aluekuormituksen leikkaamiseksi. Hankkeessa laaditaan koko Isojärven valuma-alueen kattava yleissuunnitelma, johon kartoitusten perusteella tunnistetaan mahdolliset paikat vesistökunnostusrakenteille, kuten kosteikoille, kaksitasouomille ja laskeutusaltaille. Rakenteiden tavoitteena on lisätä tilavuutta tulvavedelle sekä viivyttää ja/tai suodattaa vesiä maastossa parantaen näin järveen saapuvan veden laatua.

Uudenmaan ELY-keskus pystyi vuonna 2024 tukemaan edellä mainittuja hankkeita ja monia muita kunnostushankkeita myöntämällä avustusta lähes 2,3 miljoonaa euroa. Hankkeita toteutetaan vuosien 2024–2026 aikana. Myös tänä syksynä on haettavissa avustuksia vesistökunnostusten toteuttamiseen. Avustusten hakuajan alkamisesta ja hakuohjeista ELY-keskus tiedottaa, kun haku käynnistyy.

Yhteyshenkilöt

Uudenmaan ELY-keskuksen avustukset vesistöjen kunnostamiseen:
Erikoistutkija Pasi Lempinen, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi, 0295 021 425
Erikoissuunnittelija Harri Aulaskari, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi, 0295 021 375 (Bodominjärven padon ja Niipperinojan avustukset)

Isojärven, Hunttijärven ja Kilpijärven kunnostukset, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus: Ekaterina Ikonen, etunimi.sukunimi(at)tuusula.fi, 040 314 4735
Valkjärven kunnostus, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, Liisa Garcia, etunimi.sukunimi(at)tuusula.fi, 040 314 4740

Liitteet

Linkit

ELY-keskukset edistävät alueellista kehittämistä

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye