Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

KT tekee päätöksen uudesta toimitusjohtajasta täysin itsenäisesti

Jaa

KT:n toimitusjohtajan Markku Jalosen eläkepäätös on saanut aikaan kuhinaa työmarkkinoilla. ”Tulevan toimitusjohtajan valintaan on ulkopuolisten turha yrittää vaikuttaa”, sanoo hallituksen puheenjohtaja. 

KT:n hallituksen puheenjohtaja Ari Korhonen
KT:n hallituksen puheenjohtaja Ari Korhonen KT / Markus Sommers

Helsingin Sanomat julkaisi 7.9.2024 kirjoituksen otsikolla Hallitus pitää hoitajien palkankorotuksia liiallisina – nyt se puuttuu asiaan.

Kirjoituksessa tuotiin esiin, että Elinkeinoelämän keskusliitossa EK:ssa on tyytymättömyyttä kunta- ja hyvinvointialan palkkaratkaisuun 2022–2025. Tämä tyytymättömyys on ollut jo pitkään yleisesti tiedossa. Samassa kirjoituksessa sanotaan, että nykyisen toimitusjohtajan tilalle halutaan ”kovempi luu”.

KT tuomitsee jyrkästi ulkopuolisten tahojen yritykset puuttua KT:n tulevan toimitusjohtajan valintaan. Samoin se nostaa esiin, että julkisuudessa levitetään virheellistä tietoa KT:n toimitusjohtajan valintaan liittyvistä näkemyksistä. 

– KT:n toimitusjohtajan valitsee KT:n hallitus, ja se tekee päätöksensä täysin itsenäisesti. Tällaiset spekulaatiot tai jopa vaikutusyritykset toimitusjohtajan valintaan voi lopettaa saman tien. KT:n toimitusjohtajaa ei valitse EK, eivätkä puolueet, sanoo KT:n hallituksen puheenjohtaja Ari Korhonen

Viime ratkaisu syntyi poikkeuksellisissa kriisioloissa 

Puheenjohtaja Ari Korhonen muistuttaa, että kunta- ja hyvinvointialan työmarkkinaratkaisu 2022–2025 syntyi keväällä 2022 poikkeuksellisissa kriisioloissa. Taustalla olivat kunta-alan työmarkkinahistorian laajimmat yhteiskuntavaaralliset työtaistelut ja pitkittyneet tuloksettomat sovintoesitykset. 

Sovintoesityksen teki työ- ja elinkeinoministeriön nimeämä sovittelulautakunta, jossa oli mukana edustus työnantaja- ja palkansaajataustaisista henkilöistä sekä TEM:stä ja VM:stä.

Korhonen korostaa, että silloinen KT:n hallinto hyväksyi lopulta sovittelulautakunnan esityksen yksimielisesti, vaikka tuolloinkin KT:n päätöksentekoon yritettiin vaikuttaa ulkopuolelta.

Poikkeuksellinen ratkaisu toi kunta- ja hyvinvointialalle Suomen pisimmän työrauhan ja turvasi suomalaisten yhteiskunnan ydinpalvelut. Se kavensi myös naisten ja miesten välistä palkkaeroa koko yhteiskunnan tasolla. Ratkaisu antoi työnantajille mahdollisuudet uudistaa palkkausjärjestelmiä ja edistää paikallista sopimista kohdentamalla palkankorotuksia paikallisten työnantajien tarpeiden mukaan. 

Kunta- ja hyvinvointialan työnantajat ovat vastuussa kansalaisten hengestä ja terveydestä myös työtaisteluiden oloissa. Alalla on Suomen pahin työvoimapula, mikä uhkaa kansalaisille tärkeitä hyvinvointipalveluita. Julkinen ala kouluttaa osaavaa työvoimaa myös yksityisen sektorin tarpeisiin.

KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle 28.2.2025. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ari KorhonenHallituksen puheenjohtajaKunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Puh:044 7971550

Kuvat

KT:n hallituksen puheenjohtaja Ari Korhonen
KT:n hallituksen puheenjohtaja Ari Korhonen
KT / Markus Sommers
Lataa

Tietoa julkaisijasta

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on kunta- ja hyvinvointialan työnantajajärjestö ja työmarkkinakeskusjärjestö. Jäseniämme ovat kunnat, kuntayhtymät, hyvinvointialueet ja hyvinvointialueyhtymät sekä niiden omistamat yritykset.

Neuvottelemme alan työ- ja virkaehtosopimukset, kehitämme työelämää ja osallistumme lainvalmisteluun. Työmme on lakisääteistä, ja sitä tehdään virkavastuulla. Kunta- ja hyvinvointiala työllistää Suomessa joka viidennen palkansaajan. Tavoitteenamme on turvata suomalaisille laadukkaat hyvinvointipalvelut ja puolustaa veronmaksajien etua.

www.kt.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye