Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Tanssikummien Tanssiinkutsulla positiivisia kokemuksia ikääntyneiden palveluasumisessa Paraisilla ja Raisiossa

Jaa

Varhan ikääntyneiden palvelut on mukana Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) Hyvän työn ohjelman Työnjakopilotissa, jossa tarkoituksena on hyödyntää kulttuurikoulutettuja ikääntyneiden palveluiden asumisyksiköiden henkilöstömitoituksessa. Hankkeen tavoitteena on kokeilla kulttuurialan koulutettujen henkilöiden työllistymistä asiakkaan toimintakykyä ja osallisuutta tukeviin tehtäviin iäkkäiden palveluissa. Yhteisötaiteilija vahvistaa asukkaiden ja asiakkaiden nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemusta.

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten. Oikeassa ylänurkassa on Varhan logo.

Hanke toteutettiin aikavälillä marraskuusta 2023 elokuuhun 2024 Paraisilla Björkebossa ja Raisiossa Hulvelan palvelukeskuksessa. Tanssikummi toimi yksiköiden ympärivuorokautisissa yksiköissä. Intensiivijakson aikana tanssikummi oli osana työyhteisöä kaksi työpäivää viikossa ja seurantajaksolla yhden työpäivän viikossa.

– Tanssikummit ovat muun muassa ohjanneet taidetoimintaa ja tanssia, mutta myös tarjonneet asukkaille läsnäoloa, mikä on todella iso ja tärkeä osa tanssikummien työtä. Toinen tanssikummi oli töissä Björkebossa ja toinen oli Hulvelassa, ikääntyneiden asiantuntijapalveluiden päällikkö Riitta Karjalainen Varhassa kertoo.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen yksi strategisista hankkeista on Ammattilaisen arvostama-kärkihanke, jossa parannetaan henkilöstön saatavuutta uudistamalla työnjakoa ja työtehtäviä sekä tehdään mahdolliseksi joustavia ura- ja opintopolkuja.

Kulttuurikoulutettujen hyödyntämisellä ikääntyneiden palveluissa parannetaan tai ylläpidetään ikääntyneiden toimintakykyä, mikä antaa muulle sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle mahdollisuuden keskittyä paremmin osaamistaan ja koulutustaan vastaaviin tehtäviin. Tämä ei tarkoita resurssien lisäämistä.

Tavoitteena on

  • vastata osaltaan iäkkäiden palvelujen henkilöstön saatavuuteen
  • monipuolistaa iäkkäiden palveluiden henkilöstöpohjaa
  • edistää ja ylläpitää ikääntyneiden toimintakykyä kulttuuritoiminnan
    avulla
  • kehittää uusia osallisuutta, toimintakykyä ja holistista ihmiskäsitystä
    edistäviä toimintamalleja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa
  • tukea iäkkäiden asiakkaiden/asukkaiden kulttuuristen oikeuksien
    toteutumista
  • parantaa henkilöstön työhyvinvointia
  • vahvistaa kulttuurista työotetta

Hankkeen tuotoksena pilottialueen yksikössä rakentuu toimintatapa, jossa taidepalvelut ovat osa asiakkaan tai asukkaan päivittäistä hyvinvointia. Toimintatapa hyödyntää digitaalisuutta, yhdistää taiteen ja hyvinvointialueen asumisyksikön henkilöstön ja alan toimijat sekä mahdollistaa laadullisen kehittämisen.

Tanssikummi osana tiimiä

Björkebon esihenkilö Carina Willberg on hyvin tyytyväinen tanssikummitoimintaan.

– Tanssikummit sopeutuivat yksikköön todella hyvin ja omaksui toimintakulttuurin siten, että työyhteisö oppi luottamaan ja hyödyntämään tanssikummin osaamista hoitotilanteissa, kuitenkin niin, että tanssikummi koki tekevänsä omaa työtään, Willberg sanoo.

Tanssikummista oli iso apu yksikössä, asiakkaat tunnistivat hänet ja olivat aina iloisia ja odottivat tanssikummia. Tanssikummin työasu oli asukkaille ja henkilökunnalle tunnistettava ja luottamusta herättävä.

– Tanssikummi oli aidosti läsnä asiakkaan kanssa ja näki jokaisen asiakkaan omana yksilönään, kohdaten senhetkisestä tilanteesta käsin. Tanssikummi oli iso resurssi henkilökunnalle ja työyhteisöön on tullut enemmän iloisuutta. Tanssikummin työstä poimittiin ideoita ja kohtaamisen keinoja. On merkittävää, että joku on asukkaiden kanssa läsnä silloin kun hoitohenkilökunta on hoitotoimenpiteissä kiinni, Willberg sanoo. 

Hankkeella on ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana toimii Ikääntyneiden asiantuntijapalveluiden päällikkö Riitta Karjalainen. Muut ohjausryhmän jäsenet Tanssikummi ry:n toiminnanjohtaja Sanna Meska, Varhan ikääntyneiden palveluiden henkilöstön edustaja Jonnamiia Jäppinen sekä kulttuuriasiantuntijat Nina Ailio, Marjo Kauti, Mia Siutla ja Maria Vane-Tempest. Ohjausryhmä kokoontuu säännöllisesti, joka mahdollistaa yksiköissä esiin tulleiden asioiden välittömän käsittelyn. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tanssikummi Hulvelassa. Kuva: Riina Merisaari.
Tanssikummi Hulvelassa. Kuva: Riina Merisaari.
Riina Merisaari Riina Merisaari
Lataa
Tanssikummi Hulvelassa. Kuva: Riina Merisaari.
Tanssikummi Hulvelassa. Kuva: Riina Merisaari.
Riina Merisaari Riina Merisaari
Lataa
Kuvassa tanssikummi Riikka Voutilainen. Kuva: Rosa Huuska, Läntinen tanssin aluekeskus.
Kuvassa tanssikummi Riikka Voutilainen. Kuva: Rosa Huuska, Läntinen tanssin aluekeskus.
Rosa Huuska, Läntinen tanssin aluekeskus. Rosa Huuska, Läntinen tanssin aluekeskus.
Lataa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye