Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Nordic Trout Ab sai luvan keskittää kalankasvatuksen avomerialueelle

Jaa

Nordic Trout Ab:n kalankasvatus siirtyy Kustavin rannikkovesistä avomerelle Suomen historian suurimmassa siirtohankkeessa. Pitkän aikavälin tavoitteiden mukaisesti kasvatuksen ympäristövaikutukset pienenevät siirryttäessä parempaan sijaintiin. 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Nordic Trout Ab:lle määräaikaisen ympäristöluvan kalankasvatukseen ja vesitalousluvan kalankasvatukseen tarvittavien rakenteiden sijoittamiseen Pleikilän merialueelle Kustaviin. Uuden laitoksen ravinnepäästöt ovat samaa suuruusluokkaa kuin yhdeksällä siirtyvällä laitoksella yhteensä. Pleikilään yhdistettävällä laitoksella kasvatetaan 500–1 000 gramman kokoluokan kaloista teuraskaloja. Verkkoaltaita on kasvatusalueella noin kuusi, ja niiden yhteenlaskettu pinta-ala on enintään 7 020 m². Kalojen talvisäilytys tapahtuu Kustavin Ströömissä aikavälillä 1.10.–31.5., ja perkaukseen menevää kalaa voidaan säilyttää altaissa ympäri vuoden.

Kalankasvatusta siirretään Kustavin Ströömistä, Kustavin lännenpuolesta ja Iniön-Kustavin ulkosaaristoalueelta ulommas merelle paikkaan, joka soveltuu paremmin kalankasvatukseen. Ympäristöneuvos Ville Salonen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että pienten laitosten tuotannon yhdistäminen ja siirtäminen rannikkovesistä avoimemmille merialueille on jo pitkään ollut toimialan ja ympäristöhallinnon yhteisenä tavoitteena. Nyt myönnetty lupa mahdollistaa historian suurimman laitosten yhdistämis- ja siirtohankkeen Suomessa, mikä edistää kalankasvatuksen keskittämistä entistä paremmin soveltuville merialueille.

Kalankasvatuslaitoksen vaikutuksia merialueen tilaan on arvioitu tutkimalla kasvatusalueen veden ja pohjan laatua, eliöstöä ja vedenalaisen luonnon tilaa. Lisäksi ravinnepäästön vaikutuksia merialueen rehevöitymiseen on mallinnettu. Mallinnuksen perusteella kalankasvatuksella on lievä rehevöittävä vaikutus, joka kohdistuu enimmäkseen laitoksen välittömään läheisyyteen alle puolen kilometrin päähän.

Suunniteltu kalankasvattamo sijaitsee Seksmiilarin saariston Natura 2000 -alueella.  Seksmiilarin saaristo on merkittävä pesimälinnuston suojelualue, jonka lintukanta on erittäin tiheä. Natura-arvioinnin mukaan kalankasvatus ei aiheuta selkeitä ja merkittäviä vaikutuksia suojeltuihin lintulajeihin.

Meren tilan heikkenemisen estämiseksi aluehallintovirasto on rajoittanut kasvatukseen käytettävän rehun ravinnesisältöä ja määrännyt tarkkailemaan toiminnasta aiheutuvia ympäristövaikutuksia mm. vesinäytteenotoilla ja vedenalaisilla tutkimuksilla. Kasvatustoiminta uudessa sijainnissa on tarkoitus aloittaa vuoden 2026 alussa. 

Päätös löytyy Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelusta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristöneuvos Ville Salonen, p. 0295 016 508
Ympäristöylitarkastaja Marjo Pusenius, p. 0295 016 038
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Aluehallintovirasto myöntää ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia lupia. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupamenettelyssä sovitetaan yhteen ympäristön käyttöä ja ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye