Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki selvittää kaupunkilaisten kokemuksia liikenneturvallisuudesta

Jaa

Helsingin kaupungin, VTT:n ja Forum Viriumin toteuttama liikenneturvallisuutta edistävä tutkimushanke selvittää kaupunkilaisten ja kaupungissa vierailevien kokemuksia liikenneturvallisuudesta ja liikenteen vaaranpaikoista. Kyselyyn voi vastata 6. lokakuuta asti.

Liikennettä vilkkaalla kadulla.
Liikennettä Mannerheimintiellä ja Simonkadulla. Jussi Hellsten

Helsingin liikenteessä on viimeisen viiden vuoden aikana kuollut vuosittain keskimäärin kuusi henkilöä ja loukkaantunut noin 340 henkilöä poliisin tietoon tulleissa onnettomuuksissa. Kaikki liikenneonnettomuudet eivät kuitenkaan tule poliisin tietoon, joten loukkaantumisia tapahtuu todellisuudessa enemmän. Liikenneturvallisuutta parantamalla vähennetään ihmisille onnettomuuksista aiheutuvaa inhimillistä kärsimystä sekä yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia.

Liikenneturvallisuuden parantaminen kaupungin keskeinen tavoite

Helsingin liikenneturvallisuuden kehittämisohjelmassa 2022–2026 tavoitteeksi on asetettu puolittaa liikenteessä kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2020 tasosta.

Helsinkiläisten kokemukset liikenneturvallisuudesta ovat erityisen tärkeitä, minkä vuoksi aiheesta on avattu kysely asukkaille. Asukkailta toivotaan näkemyksiä liikenneturvallisuudesta ja liikenteen vaaranpaikoista riippumatta missä päin Helsinkiä asuu, millä tavoin liikkuu tai minkä ikäinen on. Myös kaupungissa vierailevat voivat vastata kyselyyn.

Kyselyssä kysytään muun muassa karttapohjaisia kysymyksiä liikenneturvallisuuden kannalta hankalista paikoista tai kohteista, joissa on joutunut liikenneonnettomuuteen tai vaaratilanteeseen. 

Kyselyyn voi vastata suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Saatuja vastauksia käytetään liikenneturvallisuuden kehittämiseen. Kyselyn tuloksia analysoidaan ja hyödynnetään myös ELABORATOR-hankkeessa, joka edistää turvallista, osallistavaa ja kestävää liikkumista kaupungissa. Hanke saa rahoituksensa Euroopan unionin Horizon Europe -tutkimusrahoitusohjelmasta, ja Helsingin osalta hanketta toteuttavat Forum Virium Helsinki ja VTT.

Kyselyyn voi vastata sunnuntaihin 6.10.2024 asti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Roni Utriainen
liikenneinsinööri
Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala
puh. 040 825 6330
roni.utriainen@hel.fi

Merja Penttinen
johtava tutkija
Teknologian tutkimuskeskus VTT
puh. 040 554 6826
merja.penttinen@vtt.fi

Kuvat

Liikennettä vilkkaalla kadulla.
Liikennettä Mannerheimintiellä ja Simonkadulla.
Jussi Hellsten
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye